Foto på färgglada träpennor.

Öppen förskola

Välkommen till öppna förskolan! Hit kan du och ditt barn komma för att träffa andra föräldrar och barn, för lek, pyssel, fika, samtal, tips och idéer. Här finns pedagoger som du kan vända dig till med dina frågor och tankar om föräldraskapet.

Öppna förskolan är en mötesplats för familjer. Barn 0–6 år är välkomna i sällskap av vårdnadshavare eller annan vuxen. Du som vuxen ansvarar för ditt barn och ni deltar i verksamheten tillsammans. Här kan du träffa andra barn och vuxna för att leka, skapa och sjunga tillsammans eller bara vara.

Det är gratis att besöka öppna förskolan och du behöver inte anmäla dig i förväg, förutom till våra föräldragrupper.

Schema hösten 2023

Måndag 9.00-12.00        Föranmälda grupper   

Måndag 13.00-15.30      0-6 år

Tisdag 8.30-12.00           0-6 år

Tisdag 13.00-15.30         Babyöppet 0-8 månader

Onsdag 8.30-12.00         0-6 år

Torsdag 8.30-12.00         0-6 år

Torsdag 13.00-15.00       Utomhusverksamhet

Fredag 8.30-11.30           Babyöppet 0-8 månader

Vi har många som besöker oss nu när hösten är här. Ibland måste vi tyvärr sätta fullt då vi inte får vara för många i lokalen. Vi sätter då upp fullt skylten på ytterdörren som vi tar ner så fort det finns plats igen. 

Tänk också på att ni alla är friska när ni besöker oss nu i förkylningstid

Vecka 48

Måndag 27/11 klockan 13-15.30 ålder 0-6 år

Tisdag 28/11 klockan 8.30-12 ålder 0-6 år. Cecilia från Capio bvc är med oss en stund på förmiddagen .Ingen sångstund idag.

Tisdag  28/11 klockan 13-15.30 ålder 0-8 månader. Vill du följa med på barnvagnspromenad träffas vi vid Sportsons klockan 14.30 för en liten promenad i Skatås. Öppet som vanligt inomhus.

Onsdag 29/11 klockan 8.30-12 ålder 0-6 år. Rörelsestund klockan 10.

Torsdag 30/11 klockan 8.30-12 ålder 0-6 år. På torsdag eftermiddag åker vi till Alfons Åbergs kulturhus. Obs! föranmälan behövs.

Vi har bokat för 15 stycken barn. Vill du åka med oss dit anmäl dig här.oppna.forskolan.kaken@forskola.goteborg.se

Fredag 1/12 klockan 8.30-11.30  för ålder 0-8 månader.Våra aktiviteter

Tematräffar

Ibland får vi besök av personer från en annan verksamhet som berättar och svarar på dina frågor, till exempel placeringshandläggare som informerar om att söka förskola, tandvården som informerar om barns tandhälsa, NTF som informerar om barnsäkerhet i bil. 

Föräldragrupper

ABC Föräldraträffar – Alla Barn i Centrum

Vill du ha konkreta tips på hur du kan undvika onödiga bråk i vardagen? Vill du ha råd och stöd i hur du kan hantera utmaningar i föräldraskapet? ABC föräldraträffar ger dig som är förälder/nära vuxen till barn 3–6 år råd, stöd och praktisk övning i ditt föräldraskap. Vi varvar diskussioner, tips och råd med filmer och övningar baserat på den senaste forskningen inom föräldraskap och barns utveckling. ABC är gratis och består av fem träffar. Läs mer om ABC här.

Våra ABC-grupper kan du anmäla dig till via: www.foraldratraffar.goteborg.se

Babymassage

Kärleksfull beröring som stärker anknytning mellan dig och ditt barn. Det är aldrig för sent att börja massera sitt barn, men att delta i en kurs är bäst innan barnet börjar krypa. Lämplig ålder är en till åtta månader. Kursen är gratis och består av fem träffar. Vi tränar på massagens olika strykningar och lär oss om samspel och kommunikation mellan dig och ditt barn. Utbildningen hålls av certifierade instruktörer utbildade av IAIM – International Association of Infant Massage. 
Håll utkik här för nya kursstarter!

Tips om fler som erbjuder föräldrastödsgrupper

Det finns fler aktörer som erbjuder föräldragrupper i Göteborg. Läs mer på goteborg.se/foraldrastod.

Riktade tider till olika grupper

Öppna förskolan är en mötesplats som inspirerar till lek, lärande och social gemenskap, med familjen i fokus. Vi arbetar inkluderande och nätverksskapande och på vissa öppna förskolor har vi riktade tider för olika grupper.

SFI-träning på öppna förskolan

På öppna förskolan Opaltorget finns SFI-träning som riktar sig till dig som är föräldraledig. Du kommer tillsammans med ditt barn. Barnet får en introduktion till svensk förskola och du får språkträning av SFI-lärare. Du kan vara nybörjare i svenska eller redan ha studerat SFI. Alla nivåer är välkomna.
Läs mer på Öppna förskolan på familjecentralen Opaltorget

Riktade tider för regnbågsfamiljer

Det finns riktade tider för regnbågsfamiljer på två av våra öppna förskolor. Regnbågsfamiljer är familjer där någon av familjens medlemmar är hbtqi-person. Läs mer här: 
Öppna förskolan Draken 
Öppna förskolan Sannegården

Öppna förskolan TilLiten – för familjer med barn i behov av extra stöd

Har du ett barn i åldern 0-6 år som väntar på diagnos, har en funktionsnedsättning, försenad utveckling eller sjukdom som leder till anpassningar i det dagliga livet? Två av våra öppna förskolor har riktade tider för familjer med barn i behov av extra stöd. Läs mer här:
Öppna förskolan i Lundby (goteborg.se)
Öppna förskolan Bergsjön (goteborg.se)

Personalen har stor kunskap och erfarenhet av barn och familjer med olika behov. Här kan du också träffa andra som har en liknande vardag som din. TilLiten genomförs i samarbetare med Bräcke diakoni. Läs mer på brackediakoni.se/tilliten.