Foto på färgglada träpennor.

Öppen förskola

Välkommen till öppna förskolan! Hit kan du och ditt barn komma för att träffa andra föräldrar och barn, för lek, pyssel, fika, samtal, tips och idéer. Här finns pedagoger som du kan vända dig till med dina frågor och tankar om föräldraskapet.

Öppna förskolan är en mötesplats för familjer. Barn 0–6 år är välkomna i sällskap av vårdnadshavare eller annan vuxen. Du som vuxen ansvarar för ditt barn och ni deltar i verksamheten tillsammans. Här kan du träffa andra barn och vuxna för att leka, skapa och sjunga tillsammans eller bara vara.

Det är gratis att besöka öppna förskolan och du behöver inte anmäla dig i förväg, förutom till våra föräldragrupper.

Schema våren 2024

Måndag 9.00-12.00        Föranmälda grupper   

Måndag 13.00-15.30      0-6 år

Tisdag 8.30-12.00           0-6 år

Tisdag 13.00-15.30         Baby öppet 0-8 månader

Onsdag 8.30-12.00         0-6 år

Torsdag 8.30-12.00         0-6 år

Torsdag 13.00-15.30       Utomhus verksamhet

Fredag 8.30-11.30           Baby öppet 0-8 månader


Vecka 26

Veckans ateljetips! Bondgårdsdjur.

Måndag 24/6 0-6 år klockan 13-15.30.

Tisdag 25/6  0-6 år klockan 8.30-12.

Tisdag 25/6 0-8 månader klockan 13-15.30.Vi tar en promenad till café Lyckan vid Delsjön. Vi träffas klockan 13.15 framför stora torps "slott " och tar en gemensam promenad upp till cafeet. Ingen verksamhet inne denna dag.

Onsdag 26/6  åker vi på utflykt till stads bondgården Galaxen i Bergsjön. Vi träffas klockan 9.30 på Redbergsplatsen och tar spårvagnen till Galileis gata och promenerar till gården. Ta gärna med matsäck så fikar vi tillsammans. Vi stannar på gården till ca 12.Vill du följa med anmäl dig till ossoppna.forskolan.kaken@forskolan.goteborg.se

Torsdag 27 /6 har vi sommarfest. Vi är i trädgården framför stora huset mellan klockan 10-12 .Klockan 10.30 har vi en liten sångstund. Ta gärna med egen fikakorg .Ingen verksamhet inne idag.

Fredag 28/6 0-8 månader klockan 8.30-11.30.Sista babyöppet för terminen.

Öppettider för öppna förskolan sommaren 2024

Under veckorna 27–28 och 31–32 har några av de öppna förskolorna i Göteborgs Stad sommaröppet. Veckorna 29–30 är all verksamhet semesterstängd.

Följande öppna förskolor har öppet måndag–fredag, klockan 9–14, för familjer med barn 0–6 år:

Vecka 27:

Vecka 28:

Vecka 29 och 30: Alla öppna förskolor i Göteborgs Stad är stängda. 

Vecka 31: Lövgärdet och Utsikten har öppet. 

Vecka 32: TorslandaKärraUtsiktenOpaltorgetHjällbo och Lövgärdet har öppet.

Vecka 33: Alla öppna förskolor har öppet, men Hammarkullen öppnar  först på fredag 16 augusti.

Våra aktiviteter

Tematräffar

Ibland får vi besök av personer från en annan verksamhet som berättar och svarar på dina frågor, till exempel placeringshandläggare som informerar om att söka förskola, tandvården som informerar om barns tandhälsa, NTF som informerar om barnsäkerhet i bil. 

Föräldragrupper

ABC Föräldraträffar – Alla Barn i Centrum

Vill du ha konkreta tips på hur du kan undvika onödiga bråk i vardagen? Vill du ha råd och stöd i hur du kan hantera utmaningar i föräldraskapet? ABC föräldraträffar ger dig som är förälder/nära vuxen till barn 3–6 år råd, stöd och praktisk övning i ditt föräldraskap. Vi varvar diskussioner, tips och råd med filmer och övningar baserat på den senaste forskningen inom föräldraskap och barns utveckling. ABC är gratis och består av fem träffar. Läs mer om ABC här.

Våra ABC-grupper kan du anmäla dig till via: www.foraldratraffar.goteborg.se

Babymassage

Kärleksfull beröring som stärker anknytning mellan dig och ditt barn. Det är aldrig för sent att börja massera sitt barn, men att delta i en kurs är bäst innan barnet börjar krypa. Lämplig ålder är en till åtta månader. Kursen är gratis och består av fem träffar. Vi tränar på massagens olika strykningar och lär oss om samspel och kommunikation mellan dig och ditt barn. Utbildningen hålls av certifierade instruktörer utbildade av IAIM – International Association of Infant Massage. För att ditt barn ska vilja ligga stilla under massagen ser vi helst att du börjar kursen när ditt barn är mellan 1-6 månader. Håll utkik här för nya kursstarter!

Tips om fler som erbjuder föräldrastödsgrupper

Det finns fler aktörer som erbjuder föräldragrupper i Göteborg. Läs mer på goteborg.se/foraldrastod.

Riktade tider till olika grupper

Öppna förskolan är en mötesplats som inspirerar till lek, lärande och social gemenskap, med familjen i fokus. Vi arbetar inkluderande och nätverksskapande och på vissa öppna förskolor har vi riktade tider för olika grupper.

SFI-träning på öppna förskolan

På öppna förskolan Opaltorget finns SFI-träning som riktar sig till dig som är föräldraledig. Du kommer tillsammans med ditt barn. Barnet får en introduktion till svensk förskola och du får språkträning av SFI-lärare. Du kan vara nybörjare i svenska eller redan ha studerat SFI. Alla nivåer är välkomna.
Läs mer på Öppna förskolan på familjecentralen Opaltorget

Riktade tider för regnbågsfamiljer

Det finns riktade tider för regnbågsfamiljer på två av våra öppna förskolor. Regnbågsfamiljer är familjer där någon av familjens medlemmar är hbtqi-person. Läs mer här: 
Öppna förskolan Draken 
Öppna förskolan Sannegården

Öppna förskolan TilLiten – för familjer med barn i behov av extra stöd

Har du ett barn i åldern 0-6 år som väntar på diagnos, har en funktionsnedsättning, försenad utveckling eller sjukdom som leder till anpassningar i det dagliga livet? Två av våra öppna förskolor har riktade tider för familjer med barn i behov av extra stöd. Läs mer här:
Öppna förskolan i Lundby (goteborg.se)
Öppna förskolan Bergsjön (goteborg.se)

Personalen har stor kunskap och erfarenhet av barn och familjer med olika behov. Här kan du också träffa andra som har en liknande vardag som din. TilLiten genomförs i samarbetare med Bräcke diakoni. Läs mer på brackediakoni.se/tilliten.