Omslagsbilder för böckerna Julian är en sjöjungfru, Månen, varelsen och jag, Om det regnar i ahvaz och Jag lever och du hör mig inte.

Regnbågstips våren 2021


Tips på böcker med HBTQI-teman från Regnbågsbladet för hösten 2021.

Barn

Julian är en sjöjungfru — Jessica Love

Julian är en sjöjungfru är en bilderbok med trollbindande illustrationer om barns rätt att vara sig själva och inte begränsas av könsnormer. På tunnelbanan hem från badhuset ser Julian tre fantastiska sjöjungfrulika varelser och i drömmen om att själv vara en av dem klär han upp sig med saker han hittar hemma hos mormor.
Bilderbok, 3–6 år

Månen, varelsen och jag—  Ylva Karlsson & Sofia Falkenhem

Månne är 8 år och tänker bli youtuber. I sina klipp berättar hen om sin vardag och om hur det är att vara icke-binär – allt roligt som händer, och om allt jobbigt. För det är (alltför) många som inte fattar.
En berättelse i text och bild som går rätt in i hjärtat - att känna igen sig i, prata om, och beröras av. Månne är en härlig person att lära känna, hoppas på fler böcker om henom!
Kapitelbok, 6–9 år

Fler barnboktips!

 • Ligg still Nathalie Ruejas Jonsson (bilderbok)
 • Brorsan är kung Jenny Jägerfeld (kapitelbok)
 • Vi odlar smultron Sarah Vegna (pekbok)

Ung

Om det regnar i Ahvaz — Nioosha Shams

En fängslande YA-roman om tre bästisar, vars gäng man själv bara vill vara en del av. Huvudstoryn är om Ava, en ouppnåelig fuckboy som plötsligt blir kär. Men mer än en kärlekshistoria är det en bok om vänskap, syskonskap och livet som tar vid när skolan tar slut. 

Fler ungdomsboktips!

 • Triangel Nic Stone
 • Norra Latin Sara Bergmark Elfgren
 • Felix ever after Kacen Callender (engelska)

Vuxen

Jag lever och du hör mig inte — Daniel Arsand

23-årige Klaus har varit inspärrad i ett koncentrationsläger i fyra år och stiger 1945 av tåget i ett sönderbombat Leipzig för att återförenas med sin familj. Hur ska han hantera och berätta om de fasansfulla upplevelserna i en värld som helst vill vända bort blicken från honom? Daniel Arsand skildrar genom Klaus en sällan berättad del av historien, om de som stämplades med en rosa triangel i nazisternas fångläger och överlevde och den efterföljande kampen för ett fritt liv.

Fler romantips!

 • Lisa och Lilly Mian Lodalen
 • En stund är vi vackra på jorden Ocean Vuong
 • Dagar utan slut Sebastian Barry

Film

And then we danced

Merab är en ung hängiven dansare i ett strikt georgiskt danskompani som håller hårt på traditionerna. När den charmige Irakli börjar i dansgruppen börjar det slå gnistor mellan dem. Levan Gelbakhiani, som spelar Merab, riktigt lyser på filmduken. Den omsorgsfullt gjorda filmen är fylld av starka scener som dansar rakt in i hjärtat. Regi av Levan Akin.

Fler filmtips!

 • Förbjuden kärlek regi av Maryam Keshavarz
 • Tomboy regi av Celine Sciamma
 • Heartstone regi av Guðmundur Arnar Guðmundsson

Alla filmer vi tipsar om här finns att ta del av via streamingtjänsten Cineasterna. Logga in med dina lånekortsuppgifter och börja kolla! Du hittar dit via följande länk: cineasterna.com