Några av titlarna som det tipsas om: Högst upp, Jag är Camille, Sommarplåga, Brooms & Memorial.

Regnbågstips 2024


Tips från regbågshyllan för 2024! Ett urval av böcker med HBTQI-teman.

Barn

Bilderbok mellan

Högst upp — Klara Persson och Charlotte Ramel

När Eva blir stor blir hon bergsbestigare, och öppnar en klätterskola. Men när hon är liten är mammorna väldigt nervösa över hennes eviga klättrande. Redan på BB klättrar hon upp på bordet med smörgåsar och saft och så fortsätter det. En charmig bilderbok om ett busigt barn som lär sina mammor att våga. 

Kapitelbok barn

Barnet av trä — Lukas Renklint

Ett barn av trä är en finurlig Pinocchio-inspirerad historia om en snickare som så gärna vill ha ett barn att han lyckas snida en dotter av en bit trä. Men när barnet växer upp känns det inte rätt med flickkläder eller att vara en flicka över huvudtaget. En berättelse om könsdysfori och att hitta hem i sin identitet, som är enkel att förstå och relatera till för såväl barn som deras vuxna.

Kapitelbok mellan

När regnbågen exploderade och tomten dog — Annelie Adamsdotter 

När regnbågen exploderade och tomten dog är skriven i dagboksform. Magnolia berättar om sitt liv och det oerhört nervösa med att hon förstått att hon är kär i en tjej. Det är en lättläst och rolig kapitelbok om den första pirriga kärleken för mellanåldern, som på ett fint sätt fångar rädslan att sticka ut från normen.

Jag är Camille — Jean-Loup Felicioli

”Den här skolstarten ger mig ångest” Camille har precis flyttat tillbaka till Frankrike med sin familj, och det är första dagen i nya skolan. Bakom sig lämnar hon en katastrof, någonting blev väldigt fel på den gamla skolan - och nu vet hon ingenting om hur livet ska bli. I nya skolan hittar hon en vän som liksom hon själv älskar musik - ska hon våga berätta om sig själv, vad händer då? En berättelse buren av lika delar sparsmakad text och uttrycksfulla bilder i fin samklang, om att börja på något nytt, och att med hjälp och stöd hitta sin egen styrka att våga vara den en är. 

En förbjuden bok — David Levithan

Donovan är elva och hans klass har fått en äventyrsbok att läsa i skolan. Hans mamma bläddrar i boken och drar igång en kampanj att få den bortplockad från undervisningen. För visst antyds det i slutet av boken att huvudpersonerna är homosexuella? Donovan och hans klasskompisar ifrågasätter de upprörda föräldrarna och står upp för läraren och läsningen och mot censur. David Levithans tänkvärda bok är högaktuell i en tid där konservativa röster höjs för att rensa ut litteratur, ofta med hbtqi-tema från skolorna.

Fler barnbokstips

 • Varför skrattar kusinen – Kristina Murray Brodin (bilderbok)

 • En vän till tant Irene – Elin Johansson (kapitelbok barn)

 • Bortbytingar (trilogi) - Gustav Tegby (kapitel mellan, fantasy)

Ung

Trilogin om Alma: Sommarplåga/På andra sidan bron/Du kommer alltid ha Paris — Hanna Jedvik 

Sextonåriga Alma bor med sin musiklärarpappa i Majorna, älskar att skejta och att skriva. Genom de tre böckerna kämpar Alma för att hitta sin egen väg, en kamp som ofta krockar med hur andra tycker att hon ska vara. Hon brottas med komplicerade kärleksrelationer, att hantera en nära väns nattsvarta depression men får också medvind av nya bekantskaper som får henne att finna riktningen när det stormar i livet. En fin, inkännande trilogi om den sena tonårstiden och hur man navigerar för att hamna rätt, till slut.

Fler ungdomsbokstips

 • Some girls do – Jennifer Dugan
 • Kom hit – Julia Wickholm
 • Den här vintern – Alice Oseman
 • Ophelia after all – Racquel Marie


Serie

Brooms — Jasmine Walls och Teo Duvall

En illustrerad grafisk roman som utspelar sig på 30-talet i Mississippi. Det är en berättelse om motstånd och kamp där historia blandas med fantasy. Vi får följa ett queert community av häxor som tvingas dölja sina krafter från det rasistiska styret. 

Himlastormande — Karolina Bång

Hedda och Ylva spelar i samma orkester när starka känslor börjar virvla mellan dem. Båda har andra kärleksrelationer och snart påbörjar de en vinglig väg genom flersamhet, förväntningar, förhoppningar och attraktion. En skickligt berättad, djupt mänsklig serieroman med känslorna utanpå.  

Fler serietips 

 • Mimosa – Archie Bongiovanni 
 • Portal – Edith Hammar 
 • Heros hundra nätter – Isabel Greenberg 

Vuxen

Memorial — Bryan Washington

Benson och Mike har varit ett par länge och börjar reflektera över förhållandets vara eller icke vara. Plötsligt får Mike reda på att hans pappa är döende och kastar sig iväg till Osaka och tvingas konfrontera sin historia. Samtidigt anländer Mikes mamma oväntat till parets lägenhet. Mötet mellan Benson och Mikes mor är inte friktionsfritt men skildrat med en varm humor. Under tiden isär utvecklas både Benson och Mike, vilket får konsekvenser för när de möts igen. En fin, lite sorglig och rolig relationsroman.

Transtillstånd — Zafira Vrba Woodski 

Transtillstånd är ett konstnärligt utforskande av identiteter och erfarenheter av att vara trans. En bok som är lika vacker och storartad i sin formgivning som i sitt textliga innehåll. 

Fler vuxenbokstips

 • Hijab butch blues – Lamya H. (biografi) 

 • Kärlek is Seoul – Sang Young Park (roman) 

 • Teshne- Nioosha Shams (poesi) 

 • How far the light reaches – Sabrina Imbler (biografi/essäer) 

 • Love me tender – Constance Debré (biografi)