Omslagsbilder för böckerna Ett rum till Lisen, Vita lögner, röda hjärtan, Rött vitt & kungligt blått.

Regnbågstips hösten 2021


Tips på böcker med HBTQI-teman från Regnbågsbladet för hösten 2021.

Barn

Ett rum till Lisen — Elin Johansson & Ellen Svedjeland

Naima har tråkigt trots att det är sommarlov. I byn där hon bor finns bara tre hus och ingen att leka med. Men så en dag flyttar en familj in i grannhuset. Den jämnåriga Lisen och Naima hittar varandra direkt. Lisens föräldrar har lovat att hon ska få välja vilket rum som helst i det nya huset till sitt. Men för att kunna bestämma sig måste hon och Naima provsova i vartenda litet skrymsle: kaninburen, trappan, källaren, köket. Starka känslor börjar snart storma inuti Naima, som inser att hon är jättekär i Lisen. En fantastiskt fin berättelse om den första kärleken!
Kapitelbok, 6-9 år

Vita lögner, röda hjärtan — Nora Dåsnes

Tuva älskar musik, att teckna, och att hänga i skogen med sina bästisar Linnéa och Bao. Det hon inte vet nu när de börjar sexan är att det här året inte kommer bli likt något annat. Vad händer när en av bästisarna blir “cool” och plötsligt slutar leka och bygga kojor i skogen? Hur gör du när du gillar båda dina vänner, men de är värsta ovänner? Och om det börjar en ny tjej i klassen, och du blir kär? Varning: Tuvas tecknade och skrivna dagboks-berättelse är svår att släppa när du väl börjat läsa!
Seriebok, 9-12 år

Fler barnboktips!

  • Lilly K snart 6 år Ellen Karlsson (bilderbok)
  • Backa hem, Nilla Anja Gatu (kapitelbok)
  • Hur görs bebisar? Cory Silverberg (bilderbok)

Ung

Like a love story — Abdi Nazemian

Det är New York 1989, vi får följa tre tonåringar som växer upp mitt i AIDS-epidemins värsta epicentrum. ACT UP-aktivisten Art, som är stolt och skamlöst queer i alla lägen. Reza som fruktar sitt liv för vetskapen att han gillar killar och gör sitt bästa för att förtränga det. Och Judy, som hamnar i mitten, och vars AIDS-sjuke morbror långsamt förtvinar. Det är så levande och så sant, varje ord etsar sig fast och det är det mest drabbande jag läst om AIDS och queerhistoria på länge.

Fler ungdomsboktips!

  • Livets outgrundliga mysterier Benjamin Alire Sáenz
  • Cemetery boys Aiden Thomas
  • Att se stjärnor Vio Szabo

Vuxen

Rött, vitt och kungligt blått — Casey McQuiston

Här bjuds vi en feelgood romance i översta överklassmiljö när prinsen av Whales faller för USA:s presidentson. Som om rampljuset inte var tillräckligt starkt med bara den bakgrunden blossar känslorna upp mitt under en omvalskampanj.
Det är secret service, det är politiskt spel, det är motstridiga känslor, tidvis väldigt snuskigt och högst läsvärt.

Fler romantips!

  • Swimming in the dark Tomasz Jedrowski
  • Tid för vila Johann S Lee
  • Låt vargarna komma Carol Rifka Brunt