Omslagsbilder för "Miriam och den magiska tröjan", "Calvin", "Anno & Issa", "En helt vanlig supernova" och "Att förändras: en metod"

Regnbågstips våren 2023


Tips på böcker med HBTQI-teman från Regnbågsbladet för våren 2022.

Barn

Miriam och den magiska tröjan Bettina Johansson, John & Johan Valencia

Efter en härlig sommar är det dags för första dagen tillbaka på förskolan. Miriam vet precis vilken tröja hon vill ha, men papporna säger att den är smutsig. Som om det kan hindra en fiffig person… Livfullt och humoristiskt berättad vardag, i färgsprakande bildspråk som faller ut över hela uppslagen.   

Calvin Jr & Vanessa Ford

Bilderbok där läsaren får följa ett barns sommarresa, som också är en resa från att betraktas som flicka till att våga berätta om sitt inre jag och att få vara sig själv som pojke. Det är barnets röst som berättar genom boken.  

Fler bilderbokstips!

  • Det regnar hjärtan - Gloria Kisekka Ndawula & Katarina Strömgård
  • Min bästa sovplats – Gaia Cornwall

Anno & Issa - Linnea Lundborg och Ylva Oknelid

En underbart illustrerad kapitelbok om kärleken till skate, om pirret när vinter och grus äntligen röjs undan så att brädan kan plockas fram för säsongen. Och den här våren träffar Anno någon i skateparken som tar pirret till en helt ny nivå.  

Fler kapitelboktips!

  • Min storslagna kärlek - Jenny Jägerfeld 
  • Häxan - Idriz Idrizi

Ung

En helt vanlig supernova - Katja Timgren

Den blyge drömmaren Filip hade sitt gäng, men nu är inget som det var. En helt vanlig supernova är en fin skildring av hur tufft det kan vara att börja högstadiet och plötsligt hamna utanför. Filip är också trans, men boken utspelar sig ett par år efter att han kommit ut, och hans könsidentitet är inget som står i fokus. En klassisk ungdomsbok - om vänskap, första kärleken och att stå upp för vem man är.

Fler ungdomsboktips!

  • We deserve monuments - Jas Hammonds
  • Ett halvt hjärta - Emma Johansson
  • The first to die at the end - Adam Silvera

Vuxen

Att förändras: en metod - Édouard Louis

I Édouard Louis bok "Att förändras: en metod" skildras det hänsynslösa drivet att ständigt uppfinna sig själv på nytt, revanschen mot barndomens fattigdom och misär, den forcerade klassresan som går ut över vänskaper, familjen och den egna kroppen, viljan att förändra allt, sättet att prata, tänderna, rörelsemönstret. Och glädjen i att bejaka den egna homosexualiteten, det rastlöst undertryckta som äntligen får utlopp, den stora stadens lockelser och sexuella möten. Hur barndomens Eddy ramlar av som ett urväxt skal och Édouard träder fram. Den självbiografiska berättelsen skildras osminkat och naket, utan ursäkter, men med ett hopp om försoning.  

Fler romantips för vuxna!

  • Tillbedjan – Joel Mauricio Isabel Ortiz
  • Flicka, kvinna, annan - Bernardine Evaristo
  • The house in the cerulean sea - TJ Klune