Omslagsbilder för Tidigt på morgen, Sent på kvällen, Krokodiljakten, All that’s left in the world och Vattnets sötma.

Regnbågstips hösten 2022


Tips på böcker med HBTQI-teman från Regnbågsbladet för hösten 2022.

Barn

Sent på kvällen och Tidigt på morgonen — Lawrence Schimel

Två fina pekböcker på rim om morgon- och kvällsrutiner med busiga barn och husdjur. I Sent på kvällen är det läggdags och papporna försöker läsa saga när hunden kidnappar nallen. I Tidigt på morgonen är det istället en morgonpigg katt och dens barn som vaknar och utforskar köket när mammorna sover.   
Pekböcker.

Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären  — Ylva Karlsson & Katarina Strömgård

Ester vinkar Hej då till papporna och mamma och åker i förväg uppför rulltrappan på stora varuhuset, men ingen av de vuxna märker
något. Och det är faktiskt inte Esters fel att de inte hör! Ända upp till leksaksavdelningen råkar Ester åka och väntar där på att bli hittad. Men där lurar också den morrande snabba krokodilen bakom hyllorna... Vilken tur att Ester är både snabb och listig!  

Fler barnbokstips!

  • Fantastiska familjer och Kattis kalas – Maria Löfgren
  • Ollianna – Gro Dahle
  • Edith, Alex och enhörningarna - Daniel Paris

Ung

All that’s left in the world — Erik J Brown

Några år efter att Covidpandemin lagt sig slår ett nytt virus ut större delen av mänskligheten i denna dystopiska ungdomsbok. Två unga killar som förlorat allt och alla hittar varandra, och när de kämpar för att överleva postapokalypsen börjar de våga lita på varandra och det är både spännande och vackert att följa deras väg.

Fler ungdomsboktips!

  • One last stop – Casey McQuiston
  • Heartstopper - Alice Oseman
  • Blackout - Dhonielle Clayton m.fl

Vuxen

Vattnets sötma — Nathan Harris

Det amerikanska inbördeskriget har nyligen tagit slut, och i den lilla staden i sydöstra USA där Vattnets sötma utspelar sig brinner hat och missnöje hos de vita sydstatsbönder som tvingats frige sina slavar. Mitt i detta blossar en passion upp mellan två återvändande soldater. Det är både välskrivet och historiskt intressant och boken är svår att lägga ifrån sig.

Fler romantips!

  • Detaljerna – Ia Genberg
  • Ditt hjärtas slag – Hanna Wikman
  • Detransition, baby – Torrey Peters