Utställningar

Vi ser framemot att se dig på våra aktiviteter och program! Har frågor kring program ring 031-366 27 25.
Vi har ett namn

Vernissage lördag 29 oktober kl. 13–16
Fri entré | Utställningshallen

Utställningen visas till och med 11 december
  


Vi kommer till världen och får ett namn. Jag tar trasslet av trådarna från de rivna tygerna och formar det som en boll och tittar på den. Den påminner om luddiga tankar som glider undan. Det finns något av trötthet över den som påminner om min sorg, då för längesedan. 

Att skapa mening av det till synes meningslösa

Att se kärleken mitt i sorgen och saknaden

Att inte bli rädd

Att våga prata om det som skaver, är onämnbart och fortfarande tabu utan att hjärtat låses in och kroppen stelnar.

I textila verk (quiltade täcken), skulpturer och bilder – utifrån frågor om suicid och sorg – kretsar temat i denna utställning. 2015 sydde Sonja Jansson det första quiltade lapptäcket, till sin bror och i arbetet med att skapa något så konkret och ursprungligt som ett täcke hittade hon tillbaka till färgglädje, läkning och nya idéer. Varje täcke representerar en månad och någon som inte finns längre. De förkroppsligar året och stiger ut ur statistiken. I bilder och skulpturer finns situationer och kroppar som talar om kärleken, känslorna och drömmarna. Om att få komma till världen, få namn, få kropp och tid. Att få tillhöra och absolut få vara sig själv.

Panelsamtal i samband med utställningen:
Finns det plats för sorg i våra liv? Torsdag 10 november, kl. 18.

Läs mer under Föredrag.

Den stora saknaden

-ett verk av Marit Törnqvist

Vernissage lördag 17 december kl. 13–16 | Utställningshallen
Utställningen visas till och med 22 januari 2023

”Den stora saknaden” uppmärksammar alla dem som välkomnades att söka asyl i Sverige 2015, men som sedan hamnade i en fälla av långa väntetider, rättsosäkra beslut, åldersuppskrivningar och ändrade lagar. Som utvisades eller flydde till andra länder i Europa för att undvika deportation. Som inte orkade leva. Alla som inte fick det skydd de behövde. 

Verket består av 500 handskrivna brädor med minnestexter om dem som saknas. Konstverket handlar också om den fantastiska bro som byggdes mellan människor i Sverige och nyanlända. Texterna är från alla dem som öppnade sina hem och hjärtan för att ge dessa unga flyktingar en trygg plats. Texterna konfronterar oss och blir ett hjärtskärande vittnesmål om något som aldrig får upprepas. Marit Törnqvist vill också lyfta att ansvariga politiker reducerar dessa människor till siffror trots att de är vänner och familjemedlemmar, skolkompisar och arbetskamrater. Läs hennes debattartikel i Expressen: https://www.expressen.se/debatt/jag-ar-djupt-besviken--pa-dig-andersson/ [expressen.se]

Marit Törnkvist lade ut alla brädor utanför Riksdagen på Mynttorget i Stockholm i juni 2022, men detta är första gången som brädorna visas i utställningsform.


”Den stora saknaden” visades i juni 2022 på Mynttorget i Stockholm.

Vernissageprogram — Den stora saknaden:

Start kl 13:30

Invigningstal av Henry Ascher, barn- och ungdomsläkare och forskare i migration och hälsa samt mänskliga rättigheter vid Göteborgs Universitet

–Textläsning och tre vittnesmål berättar om sin bräda

–Tony Haddou och Annika Hirvonen, migrationspolitiska talespersoner

–Intervju med Marit Törnqvist, konstnär och skapare av verket