Utställningar

Vi ser framemot att se dig på våra aktiviteter och program! Har frågor kring program ring 031-366 27 25.


Våra fjärilar är hotade

Fotoutställning av Monica Sörgard och Stig Helgesson

20 juni–21 augusti | Utställningshallen

Insekter är en djurgrupp med stora problem och den minskar kraftigt i Sverige och över hela världen. Detta gäller inte minst våra dagfjärilar som är i behov av nektarrika växter för den vuxna fjärilen och specifika växter för larverna att äta av. Fjärilsarternas larver är nämligen specialiserade på olika växter.

Våren vore inte densamma utan citronfjärilar som behöver busken brakved för sina larver. För att inte nämna nässlor, som är värdväxt för sex större dagfjärilar nässelfjäril, påfågelsöga, amiral, tistelfjäril, vinbärsfux och kartfjäril.

Utställningen visar olika fjärilsarter och berättar om hur du kan hjälpa dem att leva vidare.

 


COOLA KATTER
eller KILL THEM WITH CUTENESS

17 augusti–4 september | Gågatan

COOLA KATTER eller KILL THEM WITH CUTENESS är en utställning som handlar om pyssel, om att pyssla, om att pyssla med/för sin överlevnad. Idén kommer från skaparnas (Annas, Matildas och Annas) erfarenheter av pyssel som ett slags terapimetod – både på och utanför psyket.

CK/KC är också en teaterföreställning, som kommer spelas av Bataljonen med utställningens grejer som scenografi. Den handlar om Märta, Tuss och Bejbi, tre tjejer i cirka ung-vuxen-åldern som är inlagda på psyket. Där ägnar de sig åt arbetsterapi i form av skapande verksamhet. Tanken är att de ska göra något lugnande och sunt, men de upptäcker istället pysslets radikala kraft.

Varför en utställning? Varför en föreställning? Varför slutar båda dessa ord på ställning? Varför ordnördar vi in oss på ordet? Vi tänker på ställningen: Frida Kahlos stålställning som höll samman hennes kropp eftersom ryggraden blivit söndertrasad – en ställning som betydde allt för konsten. Konstens ställning i samhället. Flickans ställning i konsten. Vi ställer in en utställning för att visa lite grejer. Efter det gör vi en föreställning.

Å du är så CUTE när du blir så där pappa-skämtig.

Vi tror på gullighetens revolutionära POWER. Vi tror på en Girl Power som gränsar till det (själv)destruktiva. Vi tror på ett kollektiv som gör att ingen behöver vara själv. Vi tror på pysslet som en roligare konst.

Om Bataljonen:

Bataljonen är ett feministiskt scenkonstnärskollektiv, en punkig frigrupp och en ohemlig teaterklubb i Göteborg. Gruppen startade 2008 och drivs av åtta scenkonstnärer som skapar teater, opera, fester, läsningar, middagar, ordvitsar, YouTube-videos och andra verk med sig själva och sitt nätverk av frilansande kamrater. Vi arbetar experimentellt med tematik, form och genre och arbetar för att sänka tröskeln till scenrummet och utmana rådande normer om "fin"- respektive "fulkultur". Du hittar oss på facebook eller bataljonenshemsida.com [nam12.safelinks.protection.outlook.com] om du vill läsa mer!


På bilden: Malin Wegge. Undersköterska, Göteborg. Foto: Elisabeth Ohlsson

Kommande utställning:

Vi som arbetar med våra kroppar

Om villkor. Om klass. Om värdighet. 

Vernissage lördag 3 september, kl. 13–16
Fri entré | Utställningshallen
Utställningen visas till och med 16 oktober 

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Ändå syns och hörs sällan människor som arbetar med sina kroppar i det offentliga rummet, i media eller i kulturen. Men om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar Sverige. 

Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson har gjort intervjuer, filmat och fotograferat 33 kroppsarbetare med olika yrken från hela Sverige. De har mött industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda, lagerarbetare och många fler som vi nu får möta i vandringsutställningen och boken ”Vi som arbetar med våra kroppar”. Här får deras röster i ord, ljud, film och fotografi ta plats.

Berättelserna och bilderna är angelägna vittnesmål från vår tids arbetarklassvardag. Vi får möta personer som berättar om otrygga arbetsvillkor, bristande respekt och ohållbara strukturer. Men också om organisering, stolthet, arbetsgemenskap och känslan av att vara viktig för samhället. 

Under vernissagen samtalar Anna Palmèr, LO, med initiativtagaren och författaren Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson som berättar om och visar utställningen. Medverkar gör även Malin Wegge, som arbetar som undersköterska i Göteborg och Kofi Gyan, lagerarbetare i Kungälv. Båda är porträtterade i utställningen. 

Vi som arbetar med våra kroppar drivs av Rot produktion i samarbete med ABF och LO, med stöd från Arbetarrörelsens Kulturfond, Västra Götalandsregionen och Gävleborgs Länsmuseum. 

På bilden: Malin Wegge. Undersköterska, Göteborg. Foto: Elisabeth Ohlson.
En plats mellan oss

6–23 oktober
Fri entré | Gågatan
Invigning av utställningen torsdag 6 oktober kl. 17

är en slutpresentation av ett utbyte mellan konstnärer från Belarus och Sverige som skett inom STATUS residensprogram på Konstepidemin.

Programmet startade 2020 under folkresningen i Belarus för att hjälpa lokala kulturarbetare att fortsätta sin konstnärliga praktik, upprätthålla de internationella nätverken och erbjuda en trygg plats att vara på. Under 2021–22, uppstod nya utmaningar för projektet på grund av restriktionerna under pandemin och kriget i Ukraina, där många belaruser fått en ny hemvist men nu åter på osäker mark.

En plats mellan oss innehåller reflektioner från belarusiska och svenska konstnärer över var vi nu befinner oss och vart vi är på väg – som människor, vart än vårt hem är.

Invigningen 6 oktober - presentation av curator Ilona Dergach, artist talk, läsning ur ny dramatik, m.m.

Deltagare:
Yauhen Attsetski (Belarus–Ukraina)
Johan Wingborg (Sweden)
Bazinato (Belarus)
Ilona Huss Walin (Sverige)
Ulyana Nevzorova (Belarus)
Patricia Vane (Sweden)
Natalia Katsuba (Belarus) & Ekaterina Lukoshkova (Sweden)
Dorna Aslanzadeh (Sweden)

Aksana Haiko, Theatre Kryly Chalopa (Belarus)
Fia Adler Sandblad, Adas Teater (Sverige)

Cutator: Ilona Dergach

STATUS Residency program stöds av Svenska Institutet, Kulturrådet, LASPIS och VG regionen.


Vi har ett namn

Vernissage lördag 29 oktober kl. 13–16
Fri entré | Utställningshallen

Utställningen visas till och med 11 december
  


Vi kommer till världen och får ett namn. Jag tar trasslet av trådarna från de rivna tygerna och formar det som en boll och tittar på den. Den påminner om luddiga tankar som glider undan. Det finns något av trötthet över den som påminner om min sorg, då för längesedan. 

Att skapa mening av det till synes meningslösa

Att se kärleken mitt i sorgen och saknaden

Att inte bli rädd

Att våga prata om det som skaver, är onämnbart och fortfarande tabu utan att hjärtat låses in och kroppen stelnar.

I textila verk (quiltade täcken), skulpturer och bilder – utifrån frågor om suicid och sorg – kretsar temat i denna utställning. 2015 sydde Sonja Jansson det första quiltade lapptäcket, till sin bror och i arbetet med att skapa något så konkret och ursprungligt som ett täcke hittade hon tillbaka till färgglädje, läkning och nya idéer. Varje täcke representerar en månad och någon som inte finns längre. De förkroppsligar året och stiger ut ur statistiken. I bilder och skulpturer finns situationer och kroppar som talar om kärleken, känslorna och drömmarna. Om att få komma till världen, få namn, få kropp och tid. Att få tillhöra och absolut få vara sig själv.