Föredrag

Vi ser framemot att se dig på våra aktiviteter och program! Har frågor kring program ring 031-366 27 25.Författarfrukost: Kläda blodig skjorta 

Svenskt barnafödande under 150 år 
Maja Larsson 

Lördag 25 mars, kl. 10
Entré 100 kr | Lilla salen

Biljetter på ticketmaster.se
eller kulturhusets biljettkassa 031-366 27 25

Hur har det varit att vänta och föda barn i Sverige de senaste 150 åren? Genom verkliga vittnesmål från de som var med väver boken en tidigare oskriven berättelse som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar. På 1940-talet blev Sverige det första landet i världen där fler kvinnor valde att föda på sjukhus än hemma. Hur blev det så? Och varför har en del kvinnor alltid längtat hem igen?  

Maja Larsson är skribent och redaktör och skriver framför allt om vård, samhällsbyggnad och ekonomi. Hon är uppvuxen och bosatt i Göteborg och har två barn. Kläda blodig skjorta är hennes debut.


Föreläsning:
Spelar det någon roll hur jag reser eller hur Sverige gör?

Söndag 26 mars, kl. 14–15
Utställningshallen | Fri entré

Vad man gör i vardagen, på semestern och arbetsresor blir en summa i antal ton klimatgaser i atmosfären. Och det påverkar också luftens kvalitet för oss att andas, buller, trängsel och hälsa. Och vår plånbok. Kort om IPCC:s senaste rapport som presenterades i måndags.

Föredrag med Anders Roth, tekn. lic. och mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Caroline Hopkins inleder med att berätta om sin pågående utställning, Till mitt framtida barnbarn.

Läs om IVL Svenska Miljöinstitutet på
https://www.ivl.se/om-oss.html


Det nya Trädgårdslandet – Hannu Sarenström 

Tisdag 28 mars, kl. 15 
Entré 40 kr | Stora salen
Biljetter på ticketmaster.se
eller Frölunda Kulturhus biljettkassa,
telefon 031-366 27 25

Efter trettio trädgårdsår på Kinnekulle fick Hannu Sarenström ett infall och sålde sitt hus med trädgård och flyttade till Langeland på Fyn i södra Danmark. Här anlade han en ny trädgård och framför allt blev han en passionerad grönsaksodlare. Efter några år har han börjat hitta de godaste sorterna. Om detta och mycket annat i trädgården berättar Hannu i sin föreläsning.  ”det jag odlar kan du också odla på din balkong, det är bara skalan som är skillnaden och det lilla är också underbart”.
Välkommen till en inspirerande trädgårdsresa från Kinnekulle till Langeland.  

Glutenfritt: Trend, hälsodiet eller medicinsk behandling?

Onsdag 26 april, kl. 17.30
Fri entré | Lilla salen
Boka gratis biljett på ticketmaster.se eller kulturhusets biljettkassa, telefon: 031-366 27 25.

Allt fler väljer idag att äta glutenfritt och glutenfria varor har fått stort utrymme i affärerna. Hur kommer det sig? Personer med den autoimmuna sjukdomen celiaki behandlas med glutenfri kost. Föreläsningen förklarar vad celiaki är, hur man vet att man har celiaki, vem som skulle kunna må bättre av glutenfritt och vilka missförstånd det finns kring glutenfri kost.
Margareta Elding-Pontén är doktor i kemi, författare och har i många år arbetat med vetenskapsinformation. 
Celiakiföreningen i Göteborg med omnejd kommer att finnas på plats från kl. 17 med information om föreningen och smakprovning av glutenfria produkter. 

Arrangör Hälsoteket i Väster