Bibliotek för vuxna

2021

Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck

Ahmad Azzam

Fotot på Ahmad Azzam av Anders Hansson är framtagen med syfte att ingå i utställningen Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck, producerad av Västra Götalandsregionen. Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck

Utställningen pågår 2 oktober 31 januari.

Yttrandefriheten är en av de allra mest grundläggande friheterna i Sverige och är grunden i vår demokrati. Men över hela världen inskränks människors yttrandefrihet genom att de utsätts för hot, förföljelse och försvinnanden. Att vara fristad innebär att en kommun eller region erbjuder en kulturarbetare som lever under hot i sina hemländer, en vistelse under två års tid. Göteborg har tagit emot fristadsstipendiater sedan 1996.

I denna vandringsutställning berättar fem fristadsförfattare om sina liv och varför de behövde flytta från sina hemländer och vad det inneburit för dem att under två år vara fristadsstipendiat. Ahmad Azzam är Göteborgs Stads nuvarande fristadsförfattare.

Utställningen är ett samarbete mellan Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götaland och Bohusläns museum. Projektet är delfinansierat av Statens kulturråd. 

Fristad Göteborg samordnas av Göteborgs Stads kulturförvaltning tillsammans med socialförvaltningen Centrum.

Bokcirkel på spanska / Club de libros

Inställt tills vidare på grund av restriktioner för att minska smittspridning av Covid-19.

Vill du börja i en bokcirkel och diskutera böcker på spanska?

Vi träffas på tisdagar kl 11-12 ungefär var tredje vecka.
För anmälan och mer info mejla till: anna.lewin@kultur.goteborg.se

Bokcirkel på lätt svenska (Lättläst nivå 1) 

Vill du träna din svenska? I en lättläst bokcirkel lär du dig nya ord, övar på uttal och pratar om boken som vi har läst.   

Vi träffas varannan torsdag klockan 14-15 på Frölunda bibliotek.  

Låna boken på biblioteket och läs den innan träffen. Biblioteket bjuder på fika.  

Anmäl dig till robert.ekberg@kultur.goteborg.se 

Bokcirkel på lätt svenska (Lättläst nivå 2) 

Vill du träna din svenska? I en lättläst bokcirkel lär du dig nya ord, övar på uttal och pratar om boken som vi har läst.   

Vi träffas varannan torsdag klockan 14-15 på Frölunda bibliotek. Låna boken på biblioteket och läs den innan träffen. Biblioteket bjuder på fika.  

Anmäl dig till robert.ekberg@kultur.goteborg.se 

Bokcirkelkasse

Låna en färdig bokcirkelkasse på biblioteket. En kasse innehåller 6 pocketböcker av samma titel plus tips på bokcirkelfrågor. Perfekt för er som har en egen bokcirkel. Lånetid 6 veckor.

Bokcirkel 

Tisdagar klockan 14
Vill du läsa en bok och diskutera den tillsammans med andra? Då kan du gå med i en bokcirkel. Anmäl intresse till: ingela.giss@kultur.goteborg.se

Onsdagar klockan 16
För dig som lyssnar på DAISY-böcker (Digital Accessible Information System) finns det en särskild bokcirkel. Anmäl intresse till: rebecka.ungerfalt@kultur.goteborg.se

Språkcafé 

Språkcafè

Inställd tills vidare på grund av restriktioner för att minska smittspridning av Covid-19 .

Torsdagar klockan 17-18.30.

Plats: La Bamba, Frölunda bibliotek

Om du vill träna på svenska, fika och träffa trevliga människor från hela världen ska du komma till vårt språkcafé som leds av IM, Individuell Människohjälp. Begränsat antal platser, biljetter hämtas i bibliotekets informationsdisk från kl 16.30.

Mattecentrum Obs! Inställd

Mattecentrum flicka som pluggar

Inställd tills vidare. Håll dig uppdaterad på kalendarium.goteborg.se/ eller på vår facebook-sida.  På mattecentrum.sematteboken.se Pluggakuten  kan du få hjälp med allt som rör skolarbetet.

Boka en bibliotekarie

Behöver du mer hjälp än vi kan erbjuda i vår informationsdisk, då kan du boka en bibliotekarie upp till en timme och få personlig vägledning. Boka i informationsdisken.

Boka en PT – en personlig tipsare 

Vill du ha personliga boktips, en genomgång av nya böcker, lästips etcetera? Då kan du boka en PT – en personlig tipsare, som väljer ut tips i förväg efter att ha pratat med dig om vad det är du är ute efter. Boka i informationsdisken.

Vill du ställa ut

Är du intresserad av att ha en utställning på Frölunda bibliotek? Kontakta: ingela.giss@kultur.goteborg.se