Till sidans huvudinnehåll
Fem personer står mot en ljus bakgrund och ler mot kameran
Natt- och larmenheten på Västra Hisingen trivs mycket bra tillsammans och hjälper varandra som i en familj.

Natt och larm räddar liv

Publicerad 19 mars 2024

”När jag ligger och sover är de ute i mörkret och letar efter människor som gått vilse. De kör bil i svår halka, skottar snö när det behövs och de räddar liv”. Kicki Jaballah pratar om medarbetarna i hemtjänstenheten natt och larm på västra Hisingen där hon är chef.

Efter att tidigare alltid jobbat med ungdomar i kultur- och fritidssektorn var äldreomsorgen helt ny för Kicki Jaballah när hon började i september 2020.

– Jag såg det fantastiska arbete de alla gör och blev så berörd! Det är tack vare det som jag stannat.

Tidigare hade Kicki, liksom de flesta som inte berörs direkt, inte funderat över den viktiga samhällsfunktion som hemtjänsten utgör.

Mycket görs i det tysta

– Men nu har jag fått uppleva allt medarbetarna tar sig an. De rycker ut när någon fallit och inte själv kan ta sig upp. De torkar spyor, byter våta lakan och gör rent. De både tröstar och bemöter oro och ibland ilska hos omsorgstagare och anhöriga.  Alltid med samma professionalitet. Medarbetarna fortsätter uthålligt att rycka ut för att hjälpa alla dessa människor, dag och natt, oavsett vad det handlar om.

Pandemin öppnade samhällets ögon för de insatser som oftast görs i det tysta av vård- och omsorgspersonal, menar Kicki.

– Men vi behöver lyfta vård- och omsorgspersonal mycket mer! säger hon.

Anna Wikström har 25 års erfarenhet som undersköterska i äldreomsorgen. Idag rycker hon ut dagtid på larm och har gjort det sedan 2018.

– Det är vid kris samhället särskilt märker att vi behövs, säger hon.

Mångsidigt arbete i alla väder

På natten finns tre hemtjänstpatruller på Hisingen varav en utgår från Torslanda, övriga två från Svartedalsgatan. Hisingen är en av Sveriges största öar och stora delar är glesbygd vilket är märkbart då larmen kommer.

– Ibland kör vi långa sträckor genom skogen, säger Senad som jobbat i nattpatrull sedan 2009.

När det har snöat kan det bli besvärligt.

– En del omsorgstagare har egna vägar där inte staden skottar, säger Senad.

Ibland kan medarbetarna skotta sig fram, andra gånger får de parkera en bit bort och sedan gå resten av vägen.

– Det brukar funka men annars, om det krisar, vet vi vem vi ska kontakta.

Ibland är ensamhet orsaken till larmet

För det mesta rör larmutryckningar sådant som ingår i uppdraget men det händer ibland att de som larmar behöver hjälp med andra saker.

– Medarbetarna åker på larmen och det visar sig att de skulle behöva agera både som fastighetsskötare, rörmokare och elektriker, säger Kicki.

Någon kan ha tappat bort sina tv-kanaler och en annan behöver hjälp med sin mobil. Ibland är ensamhet orsaken till larmet. Mycket kan de ta hand om på plats, men för annat kan medarbetarna behöva hjälpa till med kontakterna och lotsa vidare till rätt person.

– Vi kollegor hjälper varandra i allt som behövs – även mellan natt och larm. I vår enhet har vi blivit nära vänner. Och det är roligt att arbeta med sina vänner! säger Senad.

Både roligt och tufft

Inför sommaren är semesterrekryteringen redan i gång. För att arbeta på natt- och larmenheterna behöver du vara beslutsam och ha körkort.

– Det är ett roligt men också tufft uppdrag. Förutom att vi vill att de som söker har undersköterskeutbildning, får de gärna ha erfarenhet av att jobba i hemtjänsten. Man måste kunna ta egna initiativ och ha förmågan att fatta snabba beslut, säger Kicki.

Nyanställda går alltid bredvid ordinarie personal under två pass och får följa det introduktionsprogram som finns. Och både vikarier och nyanställda tas emot med värme och omtanke.

– Jag kommer ihåg hur det var när jag själv började, säger Zamzam. Alla nycklar man skulle ha hand om till exempel. Och jag glömmer aldrig alla nya ord och uttryck jag lärde mig den första tiden; ”lilla tösen” – det var jag – och att ”kalsong”– det var bara för män.

“Här trivs jag bäst”

De som senast anställdes på enheten är Fihima och Suzanna, båda på larm, dagtid.

– Jag började som timvikarie i bemanningen och har varit på flera ställen sen dess, men här trivs jag bäst, säger Fihima.

Suzanna trivs lika bra. Hon har bara varit på enheten i fyra och en halv månad men har tolv års erfarenhet av äldreomsorg inom både hemtjänst natt, vård- och omsorgsboende och dagverksamhet.

– Både chef och kollegor lyssnar också på oss som är nya, säger Suzanna.

Natt och larm på västra Hisingen

  • 974 personer har trygghetslarm i området
  • På natt- och larmenheten på Svartedalsgatan jobbar 20 undersköterskor. De är sju som rycker ut på larm under dagtid, och tretton som ingår i nattpatrullerna. De arbetar två och två. På enheten finns en chef samt en planerare som bland annat lägger scheman.
  • På natten finns tre hemtjänstpatruller på västra Hisingen varav en utgår från Torslanda, övriga två från Svartedalsgatan. Utöver larmutryckningar på nätterna besöker nattpersonalen 50 omsorgstagare som har regelbunden tillsyn

Jobba inom vård och omsorg i Göteborgs Stad

Vi arbetar med hälsa, omsorg och vård för och med göteborgaren, varje dag, dygnet runt. Tillsammans är vi 10 000 medarbetare som skapar förutsättningar för ett gott åldrande och en meningsfull vardag. Vill du vara med? Jobba på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen

Jobba som semestervikarie

Vill du ha nära till jobbet och samtidigt göra något som är roligt och meningsfullt? Vi har 2 500 sommarjobb inom flera områden, ta ditt nästa steg hos oss! Prova på att jobba i äldreomsorgen i sommar

Läs mer: Göteborgs Stad: Göteborgs Stad om trygghetslarm



${loading}