Till sidans huvudinnehåll

Bli god man


Det behövs fler gode män. Genom att engagera dig som god man gör du en viktig insats för personer som har svårt att klara sin vardag själva. Det är ett långsiktigt uppdrag där du kan göra stor skillnad och bidra till stabilitet och trygghet i tillvaron för en medmänniska.

Det här gör en god man

Att vara god man eller förvaltare åt någon betyder att du är ställföreträdare för personen. Det innebär att du företräder och bevakar personens ekonomiska, juridiska eller personliga intressen. Ditt uppdrag omfattar vanligtvis tre delar:

Bevaka rätt

Att bevaka rätt betyder att du som god man eller förvaltare ska bevaka personens rättigheter mot olika myndigheter, företag och privatpersoner. Det kan till exempel innebära att du ska se till att personen får de insatser och ersättningar från samhället som den har rätt till och behöver.

Förvalta egendom

Att förvalta egendom betyder att du som god man eller förvaltare sköter personens ekonomi, till exempel genom att se till att personens räkningar blir betalda.

Sörja för person

Sörja för person betyder att du som god man eller förvaltare ska företräda personen och bevaka personens intressen i mer personliga frågor och försöka se till att personen får så goda levnadsvillkor som möjligt. Till exempel genom att delta i vårdplaneringar.

Du kan läsa mer om uppdraget som god man i vår broschyrUppdraget som god man eller förvaltare och på sidan Vad gör en god man eller förvaltare?

Så gör du för att bli god man

För att bli god man behöver du:

 1. gå en utbildning för blivande gode män
 2. registrera dig för uppdrag
 3. göra ett kunskapstest.

Om du som anhörig vill bli god man åt en släkting ställs inget krav på att du ska gått utbildning. Istället gör överförmyndaren en lämplighetsprövning genom att kontrollera att du inte finns med i belastningsregistret, har betalningsanmärkningar eller förekommer i socialtjänstens register. Du får också genomföra ett skriftligt kunskapstest.

Överförmyndarens utbildningar för nya gode män

Utbildningen riktar sig till personer som idag inte har gått någon godmansutbildning tidigare och också är intresserad av att ta uppdrag som god man efter avslutat utbildning.

Obs! Info inför anmälan: När du anmäler dig till kursen, kommer du komma till ett registreringsformulär i Göteborgs Stads utbildningsportal. Fyll i alla obligatoriska fält (markerade med *). Vissa fält som är obligatoriska exempelvis organisation och enhet kan du bara fylla i med ÖF. Viktigast är att det framkommer vad du heter och en e-post som vi kan nå dig på. Vi kommer kommunicera via e-post under utbildningens gång!

Anmälan för kurserna våren 2024 öppnar den 15 december 2023. Länk till anmälan. OBS! Läs ovanstående information innan anmälan. 

Efter anmälan: Vi kommer kommunicera till deltagarna via e-post. En vecka innan kursstart är sista dagen att avanmäla dig. Det finns möjlighet att ställa dig på reservplats och då kommer du få meddelande per e-post om du får en plats. Om du vill hålla koll på vilken reservplats du har kan du logga in på utbildningsportalen. Användarnamn är din e-post och det lösenord du väljer vid registrering till kursen.

Nedan hittar du information om aktuella kurstillfällen för vårterminen 2024:

Kurstillfälle  1
Tisdag 23 januari 15.00-17.00  Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Tisdag 30 januari 15.00-17.00  Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Tisdag 6 februari 15.00-17.00 Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Tisdag 13 februari 15.00-17.00  Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1
 
Kurstillfälle  2
Tisdag 5 mars 09.30-11.30  Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Torsdag 7 mars 09.00-11.00  Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Tisdag 12 mars 09.00-11.00  Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Torsdag 14 mars 09.00-11.00  Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1
 
Kurstillfälle 3
Onsdag 10 april 09.00-11.00  Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Onsdag 17 april 09.00-11.00 Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Onsdag 24 april 09.00-11.00 Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Tisdag 7 maj 09.00-11.00 Fysisk kurs på Ekelundsgatan 1

Utbildningen är kostnadsfri men överförmyndaren rekommenderar att varje kursdeltagare köper kurslitteratur innan kursstart då hemstudier är en del av kursen. Överförmyndaren rekommenderar att deltagare på kursen köper: Gode mannens ABC — handbok för gode män och förvaltare, fjärde upplagan av Jan Wallgren. Men som deltagare har du möjligheten att köpa annan likvärdig litteratur.

Utbildningen består av fyra delar och du ska kunna delta på alla.

 • Del 1: Introduktion till uppdraget som god man eller förvaltare
 • Del 2: Att redovisa sitt uppdrag
 • Del 3: Att vara god man eller förvaltare i praktiken
 • Del 4: Redovisning, vad händer när uppdraget inte fungerar

1. Gå utbildning

För att bli god man behöver du först gå en utbildning för blivande gode män och förvaltare. Utbildningen är ett krav, både för att du ska få bra förståelse och kunskap om uppdraget, men också för att överförmyndaren ska veta att lämpliga personer blir gode män.

Du kan gå Överförmyndarens egna utbildning. Det finns även andra utbildningar du kan gå och du väljer själv vilken som passar dig bäst. Utbildningarna kan vara förenade med en kostnad som du står för själv. Du kan bland annat gå en webbutbildning som följer med om du beställer boken ”God man och förvaltare – en handbok” av Daniel Sjöstedt och Peter Sporrstedt. Boken finns att köpa hos återförsäljare av facklitteratur.

2. Registrera dig för uppdrag

När du har gått en utbildning, som inte är överförmyndarens egna, registrerar du dig i överförmyndarens rekryteringsverktyg. Så här gör du för att registrera dig:

 • Gå in på overformyndarverksamheten.recruto.se
 • Tryck på ”Bli god man” under lediga jobb och sedan på ”Ansök här”
 • Besvara urvalsfrågorna och fyll i dina personuppgifter
 • Avsluta med att bifoga intyg från din god man-utbildning
 • Tryck på ”Skicka in”

Överförmyndaren kommer då kontrollera ditt kursintyg och skickar därefter en länk till kunskapstestet till den e-postadress du angivit.

3. Gör kunskapstest

När du har gått en utbildning, som inte är överförmyndarens egna, för blivande gode män och registrerat dig i rekryteringsverktyget ska du genomföra ett kunskapstest. Länken till testet skickas till den e-postadress du har angett när du registrerade dig.

Kunskapstestet består av nio delar där du får svara på frågor om uppdraget som god man och göra två redovisningsövningar. Testet tar några timmar att genomföra och för att bli godkänd på testet behöver du få minst 392 av 560 poäng.

Vad händer sen?

När du har gått utbildning och är godkänd på kunskapstestet gör överförmyndaren en kontroll av din lämplighet som god man genom att kontrollera att du inte förekommer i belastningsregistret eller har några betalningsanmärkningar. Överförmyndaren kontrollerar även socialtjänstens register tre år tillbaka.

När kontrollerna är färdiga är du redo att ta ditt första uppdrag som god man. Du kommer då få ett informationsmejl om hur du anmäler intresse till aktuella uppdrag.

Webbsida för dig som är god man

För dig som är god man eller förvaltare finns en egen webbsida. Där hittar du till exempel information om ditt uppdrag, vad som gäller vid redovisning och aktuella blanketter och broschyrer. Du hittar den här: goteborg.se/overformyndaren

Här kan du läsa en artikel i Vårt Göteborg om uppdraget som ställföreträdare

Kontakta överförmyndaren

Har du frågor eller synpunkter kan du kontakta överförmyndaren.

Telefon och e-post

Telefon
031-368 09 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Ekelundsgatan 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.960791490219512,57.70511998315795] }, "properties":{ "title":"Överförmyndaren", "content":"Ekelundsgatan 1" } }]

Postadress

Box 2385
403 16 Göteborg

Öppettider

${loading}