Till sidans huvudinnehåll

Upphandlingsjurist


Att ha balans mellan huvud och kropp är viktigt för Fredrik Rogö, som är upphandlingsjurist på inköps- och upphandlingsförvaltningen . Med ena foten inom idrotten och andra inom juridiken är det vinnarskallen och målmedvetenheten som gör honom framgångsrik inom båda områdena.
Porträtt på en person som står med gråblå bakgrund.
Foto: Lo Birgersson

Fredrik är jurist på förvaltningen för inköp och upphandling sedan 2011. När han först sökte sig till inköps- och upphandlingsförvaltningen (dåvarande Upphandlingsbolaget), efter en tid som föredragande på förvaltningsrätten, var det till en tjänst som upphandlare. Denna tjänst fick inte Fredrik. Vad han dock inte väntade sig var att han istället skulle bli erbjuden en specialinrättad tjänst som organisationens första egna upphandlingsjurist.

Sedan dess har Fredrik gjort sig känd i Upphandlingsverige genom att på ett lättillgängligt sätt föreläsa om allt från nya upphandlingsdirektiv, låga anbud, förhandlingsfrågor i olika upphandlingssammanhang. Idag är han inte längre ensam jurist utan har tre kollegor på den ständigt växande förvaltningen.

Den goda affären står i centrum

Fredrik har hållit på med friidrott hela livet, och lägger nu ned mycket tid som tränare. Att han har idrotten i ryggen har gjort honom tävlingsinriktad. Målet är oftast tydligt och han ger sig inte förrän han nått det. Inom idrotten handlar det om att optimera prestationen och inom upphandlingsjuridiken är det den goda affären som står i centrum.

– Min roll är inte att i alla lägen minimera risken för överprövning, utan att möjliggöra affären. Det är viktigt att inte fastna i att ”det här går inte” utan istället vill jag tänka: hur kan vi nå vårt syfte och anpassa och göra justeringar för att uppnå våra mål?

Fredrik beskriver sig själv som en problemlösare och han tycker det är en rolig utmaning att upphandlingsrätten erbjuder större möjlighet till tolkningar och att kunna ta ut svängarna än i många andra juridiska områden. På Inköp och upphandling finns det generellt en öppenhet och framåtanda som gör att förvaltningen kan lyckas med innovativa typer av upphandlingar.

– I upphandlingsrätten finns det ett stort handlingsutrymme och det är ganska mycket av en bedömningssport, man får helt enkelt argumentera för sin sak. Hos oss är vi beredda att pröva rättsläget för att se var gränsen går. Vi tar alltså inte alltid det säkra före det osäkra, vilket gör jobbet extra kul, säger Fredrik.

Människorna står i fokus

Det finns många upphandlingsenheter i Sverige, men inte många som har även hållbarhet, inköpsstrategi i en och samma organisation. På Inköp och upphandling finns det breda inköpsperspektivet.

– Att jag har kollegor med olika spetskompetenser gör att alla gör det de är bäst på och då kan vi attackera svåra frågeställningar från olika håll, säger Fredrik.

Att som jurist arbeta med så många olika yrkeskategorier är inte helt vanligt. Många jurister har bara andra jurister som kollegor, till exempel inom domstolsväsendet eller på byråer. Den stora variationen i yrkesroller tror Fredrik också bidrar till en större dynamik även i personligheter.

– Det är alltid kul och spännande att samlas i grupp, på förvaltningsfester, löparresor och fikor. Det finns verkligen ett brett spektrum av personligheter hos oss, vilket gör både jobbet och hänget lite roligare, säger Fredrik.

Kontakta inköps- och upphandlingsförvaltningen

Telefon och e-post

Telefon
031-366 37 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Magasinsgatan 18A

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.962572714466754,57.70361009363404] }, "properties":{ "title":"Inköps- och upphandlingsförvaltningen", "content":"Magasinsgatan 18A" } }]

Postadress

Box 1111
405 23 Göteborg

${loading}