Till sidans huvudinnehåll

Möt högskolepraktikanter inom funktionsstöd

Socionomstudenterna Elwira Wallin och Oscar Andersson fick bland annat känna på chefsrollen under sin praktik på förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs Stad.
Porträtt av en ung kvinna och en ung man.
”Här har jag fått stort förtroende och har fått göra allt från intervjuer till att delta i ledningsgruppsmöten.” Oscar och Elwira gjorde praktik i Göteborgs Stad under sin femte termin på socionomprogrammet. Foto: Privata bilder

Varför valde ni att göra er praktik just här?

Oscar: Jag har tidigare sommarjobbat med människor med funktionsnedsättning och vill gärna fortsätta på det spåret. Jag insåg också tidigt att jag vill bli chef. Här har jag fått möjlighet att gå vid sidan av både en metodutvecklare och flera enhetschefer.

Elwira: Jag blev intresserad av funktionshinderområdet genom vänner, som är anhöriga till personer med funktionsnedsättning. På min praktik har jag följt en enhetschef på ett boende. Få studenter gör praktik i ledningsgrupper. Jag kan tänka mig att bli chef i framtiden. Därför ville jag lära mig så mycket som möjligt om allt en chef kan få hantera.

Vad var det bästa med praktiken?

Oscar: Det är lätt att läsa en bok, men att se hur man kan omsätta det i praktiken är en annan sak. Här har jag fått stort förtroende, även om jag är student. Jag har fått göra allt från intervjuer och genomlysningar till att hålla presentationer och delta i stödpedagognätverk och ledningsgruppsmöten. Jag har också fått lära mig om det systematiska arbetet med ledarskap i Göteborgs Stad.

Elwira: Det allra roligaste var nog att få vara ute hos brukarna, alltså människorna stödet och insatserna riktar sig till. Det ger mycket mer än att bara sitta på kontor. Genom att jag följt en enhetschef har jag också fått gå utbildningar jag inte skulle fått chans att vara med på annars.

Har ni något tips till den som funderar på att söka praktik i Göteborgs Stad?

Oscar: Gör det! Är den en verksamhet du tycker verkar intressant, ta kontakt och fråga om de kan ta emot en praktikant. Jag har fått så mycket erfarenhet som kan hjälpa mig i min framtida roll som chef.

Elwira: Ja, ta chansen! Jag har lärt mig massor. Inte minst om mig själv. Tidigare ville jag bli kurator. Men jag tror att jag kommer jobba inom funktionshinderområdet framöver.


Kontakta Göteborgs Stad

Har du synpunkter eller frågor så kan du kontakta Göteborgs Stads kontaktcenter.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

I fokus

Två ungdomar framför höghus

För studenter och ungdomar

Att göra prao eller praktik, skriva uppsats eller sommarjobba i någon av våra verksamheter kan vara en väg in till en anställning hos oss. Här ser du vad Göteborgs Stad kan erbjuda dig, nu och i framtiden.

${loading}