Till sidans huvudinnehåll

Möt exjobbare inom miljö

Civilingenjörsstudenterna Kajsa Jacobson och Frida Törnqvist har skrivit uppsats om att fånga in koldioxid och tillvarata värme på Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs. Renova är ett av Göteborgs Stads kommunala bolag.
Studenter med bygghjälm och varselvästar
"Avfallshantering rör ju alla och att få göra något samhällsnyttigt känns viktigt och bra." Foto: Lo Birgersson

Vad fick er att söka er till Renova?

Vi gick en kurs inom koldioxinfångning och blev båda jätteintresserade av ämnet. Vår professor ville att någon skulle undersöka det närmre så han hörde av sig till Renova och föreslog ett exjobb. De nappade, så på den vägen är det.

Hur var det att skriva uppsats för Göteborgs Stad?

Jättebra! Det var spännande att få relatera det vi lärt oss under utbildningen till verkligheten. Vi tycker båda två att det är roligt att jobba med en industri som är viktig i samhället, avfallshantering rör ju alla. Att få göra något samhällsnyttigt känns viktigt och bra.

Vi hade en väldigt engagerad handledare som vi lärde oss massor av. Vi fick besöka anläggningen tillsammans med honom och fick en bra förståelse för hur den fungerar. Kommunikationen med både handledaren och övriga på Renova funkade jättebra.

Vad läser ni för utbildning?

Vi läser båda till civilingenjör inom kemiteknik på Chalmers, som är en femårig utbildning. Vår master är inom hållbara energisystem.

Vad handlar er uppsats om?

Den handlar om en ny metod att fånga in koldioxid från rökgaser vid avfallsförbränning. Det kräver mycket energi och restvärmen som bildas tas normalt inte om hand. Den här metoden undersöker om det går att ta vara på restvärmen genom att integrera den i fjärrvärmesystemet.

Vi testade genom att rita upp en modell över Renovas befintliga system i avfallskraftvärmeverket och testade den nya metoden på den. Förhoppningen är att metoden kan börja användas så att restvärmen leds in i fjärrvärmenätet.

Vad vill ni säga till någon som funderar på att skriva uppsats i Göteborgs Stad?

Gör det! Alla vi har haft kontakt med är trevliga och gästvänliga och det är värdefullt att jobba med något som känns nyttigt samhället. Just inom avfall och energi är det många som inte har inte koll på hur det går till. Det kanske kan verka tråkigt att jobba med avfall, men det är spännande att se vad det används till och det är otroligt viktigt. Vi har lärt oss jättemycket.

Vad tror ni blir nästa steg i er karriär?

Vi båda är sugna på att göra verklig skillnad inom energibranschen. Det finns mycket att göra där och vi vill vara med och bidra.

Kan ni tänka er att söka jobb i Göteborgs Stad i framtiden?

Absolut! Det finns många möjligheter inom energiområdet i Göteborgs Stad och andra offentliga organisationer. Just det samhällsnyttiga gör Göteborgs Stad till en intressant arbetsgivare.

Kontakta Göteborgs Stad

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

I fokus

Två ungdomar framför höghus

För studenter och ungdomar

Att göra prao eller praktik, skriva uppsats eller sommarjobba i någon av våra verksamheter kan vara en väg in till en anställning hos oss. Här ser du vad Göteborgs Stad kan erbjuda dig, nu och i framtiden.

${loading}