Till sidans huvudinnehåll

Möt en yrkehögskolepraktikant inom grafisk formgivning

Mari Tveitan började som praktikant och är numera fast anställd grafisk formgivare med uppdrag inom hela Göteborgs Stad.
En kvinna med långt hår står vid utskrivna illustrationer och andra trycksaker.
"Jag fick vara med i hela den kreativa processen, från kundmöten och analys till idé, koncept och produktion." Foto: Lo Birgersson

Hur fick du praktikplatsen?

Jag pluggade på Yrgo, IP grafisk produktion och form. När det var dags för slutpraktiken på 14 veckor var mitt mål att hitta en arbetsgivare som jag kunde fortsätta hos efter examen. För mig var det viktigt att få jobba med något jag kan stå för, med samhällsinformation snarare än sälj. I skolans lista på arbetsgivare som tagit emot praktikanter tidigare hittade jag enheten visuell kommunikation i Göteborgs Stad. Jag fick komma på intervju och fick platsen.

Vad fick du göra under din praktik?

Väldigt mycket olika och roliga saker! Enheten jag gjorde praktik på, och fortfarande jobbar på, gör kommunikationsuppdrag för förvaltningar och bolag inom hela staden. Först fick jag göra mindre saker, som foldrar och affischer. Det var också en lyckoträff att Göteborgs Stad var mitt i en stor uppdatering av sin grafiska profil under min praktiktid. Jag fick vara med även i det arbetet och fick verkligen använda allt jag lärt mig i skolan och i mitt tidigare yrkesliv.

Vad fick du för handledning?

Jag hade två utsedda handledare. De stöttade och guidade mig i allt från själva uppdragen till hur det funkade på kontoret. Allt var väl förberett så att jag hade saker att göra som passade mig. Sen var det ett väldigt öppet och inbjudande klimat. Utöver handledarna fanns det alltid fler att ställa frågor till och lära sig av.

Vad var det bästa med praktiktiden?

Förutom alla bra människor – och att det ledde till det jobb jag har idag – var det nog allt jag lärde mig. Jag fick vara med i hela den kreativa processen, från kundmöten och analys till idé, koncept och produktion. På reklambyråer är det ofta mer uppdelat och hierarkiskt. Här fick jag vara med i alla steg redan under praktiken. Under den perioden lärde jag mig också illustrera, genom att mer erfarna kollegor visade mig.

Vad hände när praktikperioden var slut?

Samma dag som praktiken tog slut fick jag ett vikariat på samma enhet. Efter en tid kom det ut en fast tjänst på enheten, som jag sökte och fick. Numera jobbar jag med allt från visuella koncept och kampanjer till webbutbildningar och illustrationsuppdrag. Jag är också redaktör för Göteborgs Stads grafiska manual. Där finns mallar för hur stadens medarbetare ska jobba med den grafiska profilen i olika typer av kommunikation.

Har du tips till den som funderar på att försöka få praktik i Göteborgs Stad?

Ta chansen! Ibland kommer det ut annonser om praktikplatser. Hittar du ingen som passar dig skulle jag rekommendera att titta på sidorna på stadens webbplats som handlar att jobba i Göteborgs Stad. Där kan du se vilket verksamhetsområde som är aktuellt för dig och hitta kontaktuppgifter.

Kontakta Göteborgs Stad

Har du synpunkter eller frågor så kan du kontakta Göteborgs Stads kontaktcenter.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

I fokus

Två ungdomar framför höghus

För studenter och ungdomar

Att göra prao eller praktik, skriva uppsats eller sommarjobba i någon av våra verksamheter kan vara en väg in till en anställning hos oss. Här ser du vad Göteborgs Stad kan erbjuda dig, nu och i framtiden.

${loading}