Till sidans huvudinnehåll
En tvådelad bild. Bilden till vänster sitter en kvinna i en lägenhet framför en dator. Bilden till höger visar upp ett klassrum med elver och lärare.

Olika sätt att studera sfi


Sfi är en utbildning som du kan kombinera med arbete, praktik och andra kurser. Du kan studera sfi på olika sätt:

Att studera heltid

Om du studerar heltid på studieväg 1 studerar du 30 timmar i veckan. Om du studerar heltid på studieväg 2 och 3 studerar du 15 timmar i veckan.

Att studera deltid

När du studerar på deltid studerar du mellan 3 och 12 timmar per vecka, alltså mellan en dag i veckan och upp till 4 dagar i veckan.

Att studera på kvällen

Om du har ett arbete eller annan sysselsättning på dagtid, kan du studera på kvällen. Kvällskurser är alltid på deltid. En lektion är 3 timmar. Lektionen börjar efter arbetstid, cirka 17.30. När du studerar på kvällen behöver du även studera en del hemma.

Att studera på lördagar

Om du studerar annat än sfi eller arbetar, kan du studera på lördagar. Sfi på lördagar är alltid på deltid. Varje lektion är 3 timmar varje lördag. När du studerar på lördagar förväntas du även studera en del hemma.

För att kunna studera sfi på lördagar behöver du ha:

  • Minst avslutad gymnasieutbildning från hemlandet
  • God studievana och kunna studera självständigt på distans
  • God datorvana

Sfi intensiv

Du som har studerat på universitet i hemlandet kan läsa sfi intensiv, som är studier i ett mycket högt tempo.

För att kunna studera sfi intensiv behöver du:

  • kunna studera 40 timmar i veckan. Du kan inte kombinera sfi intensiv med andra studier eller arbete.
  • kunna engelska
  • ha god datorvana
  • kunna studera självständigt via en lärplattform.

Det finns två olika inriktningar inom sfi intensiv. Dessa är sfi allmän och sfi vård.

Sfi intensiv allmän

När du studerar sfi intensiv med allmän inriktning studerar du 15 timmar i veckan i skolan och du förväntas kunna studera självständigt på egen hand minst 20 timmar i veckan. Du ska kunna studera färdigt sfi kurs C och D på 30 veckor.

Sfi intensiv vård

För dig som har en utbildning inom vård finns sfi intensiv med vårdinriktning. Då studerar du 20 timmar i skolan varav 5 timmar är yrkesinriktade. Du förväntas kunna studera självständigt på egen hand minst 20 timmar. Du ska kunna studera färdigt sfi kurs C och D på 30 veckor.

Att studera sfi på distans

Du deltar i webbinarium och handledning varje vecka. Övrig tid studerar du självständigt med din dator. Nationellt prov måste göras på plats i skolan. Du behöver ha god datorvana, tillgång till dator och kunna studera självständigt med hjälp av lärplattform. Sfi distans finns på studieväg 3.

För att studera på distans behöver du:

  • Ha god datorvana.
  • Ha en dator med internet, ett skrivprogram och en mailadress.

Att studera sfi flexibelt

Det finns möjlighet att studera flexibelt på heltid, deltid och kväll på Studium.

Flex heltid dag

För dig som har läst grundskola eller gymnasiet eller mer i ditt hemland. Erbjuds nybörjare och fortsättare. Du har fjärrundervisning 12–15 timmar i veckan och du förväntas även delta i lektioner i skolan 1-2 gånger i veckan. Att studera flex är mycket flexibelt och schemat kan variera gällande vilka dagar och tider man är på skolan. Dina studier kompletteras med digitala studier i lärplattform och i ett självstudieverktyg. Detta upplägg passar dig som har oregelbundna arbetstider.

Flex deltid dag

För dig som har läst grundskola eller gymnasiet eller mer i ditt hemland. Erbjuds till nybörjare och fortsättare. Du har gruppundervisning med möjlighet till flexibilitet. Att studera flex deltid innebär att lektioner kan finnas både på förmiddag och eftermiddag. Undervisning erbjuds måndag, tisdag och torsdag och du kan studera mellan 3 och 9 timmar i veckan. Alla lektioner sker på skolan. Du får ditt individuella schema under introduktionen i skolan. Detta upplägg passar dig som har oregelbundna arbetstider.

Flex kväll

För dig som har läst gymnasiet eller mer i ditt hemland. Erbjuds till nybörjare och fortsättare. Du studerar två kvällar i veckan. Gruppundervisning sker på plats i skolan en kväll i veckan och en kväll i veckan deltar du i fjärrundervisning.

Att studera på folkhögskola

Du kan välja att studera sfi på en folkhögskola. Folkhögskola ger samma utbildning och kurser inom sfi, men undervisningen där är inte upphandlad av kommunen. Du måste välja vilken folkhögskola du vill gå på.

Läs mer om folkhögskolorna på sidan Hitta komvux (sfi är en del av komvux).

Verksamhetsförlagd sfi

Verksamhetsförlagd sfi (vfl) innebär att du kombinerar dina språkstudier med en praktikplats.

Skolans sfi-coacher hjälper dig att hitta en praktikplats. De försöker ta vara på din kompetens och dina framtida studie- och yrkesmål.

På praktikplatsen får du träning i det svenska språket och praktisk yrkesträning och därmed möjlighet att korta tiden för din sfi-utbildning och vägen till arbete.

Kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning

Har du synpunkter eller frågor om vuxenutbildning så kan du kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Öppettider

För frågor om vuxenutbildning

Telefon
031-368 30 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Brogatan 4

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.955524679337568,57.70101050886716] }, "properties":{ "title":"Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Brogatan 4", "content":"Brogatan 4" } }]

Postadress

Arbetsmarknad och vuxenutbildning
402 29 Göteborg

${loading}