Till sidans huvudinnehåll

Behörigheter och förkunskaper för komvux

Det finns kriterier du behöver uppfylla för att kunna söka kurser och utbildningar inom komvux. Här hittar du information om vad som krävs. Specifika förkunskaper finns i varje utbildningsbeskrivning i vår webbansökan.

Vem får studera på komvux?

Under varje skolform kan du hitta information om vem som har rätt att studera på komvux. Du kan också ta del av informationen på Skolverkets hemsida

Är du nyinflyttad i Göteborg?

Om du är nyinflyttad i Göteborg måste du skicka in ett personbevis till Arbetsmarknad och vuxenutbildning för att din ansökan ska behandlas. Personbevis får du från Skatteverket.

I personbeviset ska det stå när du blev folkbokförd i Göteborg.

Arbetsmarknad och vuxenutbildning måste ha ditt personbevis senast sista kompletteringsdag i den ansökningsperiod som du söker studier.

Har EU/EES-medborgare rätt att studera vuxenutbildning?

Som EU/EES-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. Det kallas uppehållsrätt. Om din make/maka eller sambo är den som har uppehållsrätt och bor i Göteborg behöver du också visa upp exempelvis vigsel-/familjeintyg eller samboavtal. För att ansöka om rätten till vuxenutbildning som EU/EES-medborgare behöver du besöka Arbetsmarknad och vuxenutbildning på Brogatan 4 eller International House på Järnvågsgatan 3 i Göteborg.

BLANKETT-Ansökan om rätten till kommunal vuxenutbildning EU-medborgare som saknar personnummer

Om du är folkbokförd i ett nordiskt land

Du som är folkbokförd i Danmark, Finland, Island eller Norge och har en utbildning som motsvarar svensk grundskoleutbildning har rätt att söka till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Sverige. Du har även möjlighet att ta del av studier inom komvux på distans.

Du som inte har ett svenskt personnummer gör din ansökan via blanketten Ansökan till kommunal vuxenutbildning.

För att din ansökan ska godkännas behöver du skicka  ett personbevis som styrker att du är folkbokförd i det land du bor i. Det ska vara utfärdat av den myndighet som motsvarar det svenska Skatteverket. Det räcker inte med pass, ID-kort, bankkort eller flyttanmälan. För att tolka ditt nordiska personnummer ska du i klartext skriva när du är född, år, månad, dag samt ange kön.

Vi måste ha fått personbeviset senast sista ansökningsdagen för aktuell ansökningsperiod.

Vad gäller för dig med samordningsnummer?

Du behöver ett personnummer för att läsa på kommunal vuxenutbildning. Om du fått ett beslut från Migrationsverket om uppehållstillstånd och inväntar beslut om personnummer kan du ladda upp ditt beslut om uppehållstillstånd i din ansökan för att bli godkänd till studier innan du fått ditt personnummer.

Urval och behörighet

Mottagning och antagning grundas på den information och de handlingar som du lämnar in i samband med din ansökan. Du ansvarar själv för att kontrollera att dina uppgifter i ansökan och bifogade handlingar är fullständiga.
Om du inte skickat in en fullständig ansökan som innehåller blankett och de bilagor som efterfrågats kommer din ansökan inte att behandlas. Du får då skicka in en ny ansökan tillsammans med giltiga bilagor. Mottagning innebär att vi prövar din rätt till utbildning när vi fått din ansökan, samt om du har förutsättningar att klara kursen eller utbildningen.
Beslut om mottagning kan överklagas.

Därefter sker en antagning och ett eventuellt urval för behöriga sökande.
Beslut om antagning kan ej överklagas. Skollag 20 kap, 11, 13, 20, 22–23 §.

För en del av våra yrkesutbildningar kan du behöva ha tidigare kunskaper för att klara av dina studier och bedömas kunna tillgodogöra dig utbildningen. Vilka förkunskaper som är aktuella står i de olika utbildningsbeskrivningarna. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

Kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning

Har du synpunkter eller frågor om vuxenutbildning så kan du kontakta arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Öppettider

För frågor om vuxenutbildning

Telefon
031-368 30 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Brogatan 4

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.955524679337568,57.70101050886716] }, "properties":{ "title":"Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Brogatan 4", "content":"Brogatan 4" } }]

Postadress

Arbetsmarknad och vuxenutbildning
402 29 Göteborg

${loading}