Om grundskolan
Alla barn har rätt till en likvärdig utbildning. Det betyder att de ska få chans att lära sig samma saker oavsett vilket kön de har, var de bor, hur mycket pengar familjen har eller vilken religion de kanske har.
Kursplaner och läroplaner
Skolarbetet styrs av kursplaner och läroplaner. Där står vad eleverna ska lära sig i skolan och hur undervisningen ska gå till. Eleverna får undervisning i olika ämnen, till exempel matematik eller svenska. Varje ämne i skolan har en kursplan där det står vad eleverna ska kunna när de slutar grundskolan. Elever som inte bedöms kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav på grund av en intellektuell funktionsnedsättning kan i stället gå i anpassad grundskola.
Anpassad grundskola
Anpassad grundskola är en egen skolform i årskurs 1-9 för elever som på grund av en intellektuell funktionsnedsättning eller en hjärnskada inte bedöms kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav. Anpassad grundskola har egna kursplaner och betygskriterier. Eleverna läser antingen ämnen eller ämnesområden, eller en kombination av båda.
Betyg
I grundskolan får eleverna betyg från och med årskurs 6. I slutet av årskurs 9 får eleverna ett slutbetyg. Elever i anpassad grundskola kan också få betyg om de eller deras vårdnadshavare önskar det.
Betyg och prövning
Förskoleklass
Förskoleklass är en egen skolform och är till för att förbereda inför skolstarten. Förskoleklass är en kombination mellan förskolans och skolans pedagogik och sätt att arbeta med ett stort inslag av skapande arbete och lek. Det kostar ingenting att gå i förskoleklass. Verksamheten pågår under max sex timmar per dag. Om du arbetar eller studerar kan ditt barn resten av dagen vara i fritidshem eller i pedagogisk omsorg.
Kommunala och fristående skolor
Grundskolor kan vara kommunala eller fristående. De flesta grundskolor i Sverige är kommunala och det vanligaste är att elever går i en kommunal skola nära hemmet. De kommunala grundskolorna har kommunen som huvudman (ägare). Kommunen äger däremot inte de fristående skolorna. I de fristående skolorna kan det till exempel vara ett bolag, en stiftelse eller en förening som är huvudman (ägare).
Hitta förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola i Göteborg
Så önskar du skola
Du som vårdnadshavare har rätt att önska vilken skola ditt barn ska gå i. Vi försöker alltid placera barnen i den skola vårdnadshavare önskar, men om det är fler som söker en skola än det finns platser så finns det olika regler som avgör vilket barn som får förtur. Alla barn som är i skolåldern och är folkbokförda i Göteborg är alltid garanterade en plats i någon av våra skolor.
Önska skola
Kontakta grundskoleförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor om grundskoleförvaltningen så kan du kontakta oss.
Besöksadress
Gamlestads Torg 5
Postadress
Box 1015
405 21 Göteborg
Relaterad information
Läroplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem
På Skolverkets webbplats hittar du läroplanen som gäller för de olika skolformerna.