Fasadändring
När du ska göra en fasadförändring
-
1
Behöver du bygglov för fasadförändring?
Utgångspunkten i plan- och bygglagen är att det krävs bygglov för att byta färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial på byggnader som ligger inom detaljplanerat område. För en- och tvåbostadshus finns det ett undantag som säger att det inte krävs bygglov för att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial om åtgärden inte ändrar byggnadens eller områdets karaktär väsentligt.
I många småhusområden förekommer olika färger och material. I sådana områden är stadsbilden redan blandad. Ett färg- eller materialbyte påverkar oftast inte byggnadens eller områdets karaktär särskilt mycket och då krävs det inte bygglov. Det förutsätter dock att färgen eller materialet ändå är anpassat till byggnaden och området. Starka, avvikande färger eller material med ett ovanligt utseende kan innebära att det krävs bygglov.
Utanför detaljplan krävs det normalt inte bygglov för fasadändringar. Ändring av yttre utseende - PBL kunskapsbanken - Boverket
Områden där byggnader är lika eller kulturhistoriskt värdefulla
I områden med en väldigt tydlig karaktär, till exempel där många hus har likadan färg eller där många tak har likadana material, kan också mindre färg- och materialbyten påverka områdets karaktär väsentligt. Om du bor i ett sådant område bör du söka bygglov för att få saken prövad. Detsamma gäller områden som är kulturhistoriskt värdefulla. Där spelar färg och material stor roll och det krävs ofta bygglov för att byta färg eller material.
Bedömning om bygglov och frivilligt bygglov
Du som vill byta färg eller material på ett en- eller tvåbostadshus kan utgå från de olika beskrivningarna här ovanför för att avgöra om du behöver söka bygglov eller inte. Om en ändring görs utan bygglov och senare anmäls, kan vi behöva bedöma om åtgärden faktiskt krävde lov. Skulle det visa sig att bygglov krävdes, kan du behöva betala en sanktionsavgift eller återställa färgen eller materialet till dess tidigare skick.
Varför du inte kan få ett tydligare svar på förhand beror på att vi behöver pröva åtgärden mot gällande lagar, bestämmelser och regler. Det i sig innebär att vi handlägger och det sker först när du skickat in en ansökan för din åtgärd eller i ett tillsynsärende om det kommer in en anmälan efter att åtgärden har utförts
Känner du dig osäker på om just din åtgärd kräver bygglov är det klokt att skicka in en ansökan för bedömning av en bygglovshandläggare. Om åtgärden visar sig vara lovfri kan du återta ansökan utan kostnad.
Om du vill ha ett formellt beslut finns också möjligheten att söka ett frivilligt bygglov. Då görs en prövning enligt plan- och bygglagen, oavsett om bygglov krävs eller inte.
-
2
Det här behöver du i din bygglovsansökan
-
3
Ansök om bygglov
Kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice
Öppettider
Besöksadress
Postgatan 10
Postadress
Box 2554
403 17 Göteborg