Till sidans huvudinnehåll

Råttor och skadedjur


Om du har problem med skadedjur ska du i första hand vända dig till din fastighetsägare. Ofta har fastighetsägaren ett avtal med saneringsbolag som du kan vända dig till direkt för snabbare hjälp.

Problem med råttor

Om du har råttor i ditt hus eller i din trädgård ska du kontakta något företag som har hand om skadedjursbekämpning. Du kan då beställa råttsanering och samtidigt få hjälp med att förebygga råttproblem i framtiden. Dessa företag har även hand om bekämpning av skadeinsekter av olika slag.

Om du bor i lägenhet och upptäcker ohyra eller råttor i eller runt din bostad ska du i första hand kontakta fastighetsägaren som har ansvaret för att en sanering blir utförd. Fastighetsägaren kan då kontakta något skadedjursbolag som hjälper till med denna sanering. Om problemen ändå inte löser sig kan du vända dig till miljöförvaltningen.

Som fastighetsägare är det viktigt att förebygga problem med råttor genom att ha en bra avfallshantering, vilket innebär att marken runt avfallshanteringen ska hållas ren och att avfallskärl hålls rena och inte fylls mer än att de går att stänga. Det är också viktigt att försöka täta öppningar där råttor och möss kan ta sig in i byggnaden.

Problem med skadeinsekter

Om du har problem med skadeinsekter som till exempel mal, pälsängrar och vägglöss i ditt eget hus ska du ringa till ett skadedjursbolag som kan hjälpa till med sanering och att förebygga framtida problem. Bor du i hyreslägenhet ska du kontakta fastighetsägaren. Får du inte gehör från fastighetsägaren kan du vända dig till miljöförvaltningen.

Vad är en vägglus?

Samhällets förändrade resvanor och en stigande trend av andrahandsförsäljning av möbler och kläder har bidragit till en ökad förekomst av vägglöss i Sverige.

Vägglusen är 5 - 8 millimeter lång. Den saknar vingar och kan bara ta sig fram genom att krypa. Vanligen hittar du vägglusen bakom tavlor, under madrassen, i gardiner och andra dolda utrymmen. En vägglus får sin föda genom att suga blod från sitt offer. Trots långvariga perioder av svält på upp till ett år kan den överleva och reproducera i stora antal. Vägglusen sprider inte sjukdomar och beror heller inte på dåliga hygieniska förhållanden vilket är ett vanligt förekommande missförstånd.

Det här kan du göra

Placera aldrig resväskor under sängen när du är utomlands. Om du har möjlighet ska du alltid kyla ner eller värma upp väskan när du kommer hem eftersom krypen inte tål extrema temperaturer. Detta kan du göra i frysen eller i en bastu under minst ett par timmar. Kom ihåg att hålla uppsikt över väskan i bastun av brandsäkerhetsskäl. Du bör alltid försöka skaka ur din väska utomhus när du kommer hem från utlandet och omgående tvätta alla kläder du haft med dig.

Sanering

Det är besvärligt att bli av med vägglöss och kräver i regel professionella skadedjurssanerare. Saneringen kan ta flera veckor och det är mycket viktigt att du följer de instruktioner som saneringsföretaget ger dig.

Kontakta miljöförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor kring skadedjur så kan du kontakta miljöförvaltningen.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Karl Johansgatan 23

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.92664117990286,57.69694913471715] }, "properties":{ "title":"Miljöförvaltningen", "content":"Karl Johansgatan 23" } }]

Postadress

Box 7012
402 31 Göteborg

Öppettider

${loading}