Ansvar för husdjur
Misstänker du att ett djur far illa?
Länsstyrelsen gör djurskyddskontroller. Om du misstänker att ett djur far illa kan du kontakta djurskyddet på länsstyrelsen i Västra Götaland. Du kan göra en anmälan anonymt om du vill. Om det är akut och du inte kan nå länsstyrelsen, kontakta polisen.
Vem har ansvaret när djur stör?
Det är alltid djurägaren som har ansvar för att djur stör så lite som möjligt. I Göteborg behövs inte tillstånd från miljöförvaltningen för att ha vissa djur som till exempel nötkreatur, häst, get, får, svin, orm, pälsdjur eller fjäderfän.
Om du störs av exempelvis av ljud eller lukt från någons djur, kontakta i första hand djurägaren. Om det inte hjälper kan du kontakta miljöförvaltningen.
Hundar
Som hundägare har du vissa skyldigheter. Hundägare ska ha tillsyn över sin hund så att den inte orsakar skada eller obehag. Enligt miljöbalken ska djur som hålls i fångenskap skötas på sådant sätt att de inte orsakar olägenhet för människors hälsa.
En hund får aldrig springa lös okontrollerat, även om det inte finns koppeltvång. I vissa områden är det alltid koppeltvång och på vissa platser till och med totalt hundförbud. Koppeltvång gäller alltid i naturreservat. Hundförbud gäller till exempel på lekplatser och på vissa allmänna badplatser.
Regler för hundar i Göteborg står i den Lokala ordningsstadgan för Göteborgs Stad (se §17).
Du kan också läsa mera på sidan Regler för hundägare
Störs du av skällande hundar?
Störs du av skällande hundar där du bor, kontakta först och främst ägaren till hunden. De kanske inte är medvetna om problemet. Om det inte hjälper, kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Om du inte skulle få något gehör från varken djurägaren eller fastighetsägaren kan du kontakta miljöförvaltningen.
Visar hunden ett väldigt aggressivt beteende, ta kontakt med polisen.
Katter
Du som är kattägare har ett ansvar, både för att din katt mår bra och för att den inte ska störa andra. Håll därför din katt under tillräcklig uppsyn. Du skyddar katten mot sjukdomar och andra skador och undviker klagomål från grannar.
Som kattägare måste du visa hänsyn och ta ansvar för ditt djur. Tyvärr tycker katter om att uträtta sina behov i sandlådor, på lekplatser och altaner. Släpp inte ut din katt utan tillsyn.
Störs du av katter som springer på din tomt?
Katter har rätt att röra sig fritt över andras tomter än sin ägares. Det är fastslaget i domstol. Om katter förorenar på din tomt är det kanske otrevligt, men det är ingen olägenhet för människors hälsa (det som tidigare kallades för "sanitär olägenhet").
Ansvaret ligger på dig att freda dig genom att till exempel schasa iväg katten. Detsamma gäller om du har en dörr öppen och katten kommer in i din bostad.
Det är viktigt att förtydliga att detta inte ger dig rätt att skada katten. Du får alltså inte lägga ut gift eller skada katten på något sätt. Att göra det är djurplågeri och är straffbart med böter eller fängelse.
Störs du av urinlukt från katter i trapphus i flerfamiljshus?
Tala om problemet för kattägaren. Om det inte hjälper: tala med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen.
Köpa hund eller katt utomlands
Det finns regler för att ta in hundar och katter i Sverige. Reglerna varierar beroende på från vilket land du köper djuret. Börja med att ta reda på om landet är rabiesfritt och om det ligger inom eller utanför EU. Jordbruksverket informerar om reglerna för att ta in ett djur från utlandet.
Kontakta miljöförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor kring husdjur så kan du kontakta miljöförvaltningen via Göteborgs Stads kontaktcenter.
Öppettider
Besöksadress
Karl Johansgatan 23
Postadress
Box 7012
402 31 Göteborg