Foto: Anna-Lena Lundqvist

Specialmedia


På plan 1 hittar du avdelningen Specialmedia. Den riktar sig främst till dig som har svårt att läsa tryckta böcker, på grund av till exempel synnedsättning eller dyslexi.

Informationsdisken är bemannad kl. 10-20 på vardagar.

Hur du hittar hit

Avdelningen Specialmedia ligger på plan 1. Ta en av hissarna eller trapporna för att komma upp. Det finns ledstråk på golvet som visar vägen till avdelningen. Vid behov kan du få ledsagning upp till avdelningen av personalen i receptionen på entréplan.

Datorer

Det finns två datorer på avdelningen som du kan logga in på om du har talbokslånekort. Datorerna är utrustade med extra stora skärmar, förstoringsprogram och talsyntes. Det finns även en förstoringsapparat att låna.

Talböcker

Talböcker är inlästa böcker för dig som av någon anledning har svårt att läsa tryckt text. Du får låna dem om du har ett talbokslånekort. Du som har en läsnedsättning kan enkelt få ett talbokslånekort genom att komma till biblioteket.

Talböcker finns att låna som DAISY-skiva eller på minneskort. Du kan också få behörighet att ladda ner talböcker direkt till din dator, surfplatta eller telefon. Mer information om talböcker

Det finns drygt 100 000 böcker inlästa som talbok.

Har du svårt att ta dig till biblioteket?

Du som bor i Göteborgs kommun och har svårt att ta dig till biblioteket kan få talböcker hemskickade med posten, utan kostnad. Du kan även skicka tillbaka dem gratis.

Ljudböcker

På avdelningen finns även vanliga ljudböcker på CD och mp3 som alla får låna.

Storstilsböcker

För dig som gärna läser tryckt text bara den är tillräckligt stor finns även storstilsböcker på den här avdelningen. När böckerna trycks med extra stor stil blir de tjockare och behöver ibland delas upp i flera volymer.