Foto: Lo Birgersson

Vår förskola

Förskolan är belägen inne i Slottsskogen i en tvåplansvilla. Den har en avdelning med barn i åldrarna 1-5 år och här arbetar fyra pedagoger med barnskötar– respektive förskollärarutbildning.

Vi har en gård där vi leker och vi använder oss av hela Slottsskogen i vår verksamhet. Vi har ett samarbete med Park och Naturförvaltningen vilket innebär att barnen varje vecka får lära sig sköta djuren i Slottsskogen. Vi är Grön flagg- certifierade.

Det pågår ett kontinuerligt genus-/jämställdhetsarbete som präglar alla områden vi arbetar med utifrån Läroplan för förskola. Vi följer barngruppens behov och planerar aktiviteter efter barnens nyfikenhet och utveckling, alltid med läroplanen som grund. Alla barn som har behov av att sova sover ute i vagnar året om.

Samarbete mellan flera förskolor

Förskolan Säldammsbacken 11 samarbetar med förskolorna Svalebogatan 7 och Svalebogatan 52

  • Förskolorna har ett gemensamt tänk kring arbetet med barnen och ett nära samarbete.
  • På förskolorna jobbar vi med en Hållbar förskola för alla barn och Barnkonventionen.
  • Vi har en gemensam tanke om utformningen av lokalerna som baseras på vad vi kallar BasZoner. Zonerna är tydlig definierade, men föränderliga över tid. Zonerna är lek- och lärmiljöer som utmanar, beroende på vilka vi är som vistas i verksamheten.  
  • All samverkan syftar till att utveckla verksamheten för barnen. 

Så här arbetar vi

Större delen av dagarna delar vi in barnen i mindre grupper för att kunna anpassa aktiviteterna till olika åldrar, mognad  och behov.

I undervisningen utgår vi från lek och samspel. Vi anpassar och förändrar våra lek- och lärmiljöer utifrån barnens behov och intressen. Utgångpunkten i vårt arbetet är att förskolan ska vara trygg, rolig och lärorik för alla barn.

Vi arbetar enligt skollagen, barnkonventionen och förskolans läroplan där omsorg, lärande, utbildning och undervisning utgör en helhet. Huvudrubrikerna i läroplanen är: Normer och värden, Utveckling och lärande, Barns inflytande, Föräldrar och hem (där förskolan är en komplement till hemmet) samt samverkan med förskoleklass.

I förskolan arbetar vi med att lära barnen om allas lika värde och värdegrunden att alla är välkomna.

Föräldradialog och delaktighet

På förskolan arbetar vi för att ha en öppen dialog med våra barn och vårdnadshavare, där alla ska känna sig hörda. Vi värdesätter den dagliga kommunikationen vid lämning och hämtning. Information och dokumentation sker via vår digitala plattform Unikum.

Varje barn får en egen loggbok där du som vårdnadshavare kan följa ditt barns utveckling och lärande, men även bli delaktig i ditt barns vardag via våra veckobrev.

Vårdnadshavarnas engagemang och delaktighet i förskolan är viktig för oss. Vi ser fram emot ett nära och förtroendefullt samarbete med dig för att ditt barn ska få möjlighet att lära och utvecklas efter sina förutsättningar.