Nå databaser hemifrån

Vill du läsa senaste numret av en dagstidning eller tidskrift, söka information om ett särskilt ämne eller hitta nya böcker i din favoritgenre? Då kan du använda bibliotekets databaser. Du når alla databaser på biblioteket och flera av dem även hemifrån. Du behöver ditt bibliotekskort med pin-kod. Här hittar du alla databaser uppdelade efter ämne.

PressReader - tidningar från hela världen

Pressreader

Läs tusentals dagstidningar och tidskrifter. Välj bland tidningar på 60 språk från 100 länder.

Du kan läsa hur många tidningar du vill och var du vill, till exempel på bussen, hemma eller på biblioteket. Allt du behöver är en dator, mobiltelefon eller platta med internetanslutning. Du kan enkelt förstora texten, få artiklarna upplästa eller få dem översatta. Ca 90 dagars arkiv.

Läs tidningar på bibliotekets datorer

Är du på biblioteket behöver du inte logga in, gå till sidan www.pressreader.com

Läs tidningar i en webbläsare

Använd valfri webbläsare på en dator, mobiltelefon eller platta.

 1. Surfa in på pressreader.com.
 2. Klicka på Sign in.
 3. Klicka på ikonen för Library & Group.
 4. Välj Stadsbiblioteket Goteborg.
 5. Fyll i ditt bibliotekskortnummer och pinkod och välj Sign in.

Läs tidningar i appen PressReader

Ladda ner appen PressReader till en mobiltelefon eller platta.

Är du ny användare? Välj Sign up now! och följ instruktionerna. Ange Stadsbiblioteket Goteborg som ditt bibliotek och fyll i ditt bibliotekskortsnummer och pin-kod.

Har du redan ett konto? Välj Sign in och logga in. För att använda tjänsten gratis går du in under Accounts och lägger till bibliotekskort och pin-kod via ikonen Library & Group.

Ytterligare instruktioner för Pressreader

Se Pressreaders help center (Engelska).

Film

Cineasterna – strömma film

Cineasterna

Låna och strömma film. Du kan titta på filmen direkt i din dator, telefon och surfplatta. Allt du behöver är ett bibliotekskort med pinkod och en internetuppkoppling. Utbudet av filmer ökar regelbundet så att du kan hitta nya favoriter.

 • Du kan låna två filmer per vecka
 • Lånet avslutas automatiskt efter 48 timmar. Under lånetiden kan du titta på filmen flera gånger
 • Filmerna är för privat bruk och får inte användas för publika visningar
 • Du kan se filmerna på tv om du har Chromecast eller Airplay (Apple tv). Om du använder iPad/iPhone (IOS) behöver du appen Cineasterna – Chromecast App för att casta filmerna genom Chromecast

Låna film på dator, telefon eller surfplatta

Starta webbläsaren i din dator, surfplatta eller mobiltelefon

 1. Gå till www.cineasterna.se
 2. Välj Göteborgs stadsbibliotek
 3. Välj en film du vill se
 4. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod

Du kan också söka efter strömmande film i bibliotekskatalogen Gotlib och appen Biblioteket.

Språkkurser

uTalk - lär dig över 140 språk

uTalk

uTalk har över 140 olika språk att välja mellan och om du loggar in med ditt bibliotekskort använder du appen gratis. Du kan följa ett färdigt program med lektioner eller fritt välja mellan teman, till exempel att beställa en maträtt, fråga om något eller diskutera teknologi. Varje språk är uppdelat i 60 teman, cirka 300 timmar av lärande och 3 svårighetsgrader.

uTalk på telefon eller surfplatta

Ladda ner och öppna appen uTalk. Den finns tillgänglig på App Store och Google Play.

 1. Välj Logga in/Login.
 2. Välj Elevinloggning/Student Login.
 3. Välj Göteborgs Stadsbibliotek och logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pin-kod.
 4. Välj ett språk för att komma igång.

uTalk instruktionsfilmer

Se uTalks instruktionsfilmer på YouTube.

Skönlitteratur

Alex - författarlexikon på svenska

Alex

Författarlexikon som innehåller presentationer av tusentals skönlitterära författare från hela världen. Här hittar du information om författarnas liv, sätt att skriva samt texter ur deras mest kända böcker. Du hittar också listor på filmade böcker. Sök även litteratur och författare efter genrer, epoker, länder och regioner. Tillgänglig på biblioteket och hemifrån.

Logga in på Alex på biblioteket.

Logga in på Alex hemifrån.

Alex finns även som app att ladda ner från App Store och Google Play. Med den kommer du åt söktjänstens innehåll i din smarta telefon. Du loggar in i appen med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.

Alex (English) is a selection of mostly contemporary and twentieth century European authors.

Alex (deutsch) Eine Auswahl von Schriftstellern Europas vor allem aus dem 20. Jh. bis zur Gegenwart.

Lyrics - svenska

Lyrikindex som består av hänvisningar till första raden och andra kända rader i svenska dikter. Även dikter i svensk översättning förekommer. En del äldre material finns i fulltext. Tillgänglig på biblioteket. Logga in på Lyrics på biblioteket.

Författare och andra personer

Alex - författarlexikon svenska

Alex

Författarlexikon som innehåller presentationer av tusentals skönlitterära författare från hela världen. Här hittar du information om författarnas liv, sätt att skriva samt texter ur deras mest kända böcker. Du hittar också listor på filmade böcker. Sök även litteratur och författare efter genrer, epoker, länder och regioner. Tillgänglig på biblioteket och hemifrån.

Logga in på Alex på biblioteket.

Logga in på Alex hemifrån.

Alex finns även som app att ladda ner från App Store och Google Play. Med den kommer du åt söktjänstens innehåll i din smarta telefon. Du loggar in i appen med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.

Alex (English) is a selection of mostly contemporary and twentieth century European authors.

Alex (deutsch) Eine Auswahl von Schriftstellern Europas vor allem aus dem 20. Jh. bis zur Gegenwart.

Släktforskning

Arkiv Digital - svenska

Arkiv Digital

En släktforskningssöktjänst där Sveriges kyrkoböcker, mantalslängder, domböcker, bouppteckningar, militära rullor med mera finns. Tillgänglig på biblioteket. Starta programmet AD-Online från Startmenyn och klicka sedan på "Logga in" utan att fylla i något. Se instruktionsfilmer för AD Online!

Släktforskningstips.

SVAR - svenska

Riksarkivet

SVAR är en släktforskningssöktjänst. Sök i Riksarkivets digitaliserade arkiv efter mantalslängder, kyrkoböcker och folkräkningar med mera. Tillgänglig på biblioteket. Logga in på SVAR på biblioteket.

EmiWeb - svenska

EmiWeb

Släktforskningssöktjänst med material om ut- och invandringen till och från Sverige fram till omkring 1950. Här finns främst svenskt, nordiskt och amerikanskt material. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på EmiWeb på biblioteket.

Stipendier

Global Grant - svenska och engelska

Global grant

Stora fondboken online med flera tusen stipendier, fonder och stiftelser i hela världen att söka pengar från. De flesta är från Sverige. Tillgänglig på biblioteket.

Logga in på Global Grant på biblioteket. Logga in hemifrån.

Tips för att söka stipendier.

Naturvetenskap och Medicin

Läkartidningen - svenska

Läkartidningen

Digitalt arkiv med artiklar från tidningen som finns i fulltext från och med 1996. De flesta vetenskapliga artiklar referentgranskas (peer review) inför publicering. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på Läkartidningen på biblioteket.

Historia och Geografi

Fastighetskalendern - svenska

SFK online

I Fastighetskalendern hittar du information om fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och olika fastighetsförvaltare i Göteborg med omnejd. Du kan söka på gata, ägare, stadsdel, antal lägenheter och kontaktuppgifter med mera. Logga in på biblioteket.

Fredsarkivet vid Folke Bernadotteakademin - svenska

FBA

Här hittar du information om Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser sedan 1956 fram till idag i ett digitalt arkiv skapat för forskning, studier och utbildning. Kostnadsfri och tillgänglig för alla. Logga in.

Landguiden - svenska

Landguiden

I Landguiden hittar du fakta om alla världens länder, om konflikter och organisationer. I statistikverktyget kan du göra jämförelser mellan länder utifrån olika parametrar, exempelvis livslängd, varuexport, läs- och skrivkunnighet med mera. I kalendariet kan du följa utvecklingen bakåt i ett lands historia. Både texter och statistik uppdateras kontinuerligt av Utrikespolitiska Institutets redaktörer som dagligen följer utvecklingen i världen. Tillgänglig på biblioteket.

Logga in på Landguiden på biblioteket.

NE, Nationalencyklopedin - svenska och ordbok på olika språk

NE

Ett stort svenskt uppslagsverk som även har lexikon på 22 språk, korsordshjälp och temapaket om olika ämnen för grundskola och gymnasium. Här finns också atlas, fakta om internationella samarbeten, globala frågor och om länder som du kan jämföra med varandra. Logga in på Nationalencyklopedin på biblioteket. Logga in hemifrån.

Affärssöktjänster

Kompass World Wide med EasyBusiness - svenska och engelska

Kompass

Affärssöktjänst som ger dig tillgång till information om företag i hela världen. Söktjänsten kan hjälpa dig som inköpare, leverantör och marknadsförare att fatta kvalificerade affärsbeslut. Sök i ett land, en region eller alla 70 länder samtidigt. Du kan söka på exempelvis företagsnamn, geografisk placering, antal anställda och omsättning. För att använda dessa funktioner väljer du verktyget EasyBusiness i menyn högst upp på sidan där det står "Välkommen". Klicka på pilen och välj sedan "Gå till EasyBusiness". Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på Easybusiness på biblioteket.Boka visning: finfo@kultur.goteborg.se.

Se instruktionsfilm för EasyBusiness på svenska.

Se instruktionsfilm för EasyBusiness på engelska.

UC webSelect - svenska

UC

Ger dig ekonomisk information om alla svenska företag och organisationer. Du hittar bokslut, nyckeltal, antal anställda, koncernstruktur, UC riskklass, beräknad omsättning och kreditvärdighet. Du kan göra marknadsanalyser, jämföra företag, ta fram kundprofiler och skapa målgrupper efter ditt företags behov. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Personalen loggar in dig. Boka visning: finfo@kultur.goteborg.se Logga in på UC webselect på biblioteket.

Juridik

Lag & Avtal - svenska

Lag & Avtal

Söktjänsten innehåller artiklar från tidskriften Lag & Avtal, Sveriges största tidning om arbetsrätt, och erbjuder senaste nytt om nya lagar, viktiga avtal, domar, rättspraxis och debatt. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på Lag & Avtal på biblioteket.

Rättsnätet Notisum - svenska

Notisum

Juridiksöktjänst för rättsinformation. Här finns alla svenska författningar, även icke gällande i Svensk författningssamling (SFS). Du hittar information om förarbeten, lagar, rättsfall, EU-rätt, förordningar och myndighetsföreskrifter. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på Rättsnätet Notisum på biblioteket.