Historik


Guldhedens bibliotek invigdes i nuvarande lokaler på Dr Fries torg 1954. Detta bibliotek ersatte Landala bibliotek som legat på Karl Gustavsgatan sedan 1913.

Historik

Guldhedens bibliotek öppnade 1954 och är ritat av arkitekt Sven Brolid som varit verksam i ritandet av områden som bland annat Guldheden, Järnbrott och Kortedala.

Vid öppnandet bestod biblioteket av 760 kvadratmeter fördelat på två plan, ett för vuxna och ett för barn. Bottenvåningen för vuxna var ljus och luftig med många läsplatser. En nymodighet var musikrummet med möjlighet till musikavlyssning. På övre plan fanns en stor barn- och ungdomsavdelning med egen entré. Där fanns en sagohörna med öppen spis och stjärnhimmel.

Öppnandet av Göteborgs Stadsbibliotek på Götaplatsen 1967 och minskande barnkullar ledde till sjunkande utlån på Guldhedens bibliotek. Därför beslöt man 1972 att flytta ner barnavdelningen till första våningen för att minska kostnaderna. Barnavdelningen hamnade i det som tidigare varit musikrummet.

1989 fräschas biblioteket upp och barnavdelningen flyttas igen, väggar byggs upp i bibliotekshallen.

Efter en ombyggnation 2007 flyttade barnavdelningen upp till övre våningen där den en gång låg. På nedre plan revs väggar för att återskapa rymden och ljuset som fanns på biblioteket på 1950-talet.