Ljudböcker

En ljudbok är en bok som du lyssnar på istället för att läsa. Du kan låna ljudböcker på cd-skivor som finns på biblioteken eller lyssna direkt med din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Då loggar du in med ditt bibliotekskort på en app eller hemsida.

Ladda ner appen Libby här

Med ditt bibliotekskort kan du lyssna på ljudböcker med appen Libby, i en webbläsare eller med Naxos. Du kan också låna ljudböcker på cd-skiva på ditt bibliotek.

Låna ljudböcker med appen Libby

Med appen Libby kan du lyssna på ljudböcker på olika språk. Du hittar Libby där appar finns och du kan använda den på mobiltelefon och surfplatta.

Samma ljudböcker som finns i Libby finns också på hemsidan Overdrive. Förutom att lyssna på ljudböcker kan du också läsa e-böcker med appen Libby.

Så här lånar du ljudböcker med appen Libby

 1. Ladda ner appen Libby.
 2. Öppna appen och låt Libby guida dig. Libby kan gissa vilket bibliotek du är på, men du kan också själv välja “Biblioteken i Göteborg”.
 3. Logga in med bibliotekskortsnummer och pinkod.
 4. Börja låna!

Låna ljudböcker i en webbläsare

Om du inte vill eller kan installera en app, kan du lyssna på samma ljudböcker direkt i din webbläsare. Förutom att lyssna på ljudböcker kan du också läsa e-böcker på hemsidan Overdrive.

Så här lånar du ljudböcker på hemsidan Overdrive

 1. Logga in på gotlib.overdrive.com med bibliotekskortnummer och pinkod.
 2. Sök upp den bok du vill låna och klicka på “Låna”.
 3. Börja lyssna!

Låna ljudböcker med Naxos

Med Naxos Spoken Word Library kan du lyssna på ljudböcker på engelska, franska, tyska, portugisiska och spanska. Där finns en stor samling ljudböcker och nya titlar läggs till varje månad.

Så här lånar du ljudböcker med appen Naxos

 1. Ladda ner appen Naxos Spoken Word Library– NSWL.
 2. Välj Connect with your institution och skriv in aktiveringskoden stadsNSWL17ZJU
 3. Skapa ett konto och logga sedan in i appen. Glöm inte att logga ut när du lyssnat klart så att tjänsten blir tillgänglig för någon annan.

Så här lånar du ljudböcker på hemsidan Naxos

 1. Gå in på hemsidan Naxos Spoken Word Library. Fyll i ditt bibliotekskortsnummer i fältet Enter passcode och klicka på Go.
 2. Sök efter ljudbokstitlar.
 3. Välj Play allom du vill lyssna på alla kapitel, annars välj Playselections för att lyssna på enstaka kapitel. Ljudboken kommer att öppnas i ett nytt fönster. Efter två timmar blir du automatiskt utloggad och kommer att behöva logga in igen.

Andra ljudböcker

Vissa böcker där upphovsrätten har gått ut finns tillgängliga som ljudböcker. Dessa kan du ladda ner och lyssna på utan att du behöver lämna tillbaka dem.

Fria ljudböcker i bibliotekskatalogen Gotlib

Det finns också nationella bibliotekstjänster som erbjuder gratis e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Dessa tjänster har andra låneregler än de fria e-böckerna men är kostnadsfria att använda för alla.

Bläddra är en app där du hittar e-böcker och ljudböcker på minoritetsspråken romani chib och samiska.

Världens bibliotek är en sida där du hittar en mängd e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska som exempelvis arabiska, persiska och tigrinska.