Till sidans huvudinnehåll
Rosa klossar

65 av 79 skolområden i Göteborg har ekonomiska problem

Publicerad 15 september 2023

Grundskoleförvaltningens prognos för augusti visar ett minusresultat på 60 miljoner kronor för hela 2023. Av totalt 79 skolområden har 65 en ekonomi i obalans. Det betyder att 65 skolområden gör av med mer pengar än de har i sin budget. ”Siffrorna är tydliga. Det vi behöver göra är kraftiga åtgärder och det som ger effekt är att minska antalet tillfälliga anställda. Hade vi minskat antalet tillfälligt anställda med 500 som planerat redan i våras, så hade vi haft en ekonomi i balans nu” säger Maria Andersson, förvaltningsdirektör på grundskoleförvaltningen.

”Vi måste göra förändringarna nu. 2024 ser att bli ett tufft år. Gör vi inga förändringar får det negativa konsekvenser för våra nuvarande och framtida elever. Till exempel måste de skolor som går minus ta pengar från andra skolor”, säger Maria Andersson.

Från 4 till 2.2 procent

”Sedan förvaltningen startades har vårt fokus varit att få ut så mycket pengar som möjligt till våra skolor via elevpengen, så att de ska göra nytta för eleverna och undervisningen. Sedan förvaltningen bildades har vi därför minskat kostnaderna för de centrala avdelningarna på förvaltningen från 4% till 2.2 %”, säger Maria Andersson.

Det går med andra ord inte att förbättra förvaltningens och skolornas ekonomi genom att minska administrationen ytterligare utan det är skolorna som behöver göra förändringar i sin planering och verksamhet.

Den största kostnaden skolorna har är medarbetare

Eftersom grundskoleförvaltningen går minus är alla reserver är uttömda. Det vill säga det finns inga extra pengar att ta från. Då cirka 90 % av skolornas budget går till löner till anställda behöver rektorerna se till att de inte har fler medarbetare än de har råd med.

FAKTA SKOLOMRÅDEN

Grundskoleförvaltningen i Göteborg har cirka 138 kommunala skolenheter. Skolenheterna är grupperade i skolområden och totalt finns det 79 skolområdena. Skolområdena består av en eller flera skolenheter och har en gemensam rektor och skolledning.

Mer om hur grundskoleförvaltningens budget fördelas på de olika verksamheterna kan du se en film om här: Resursfördelning i grundskoleförvaltningen - Göteborgs Stad (goteborg.se)


${loading}