Samarbete och samverkan med skolan
Samarbeten med externa aktörer kan berika och komplettera skolan, och möjliggör en viktig koppling till omvärlden utanför skolan.
Inom grundskoleförvaltningen pågår många samarbeten. Många skolor samverkar med lokala föreningar och andra aktörer i närsamhället. Grundskoleförvaltningen har också en del förvaltningsövergripande samarbeten.
På den här sidan är tanken att du som arbetar som rektor eller lärare ska kunna se vilka samarbeten som finns, för att du ska kunna ta kontakt med en aktör som kan bidra i ert arbete.
Du som representerar en extern aktör, till exempel en förening eller ett företag, ska få en bild av hur skolsamarbeten kan se ut, hur ni kan bidra, och vem ni ska kontakta om ni är intresserade av att samarbeta.
Samarbeten för en meningsfull fritid
Barn och unga behöver aktiviteter och positiva sammanhang för en meningsfull fritid. Det kan även handla om att rasterna blir positiva stunder av aktivitet och gemenskap.
Alla familjer har inte möjlighet att låta barnen delta i fritidsaktiviteter. Aktiviteter som ordnas i anslutning till skoldagen är ett viktigt och lättillgängligt alternativ för många unga. Det kan handla om läxhjälp, mentorskap, rörelse och idrott, teater, musik, dator- och tv-spel, arbetsplatsbesök och annat.
Samarbeten med föreningar
Samarbete mellan Redbergslid IK och Fiskebäcksskolan
Samarbete mellan Länsförsäkringar och Björkåsskolan
Skolans lokaler som mötesplats
På några skolor jobbar flera aktörer tillsammans för att öppna upp skolans lokaler till en mötesplats. Hit kan alla som bor i området komma och delta i eller leda olika kostnadsfria aktiviteter utanför lektionstid.
När skolor blir öppna arenor får fler barn möjlighet till en meningsfull fritid. Viktiga vuxna i barnets närhet får också möjlighet att träffas. Dessa sammanhang bidrar till trygghet och trivsel och har betydelse för att barnet ska lyckas i skolan, och fullfölja sina studier.
Detta är en del i arbetet med Jämlik Stad och syftar till att stärka varje barns rätt till goda uppväxtvillkor.
Vill du veta mer?
Om du vill veta mer, eller vara med och bidra, kontakta Anna Grunander, processledare Jämlik Stad
E-post: anna.grunander@grundskola.goteborg.se
Telefon: 031-367 33 99
Samarbeten för trygghet
I många områden i staden har flera aktörer gått samman för att öka tryggheten. Det kan handla om att bostadsbolag, skolan, polisen, ideella aktörer m fl går samman för att se till att alla i ett område trivs och känner trygghet.
Samarbete mellan Lövgärdesskolan, Räddningsmissionen och andra organisationer
Samarbeten för motivation
Att gå i skolan ska förbereda barn och unga för ett liv som aktiva deltagare i samhälls- och arbetslivet. Elever behöver förstå vad skolan kan leda till, för att öka motivation och framtidstro. För barn och unga vars familjer och närområde har en svag koppling till arbetsmarknaden kan skolan vara en extra viktig arena för att tydliggöra framtida möjligheter. Det kan handla om inblick i arbetslivet på olika sätt via t ex studiebesök och mentorskap. Det kan även handla om koppling till gymnasieskolor, högskolor och universitet.
Samarbete mellan Göteborgsregionen och Nordhemsskolan
Samarbeten för hälsa
Barn och ungas start i live och uppväxtvillkor formar hälsans utveckling och präglas av föräldrarnas och familjens livsvillkor. Genom insatser för fysisk och psykisk hälsa hos elev och familjer främjas elevernas förutsättningar för bättre skolresultat. Detta kan handla om att öka kunskaperna om fysisk och psykisk hälsa, att stötta föräldrar i sitt föräldraskap, samhällsvägledning och lotsa så barn och familjer tidigt får rätt stöd.
Kommun och region behöver samverka för en god och jämlik hälsa och för fullföljda studier men fler aktörer kan vara med och bidra. Detta är en del av familjecentrerat arbetssätt och arbetet med Jämlik stad som syftar till att stärka varje barns rätt till goda uppväxtvillkor.
Kontakta Göteborgs Stad
Har du synpunkter eller frågor kan du kontakta oss.
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg