Till sidans huvudinnehåll

Möt en innovationsledare

Julia Olander coachar medarbetare inom hela Göteborgs Stad i att utmana invanda tankemönster och hitta nya lösningar.
Kvinna håller laptop vid bord med färgglada pennor
"Här kan du få ihop familjeliv och arbetsliv, utan att gå sönder.” Foto: Lo Birgersson

Vad gör du på jobbet?

Mitt uppdrag är att höja innovationsförmågan hos medarbetare och chefer i hela Göteborgs Stad. Jag driver nätverk och formar föreläsningar, utbildningar och utvecklingsprogram. Några dagar i veckan föreläser jag eller håller utbildning. Bland det roligaste är att handleda innovationsteam. Då stöttar jag arbetsgrupper, från olika förvaltningar och bolag, i deras utmaningar. De får kreativa metoder för att utmana invanda tankemönster och hitta nya lösningar. Ofta kommer de långt i sitt utvecklingsarbete och skapar värde.

Innovation är en lagsport. Det handlar om samarbete och om att kroka arm. Samhällets stora utmaningar löses inte av något ensamt geni. Därför ska innovation heller inte vara förunnat några få i en organisation. Ju fler som får vara med och tänka nytt tillsammans, desto större är chansen för en idé som håller.

Berätta om din karriär.

Jag är utbildad civilekonom med inriktning på organisationsutveckling. Jobbkarriären startade faktiskt just här i Göteborgs Stad. En traineetjänst ledde till att jag sedan jobbade med att utveckla och utbilda kring Göteborgs Stads digitala kommunikationskanaler.

Efter några år som föräldraledig fick jag jobb som projektledare på ett globalt konsultföretag I Göteborg. Flera av uppdragen var för Göteborgs Stad. Då hade jag stor användning av min erfarenhet inom offentlig förvaltning. Under ett av uppdragen blev jag erbjuden en tjänst som verksamhetsutvecklare här på Intraservice – och tackade ja direkt! När Göteborgs Stad några år senare bestämde sig för att jobba systematiskt med innovation genom ett innovationsprogram, var jag en av dem som fick ansvar för att leda arbetet.

När känns ditt jobb meningsfullt?

När jag ser andra utvecklas. När de jag coachar blir trygga i att själva förbättra sin verksamhet utifrån det som är viktigt för deras målgrupp. Till exempel när medarbetarna på ett demensboende låter hyresgästerna vara med och testa lösningar för att göra vardagen tryggare i det som faktiskt är deras hem. Det handlar ju om vårt demokratiska grunduppdrag som kommun. Att våra användare ska bli lyssnade på. Att de ska få möjlighet att vara med och påverka den service och de tjänster vi erbjuder. De är ju dem vi finns till för.

Vad har du för utvecklingsmöjligheter?

Vill du vara med och förflytta Göteborg in i framtiden på ett hållbart sätt? Då finns det oändliga utvecklingsmöjligheter här. Just nu är vi mitt i ett skifte, med digitalisering, robotisering och öppna data. Trots att vi har viss systematik i innovationsarbetet och stort engagemang här i Göteborgs Stad, är det bara i sin linda. Det är också generöst med kompetensutveckling. Jag har bland annat fått lära mig om nyttorealisering, förändringsledning, tjänstedesign, innovationsledning, omvärldsspaning och gått Göteborgs Stads ledarskapsprogram Morgondagens chef. Jag har helt enkelt fått påfyllning när jag behövt det.

Vad vill du säga till någon som funderar på att börja jobba i Göteborgs Stad?

Just do it! Göteborgs Stad är en bra arbetsgivare. Här finns meningsfulla, roliga uppdrag och du kan flexa och gå på ett utvecklingssamtal med ditt barn om du behöver det. Det gör att du kan få ihop familjelivet och arbetslivet, utan att gå sönder.


Kontakta Göteborgs Stad

Har du synpunkter eller frågor så kan du kontakta Göteborgs Stads Kontaktcenter

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Relaterat

Förstoringsglas

Lediga jobb

Vi söker nya kollegor varje dag. Hos oss kan du jobba som allt från lärare till landskapsarkitekt. Hitta ditt nya jobb hos oss!

Leende kvinna i skogen

Våra yrkesområden

I Göteborgs Stad finns runt tusen befattningar och över hundra olika yrken. Här läser du mer om våra yrkesområden.

${loading}