Till sidans huvudinnehåll
Duscha till en schlager. Artisten Ida Redig bakom duschförhänge.

Spara vatten – duscha till en schlager!

Att producera dricksvatten kräver el och kemikalier, och utbyggnad av vattenverk och ledningar är miljöpåfrestande. Dessutom krävs mycket energi för att få varmvatten. Genom att ta kortare duschar kan du spara vatten och minska din miljöpåverkan. Så duscha till en schlager – tre minuter räcker för att bli läcker!

I Sverige, och Göteborg, gör vi av med 140 liter vatten per dygn, varav 60 liter används till personlig hygien. I genomsnitt duschar vi 5,5 gånger per vecka i 6 minuter.* Varje dusch förbrukar cirka 60-70 liter vatten. Att i stället duscha tre minuter, vilket är lika lång tid som en schlagerlåt får vara, sparar alltså minst 30 liter vatten per gång!

Varför måste vi spara vatten? Har Göteborg vattenbrist?

I Göteborg tas råvatten från Göta älv för att producera dricksvatten i vattenverken. Vi har normalt sett inte brist på vatten, men staden växer och dricksvattnet från vattenverken måste räcka till fler. Om vi slösar på dricksvattnet måste vattenverk och ledningsnät byggas ut på sikt, vilket är påfrestande både för miljön och ekonomin. Dessutom kräver reningen av råvattnet el och kemikalier. Lägg därtill uppvärmningen som krävs för att vattnet ska blir varmt. Det är också klimatpåfrestande.

Kortare duschar sparar el och kemikalier

Om alla göteborgare duschar till en schlager skulle det under ett år spara 5 148 miljoner liter vatten. Det är lika mycket vatten som ryms i 34 320 000 badkar eller i alla bassängerna i Valhallabadet 1 200 gånger.**

Den minskade tillverkningen av dricksvatten skulle spara cirka 2 000 000 kWh el, vilket motsvarar elförbrukningen för 100 eluppvärmda villor under ett år.*** Dessutom skulle det spara 720 ton kemikalier i reningsprocessen.

Tillsammans med andra sätt att spara vatten kan vi nå målet om en förbrukning på 100 liter per person och dygn. Det är lika mycket som den genomsnittliga förbrukningen per person i Danmark, ett land som har samma levnadsstandard som Sverige.

Varför är dricksvatten så billigt?

Avgiften för dricksvatten är ett självkostnadspris. VA-verksamhet får inte gå med vinst, intäkterna från kunderna ska täcka utgifterna. I Göteborg kostar dricksvatten, inklusive rening av avloppsvatten, 24 kronor per kubikmeter, det vill säga 2,4 öre per liter år 2024. Om man lägger till de fasta avgifterna blir det cirka 40 kronor per kubikmeter eller 4 öre litern.

Det blir alltså ingen stor ekonomisk vinst att spara vatten idag, men det kan komma att ändras i framtiden då avgifterna kommer att höjas för att byta och bygga ut ledningsnät och vattenverk.

För den som bor i lägenhet är kostnaden för vatten ofta inkluderad i hyran eller avgiften, vilket inte uppmuntrar till att vara sparsam med vatten. Flera fastighetsägare har dock infört individuell mätning och börjat ta betalat för vattnet.

Vi ska nå nära noll koldioxidutsläpp 2030!

Göteborgs Stad har ett mål om att ha nära noll koldioxidutsläpp 2030. Att minska vattenförbrukningen är ett led i detta arbete. Parallellt med att minska förbrukningen arbetar Kretslopp och vatten intensivt med att hitta och laga läckor på ledningsnätet och byta ut ledningar som är slitna. Under 2023 innebar detta arbete att vatten som motsvarar 17 155 miljoner fyllda badkar stannade kvar i ledningarna.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel

Vatten är en förutsättning för allt liv. Det gör vattnet till vårt viktigaste livsmedel samtidigt som det globalt sett är en naturresurs som det är brist på. Klimatförändringar påverkar vattentillgången med torka på vissa ställen och skyfall på andra. FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt. Därför har Göteborgs Stad gått ihop med över 150 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer i Sverige för att uppmärksamma vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning.

Tillgång till vatten i kris

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig på eventuell akut vattenbrist.

Melloartisternas egna tips för att spara vatten

Med uppmaningen om att duscha till en schlager vill Kretslopp och vatten få göteborgarna att tänka till över sina duschvanor, men också sin vattenanvändning i stort. I affischkampanjen som visas på stadsinformationstavlorna i Göteborg från 29 april till 12 maj syns tre göteborgare som alla tävlat i Melodifestivalen: Ida Redig, Peter Samuelsson och Caroline Wennergren. De delar gärna med sig av sina spara vatten-tips:

Stäng av strålen och ställ in vatten i kylskåpet

- Mitt tips för att spara vatten är att stänga av duschen när man tvålar in sig, säger Ida Redig, som var med i Melodifestivalen 2018 med låten ”Allting som vi sa”.

Peter Samuelsson i duschen.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Peter Samuelsson, som är basist i Barbados, har varit med i melodifestivalen fyra gånger mellan 2000 och 2003 och kommit två med låtarna "Se mig" och "Allt som jag ser". Vid sidan av musiken driver han en VVS-firma.

- Dricksvatten i kranen är en lyx som vi har i Sverige. Det är självklart att spara på något som inte är en självklarhet i andra delar av världen. Blir man medveten om det så gör man val som förbrukar mindre vatten, säger Peter Samuelsson.

Caroline Wennergren i duschen.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Caroline Wennergren, har varit med i Melodifestivalen 2005 med ”A different kind of love” och 2015 med ”Black Swan”. Hon vill uppmana göteborgarna att inte duscha så ofta, och påpekar att det förutom att det sparar vatten också skonar huden

Ett annat tips som hon har för att spara vatten är att ha en flaska med kallt vatten i kylskåpet. Då slipper man spola massa vatten ur kranen för att få fram kallt vatten när man vill dricka.

Fler tips som sparar vatten

  • Fyll disk- och tvättmaskinen och använd eco-programmet.
  • Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig.
  • Duscha kort i stället för att bada.
  • Vattna trädgården med regnvatten på morgon eller kväll när vattnet inte avdunstar lika fort.
  • Plantera träd och buskar, och anlägg ny gräsmatta, på vår eller höst så att du  inte behöver vattna så mycket.
  • Laga droppande kranar.
  • Vattna trädgårdsväxter med regnvatten som du samlat upp i en tunna.

Här kan du se några filmer om hur du kan spara på vatten

Bilderna på Ida Redig, Peter Samuelsson och Caroline Wennergren är tagna av fotografen Anna-Lena Lundqvist. 

*Ipsos och Ipsos Norm-undersökningar
**Beräkningen bygger på att 600 000 göteborgare sparar 30 liter vatten per dusch och att de duschar 5,5 gånger per vecka.
***För att producera 1 liter dricksvatten krävs 0,0004 kWh. Om 600 000 sparar 30 liter vatten 5,5 gånger per vecka minskar elförbrukningen med 2 059 200 kWh per år. Uppvärmning av en genomsnittlig villa kräver cirka 20 000 kWh el per år.

Kontakta Kretslopp och vattens kundservice om du har frågor

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vattens kundservice", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

${loading}