Till sidans huvudinnehåll
Bild på en halv special med en chokladdryck.
I en halv special ingår en korv med bröd och en klick potatismos ovanpå. Foto: Annelie Alsbjer

I dag är det kalas i våra grundskolor

Publicerad 2 juni 2023

Idag firar elever i Göteborgs kommunala grundskolor att Göteborg fyllt 400 år med en riktig göteborgsklassiker. – Vi vill att eleverna ska känna att de också deltar i firandet av Göteborg, säger Jessica Bäckström, enhetschef måltid på Hisingen.

Se hur du kan göra din egen jubileumsrätt halv special i filmklippet.

I skolorna i centrala, sydvästra och nordöstra Göteborg blir det en halv special till lunch under fredagen. På Hisingen får eleverna njuta av en Göteburgare dagen till ära.

"Hoppas på en snackis vid lunchbordet"

Jessica Bäckström är enhetschef för flera skolkök på Hisingen. Hon berättar varför det blev Göteburgare till jubileumsrätt på Hisingen:

– Eftersom vi hade halv special som jubileumsrätt under förra firande för två år sedan bestämde vi oss för en Göteburgare. Vi hoppas att det skapar en riktig snackis vid lunchbordet eftersom det har varit en klassisk maträtt på skolans meny i Göteborg förr i tiden.

På de andra skolorna Göteborg blir det halv special till lunch med olika tillbehör och topping.

– I nordost har vi valt halv special som jubileumsrätt eftersom den känns mest göteborgsk. För att göra korvrätten mer klassisk serverar vi den med en kall chokladdryck. Vi hoppas att eleverna känner sig som stolta göteborgare när de ”mölar” i sig stadens klassiska maträtt under firandet, berättar Joakim Karlsson, enhetschef måltid i Nordost.

Faktaruta halv special:

I en halv special ingår en korv med bröd och en klick potatismos ovanpå. På moset lägger du en klick räkröra och gurkmajonnäs. Som topping kan du också ha rostad lök, ketchup och senap.

Faktaruta Göteburgare:

En Göteburgare är en bred falukorvskiva som du äter i ett hamburgerbröd med senap, ketchup och bostongurka. Gärna med en stor klick mos också.


${loading}