Till sidans huvudinnehåll
Hamnområde med grönska och en byggnad med grå fasad.

Byggstart under hösten för ny bastu i Jubileumsparken

Publicerad 26 maj 2023

I nya hamnbadet blir det möjligt att ta ett dopp året om. I vinter, när kylan biter som värst, ska du kunna kombinera badet i Jubileumsparken med ett bastubesök i en nygammal bastu.

Upphandlingen är klar och nyligen tilldelades Serneke uppdraget att bygga en ny permanent bastu i Jubileumsparken. Planeringen är i full gång och under senhösten kommer byggnationen att starta.

- Det blir en helt ny bastu med samma utseende och placering som den nuvarande prototypen ”Allmänna bastun”, berättar Amelie Sandow, projektledare vid exploateringsförvaltningen.

Uppskattad byggnad

Precis som övriga delar i parken byggdes ”Allmänna bastun” som en prototyp utifrån göteborgarnas önskemål, för att testa vad som fungerar på platsen innan de permanenta delarna i parken började byggas. Bastun blev snabbt väldigt uppskattad och har haft ett högt besökstryck. 

2015 fanns bastun bland de nominerad till Kasper Sahlin-priset, som delas ut av Sveriges Arkitekter och går till ett svenskt byggnadsverk som anses vara av hög arkitektonisk kvalitet.

- Dess säregna utseende och placering i älven har också gjort den till ett välkänt landmärke, inte bara lokalt utan även nationellt och internationellt. Så det finns flera anledningar till att vi vill bevara formen och platsen när vi bygger ny, förklarar Amelie.

En bastu tillgänglig för alla

Fasadplåten kommer att återanvändas men den invändiga konstruktionen kräver en annan lösning för att stå emot väder och vind och klara många besökare under lång tid.

- För att uppfylla kraven på fuktsäkerhet så kommer vi lite förenklat beskrivet att bygga en bastu i ett skal, en så kallad rum-i-rum-lösning. Det kan eventuellt innebära att den blir något mindre inuti men målsättningen är en bastu för 25 personer, precis som tidigare.

Även hissfunktionen blir ny för att bastun ska vara tillgänglig för alla. Omklädningsrum och toaletter finns i två byggnader ett stenkast från bastun. De är klara och öppnar samtidigt som övriga parken och nya hamnbadet den 2 juni.

Bastubad vid årsskiftet

Det har sina utmaningar att bygga på en väderutsatt plats och dessutom på en plattform i älven. Amelie vågar därför inte lova säkert när bastun är klar men det finns förstås en plan:

- Vår förhoppning är att vi ska vara klara vid årsskiftet och öppna under början av nästa år.

Från prototyp till permanent park

Andra tillfälliga anläggningar som har testats på platsen för Jubileumsparken är till exempel lekkonstverket ”Berget”, playan vid Kvillepiren, roller derby-banan, bassängerna ”Allmänna badet” och ”Lilla Salt” samt planteringarna på Kvillepiren.

Det är ett nytt sätt att stadsutveckla där göteborgarna är delaktiga i planering och byggnation och använder området långt innan bygget av de permanenta delarna har startat.

${loading}