Till sidans huvudinnehåll

Lärplattformen Vklass öppnar igen efter att personuppgifter kommit ut

Publicerad 10 oktober 2022

Under helgen 7 till 9 oktober har Lärplattformen Vklass varit stängd på grund av ett intrång där en person tog elevers personuppgifter. Uppgifterna som tagits är inte hemliga för allmänheten. Grundskoleförvaltningen har under helgen gjort flera åtgärder för att stärka säkerheten och nu har Vklass öppnat igen.

Inga hemliga personuppgifter har kommit ut

En person har laddat ner personuppgifter som gäller omkring 47 000 elever och 7 000 lärare. Uppgifterna det gäller är namn, skola, schema och årskurs. Detta är uppgifter som allmänheten har rätt att begära ut, och är alltså inte hemliga, skyddade eller sekretessbelagda.


- Det är i nuläget oklart för oss hur detta kunnat hända. Vi har kontakt med leverantören av lärplattformen Vklass och samarbetar för att göra allt som behöver göras, förklarar Kristian Johansson, säkerhetschef på Göteborgs Grundskoleförvaltning.

Grundskoleförvaltningen ser ytterst allvarligt på det inträffade och att säkerheten i lärplattformen inte kan garantera att personuppgifter är möjliga att komma åt och ladda ner. Särskilt allvarligt är det att elevers uppgifter inte har varit säkra.

- Vi kommer att göra allt som är möjligt för att minimera skadan och att någonting liknande inte kan ske igen, säger Kristian.

Händelsen är polisanmäld och är också anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten.

Uppgifterna om att lösenord har spridits stämmer inte. De lösenord vi använder för inloggning ligger inte i Vklass. 

Vårdnadshavare och elever får information

- Information kommer att gå ut till alla vårdnadshavare och elever så fort som möjligt. De vårdnadshavare vi kan kontakta via mejl har redan fått information, berättar Marie Åhman, kommunikationschef på Göteborgs Grundskoleförvaltning. 

Beslutet att öppna Vklass igen fattades av Helena Sjöberg, tillförordnad direktör för Grundskoleförvaltningen och av Tomas Berndtsson, direktör för Utbildningsförvaltningen.

Kontaktinformation

Vårdnadshavare som har frågor kan kontakta Grundskoleförvaltningen på telefon 031-365 09 60.


${loading}