Till sidans huvudinnehåll
Göteborgs Stads skog i Burebacken. Bilden är tagen i början av februari. Foto: Angélica Karlsson.

Trä från Göteborg Stads egen skog ska användas i nybyggnationer

Publicerad 11 april 2024

Genom ett gemensamt initiativ mellan stadsfastighetsförvaltningen och stadsmiljöförvaltningen samarbetar nu båda förvaltningarna i arbetet att uppnå Göteborgs Stads mål om minskad klimatpåverkan och ökad biologisk mångfald. Detta genom att främja kalhyggesfritt och hållbart skogsbruk genom att använda egen skog vid nybyggnationer.

I enlighet med Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram ska stadsfastighetsförvaltningen arbeta för att minska sin klimatpåverkan i förvaltningens olika byggprojekt. Målet är att fram till 2030 betydligt reducera utsläppen av växthusgaser från bland annat nybyggnationer och ombyggnader. Utsläppen ska sänkas med minst 90 procent fram till 2030. För att minska klimatpåverkan arbetar förvaltningen med flera projekt däribland hållbart skogsbruk och ökad biologisk mångfald. Kalhyggesfri avverkning är ett sätt att uppnå detta.
 

På stadsfastighetsförvaltingen och stadsmiljöförvaltningen testar man nu att använda egen skog och undersöka hur den processen kan löpa till ett färdigt projekt. Första försöket är ett boende med särskild service (förkortas BmSS) där den bärande träregelkonstruktionen ska byggas av Göteborgs Stads egen skog. Under processens gång kommer man även undersöka om förvaltningarna kan börja arbeta mer på detta sätt.
 

– Det är många delar att hålla koll på och med rätt inställning är jag övertygad om att det kommer bli ett bra resultat. Förhoppningsvis kommer man kunna dra många lärdomar inför nästa projekt och försöka etablera ett samarbete som kan nyttjas i andra projekt, säger, Nabras Al-Debis, projektledare på stadsfastighetsförvaltningen.  

–  Vi har gjort hemläxan och tittat på vad vi faktiskt kan göra och hur vi kan samarbeta mer inom Göteborgs Stad för att ta mer ansvar för skogen, säger Angélica Karlsson.


Det första trädet fälldes i början av mars. Foto: Johan Svensson.

Ett externt sågverk kommer inte att användas för virket utan i stället sågas internt inom Göteborgs Stad. Även lagring och transport sker inom staden. I detta samarbete kommer även Göteborgs Stads arbetsmarknadsenhet att involveras. De kommer hjälpa till vid fällning av träd, transport och sågning av virke. Nästa steg i projektet blir att titta på vilka förutsättningar som finns för framtida projekt och hur stora volymer trä från stadens egen skog som kan användas.

– Kan vi bygga alla våra boenden med särskild service på det här sättet eller även förskolor och vård- och omsorgsboende? Vi får göra en analys av hur mycket eget material vi har. Det finns tankar om att en ansenlig del av det vi bygger skulle kunna tillgodoses av vår skog, säger Angélica Karlsson.



${loading}