Till sidans huvudinnehåll
Amelie Sandow och Ia Kjellsdotter visar upp nya hamnbadet. Foto Yousef Boussir

Förväntansfullt inför invigning av nya hamnbadet

Publicerad 22 maj 2023

Med mindre än en månad kvar till öppning och invigning av nya hamnbadet i Jubileumsparken pågår ett intensivt arbete för att hinna klart med badet.

I samband med Göteborgs 400-årsjubileum är det premiär för det nya hamnbadet i Jubileumsparken i Frihamnen. 2 juni slår portarna upp och då kan badsugna göteborgare ta ett dopp i inte mindre än tre olika bassänger. Två saltvattenbassänger och en sötvattenbassäng. Inför invigningen arbetas det för fullt vid hamnbadet för att få allt på plats.
- Alla bassänger är på plats. Så det som utförs just nu är installationsarbeten, eldragning, installation av pumpar och reningssystem samt färdigställande av ytskikt och möblering, säger projektledaren Amelie Sandow.

Finns det risk för att det inte blir klart i tid?
- Vädrets makter har inte varit med oss tills nyligen och det innebär att vissa arbeten ligger efter. Men vi arbetar nu för att komma ikapp, säger Amelie Sandow.

Hamnbadet som prototyp har varit igång sedan 2015 och det tog inte lång tid förrän göteborgarna hittade dit. Badet har ofta varit fullt ända från mitten av maj till slutet av augusti.
- Det var enormt populärt redan från början. Vi kunde inte föreställa oss det. Vi kunde ha 100 personer på den gamla konstellationen och ibland fick inte folk plats. Nu kommer upp till 500 personer att kunna använda badet samtidigt. säger Ia Kjellsdotter.

Ia Kjellsdotter jobbar i föreningen Passalen som ansvarar för aktiviteter kring hamnbadet och Jubileumsparken.
- Vi har testat olika aktiviteter i och på vattnet i flera år. Exempelvis med segling-och kanotprogram. I år ska vi testa morgonsim för vuxna mellan kl. 07.30-09.00. Från kl. 11 kommer vi sen att öppna upp badet för alla och programmen pågår ända fram till kl. 21 på kvällen, säger hon.

De tillhörande nybyggda servicebyggnaderna, där besökare kan byta om, kommer även de att öppna 2 juni. Det som dock får vänta lite till är den kända bastun vid hamnbadet. Runt årsskiftet väntas den vara klar. Jubileumsparken i stort kommer att fortsättas utvecklas i flera år framöver.

- Det är en stegvis öppning som vi gör. Tanken är att det här ska bli en stor stadspark som kommer fortsätta utvecklas 10-20 år framåt, säger Amelie Sandow.

En förväntansfull känsla omger hela bygget av hamnbadet och det märks inte minst på Ia Kjellsdotter.
- Det är jättespännande och något vi ser väldigt mycket fram emot. Men det är kanske först när medborgarna börjar använda anläggningen som man får det där pirret, säger hon.

Så funkar nya hamnbadet

• På hamnbadet kan upp till 500 personer vistas samtidigt. Du behöver inte boka tid för bad utan drop-in gäller. Om det skulle bli väldigt högt besökstryck gäller begränsad badtid på en timma.

• Om du har med matsäck så finns det platser att slå sig ner på för att äta och dricka i parken på land. Det finns också platser för foodtrucks i parken. Det är det inte tillåtet med medhavd matsäck ute på hamnbadet.

• För barn under 12 år gäller att de får besöka badet med medföljande vuxen person.
• För barn över 12 år gäller att de får besöka badet på egen hand förutsatt att de är simkunniga (kan simma 200 meter bröstsim och 50 meter ryggsim).

• För tillgänglighet finns en mobil bassänglift som kan flyttas mellan de tre bassängerna.

• Ett begränsat antal omklädningsrum och toaletter finns i parken i anslutning till badet.

• Det är inte tillåtet att hoppa ut i älven från hamnbadet på grund av att det råder badförbud i älven.

Se filmen om hur hamnbadets bassänger fungerar:

Syntolkning av film

Animerad film om nya hamnbadet. Först syns det nya hamnbadet med tre bassänger uppifrån. Några badar i bassängerna. Två fåglar flyger över dem.

Bilden zoomar in mot en av bassängerna där några badar. Meningen ”Hur fungerar hamnbadet?” syns som text i bild. Bilden zoomar ut igen så två bassänger syns med vattenledningar vid sidan av.

Beskärning av en bassäng från sidan. Under den simmar fiskar. Ordet ”Saltkilen” visas. Animationen illustrerar hur saltvatten strömmar in i bassängen och gammalt badvatten pumpas ut i älven. Inzoomning på nätet som finns istället för botten i bassängen. Bilden zoomar ut igen. En säl och småfisk simmar under bassängen.

Bild uppifrån på hamnbadet, zoomar in mot vattenledningar vid en av bassängerna, där vatten pumpas ut ur poolen genom den ena ledningen ut till en sandhög för att sedan komma upp genom sprinklers som finns i den.

Vattnet sjunker ner i marken, och ut genom en annan vattenledning och sedan rinner det renade vattnet vidare genom ett teknikutrymme tillbaka till bassängen som det smutsiga vattnet kom från.

${loading}