Till sidans huvudinnehåll

Åke och hans elever har roligt på lektionerna

Publicerad 23 september 2021

Åke Strand har arbetat på Oscar Fredriksskolan i över 40 år. Han har fyllt 70 men tycker att det är så roligt att jobba som lärare att han vill fortsätta så länge han kan. Orken är det inget fel på – Åke sprudlar av energi.

Åke säger att han trivs på skolan för att det är en klassisk gammal skola där det luktar skola. Men såklart trivs han också för att han har så bra kollegor. - När jag började på skolan blev jag väldigt väl mottagen och det är ju viktigt för att man ska trivas.

Det märks också tydligt att han bryr sig om sina elever. Det här smittar av sig på eleverna som tycker att Åke är rolig och ibland lite sträng men en snäll lärare.

Barn gillar att saker är någorlunda samma varje dag. Mina elever vet vad som kommer att hända under en dag. Att ha samma rutiner varje dag ger en trygghet.

Åke berättar att han använder humor i sin undervisning. Han försöker locka fram glädjen hos eleverna.

Barnen i den klass som Åke nu undervisar i säger att Åke är bäst.

"Han är alltid glad på lektionerna."

"Han är rolig och förklarar så bra. Han har hjälpt mig att bli bättre på engelska."

"Han förklarar bra och vi lär oss alltid nya saker."

Kan du berätta om något särskilt minne du har från alla dina år som lärare?

Javisst, jag hade en elev en gång som kom till oss i fjärde klass. Han kunde varken läsa eller skriva. Pojken hade problem hemma. Specialläraren och jag satte in alla resurser vi hade och när pojken började årskurs fem så läste han obehindrat i stort sett allt han kom över. Pojken går sedan ur sexan på Oscar Fredriksskolan och även årskurs nio på Fjällskolan med bra betyg. Många år senare träffar jag pojken som nu blivit man när vi är ute och skridskor i Ruddalen. Då är han intendent och har ett bra liv. Då säger min forna elev att hade det inte varit för dig Åke så vet jag inte hur det hade gått för mig. Det värmde kan jag säga.

${loading}