Till sidans huvudinnehåll
Bild på när Kristina Tharing, Lars Elfast och Camilla Widman tar första spadtaget för ISGR. Med konfrencier  Birgitta Sandström Barac vid sidan av.
Första spadtaget togs av Kristina Tharing (M) ordförande i ISGR:s styrelse, Lars Elfast, Tuve bygg, och Camilla Widman (S) ordförande i stadsfastighetsnämnden. Konferencier var Birgitta Sandström Barac, chef för ISGR. Foto: Cecilia Fors

Första spadtaget för ISGR på Guldheden

Publicerad 21 mars 2023

Nu är bygget av den nya skolbyggnaden av den internationella skolan ISGR igång. Skolan är viktig för att locka internationella experter till Göteborg, och i och med den nya byggnaden kan de ta emot ytterligare 275 elever.

Den 17 mars, under ett tursamt uppehåll i regnvädret presenterades planerna för den nya skolbyggnaden på både svenska och engelska. Huset, som kopplas ihop med de andra byggnaderna på ISGR kommer att bli ett nytt inslag i stadsbilden mellan Wavrinskys plats och Medicinaregatan. ISGR, eller International School of the Gothenburg Region, har idag cirka 1100 elever, och kan i och med utbyggnaden, som ska stå klar 2025, utökas med cirka 300 elever.

Byggnad i klassiskt tegel

Eftersom området har tidstypiska tegelbyggnader från 1950-talet, och ingår i Göteborgs stads bevarandeprogram, så har den nya byggnaden utformats för att smälta in så bra som möjligt.

– Här i Göteborg har vi byggt i tegel sedan 1700-talet, då som en följd av att det kom hit byggare från Holland. Om det inte vore för stadens internationella kontakter hade vi alltså inte haft byggnader med vackra tegelfasader, sa stadsfastighetsnämndens ordförande Camilla Widman (S) i sitt tal under spadtagsceremonin.

ISGR bildades 1997 av Göteborgsregionens medlemskommuner i samverkan med näringslivet, för att göra det lättare för företag att locka internationell arbetskraft. Här går elever vars föräldrar har kommit för att jobba för Göteborgs stora företag och bidra till utvecklingen av Göteborg.

Spadtag i matsalen

Tuve bygg är entreprenör, och deras vice VD och chef för region väst, Lars Elfast, pekade ut att spadtagsceremonin ägde rum i det som kommer att bli matsalen. Förutom 15 klassrum ska den nya byggnaden också innehålla musiksalar, rörelsesal, administrativa lokaler, tillagningskök och matsal.

– Det här kommer att bli en byggnad som bidrar till stadens hållbarhet, både till sitt utseende och till sin funktion, och bidrar till att Göteborg blir en hållbar stad – öppen för världen, säger Camilla Widman.

Fakta om byggprojektet

  • Den nya byggnaden ska ha plats för cirka 400 elever i årskurs 3-6.
  • Byggnaden blir cirka 4 000 kvm i fyra våningar.
  • Enligt tidplanen ska byggnaden börja användas till höstterminen 2025
  • ISGR är den enda grundskolan i regionen som följer en internationellt erkänd läroplan, och skolan har elever från över 60 olika nationaliteter.

Läs mer om byggprojektet

Bild på händer som håller i visionsbilder av ISGR.

Förutom fika fanns även visionsbilder och ritningar av den nya skolbyggnaden. Foto: Cecilia Fors

${loading}