Till sidans huvudinnehåll

Goteborg.se ligger nere på söndag 16 juni kl. 9-15

Senast uppdaterad: 14 juni 2024 klockan 10:33

På söndag 16 juni utför vi underhåll på goteborg.se. Det innebär att goteborg.se ligger nere ungefär klockan 9-15, men det kan bli klart tidigare. Vi hoppas att det inte skapar problem för dig och att du har möjlighet att besöka webbplatsen en annan tid.

Bild på en tallrik med mat som står på ett bord i en skolmatsal.
Målet är att maten hamnar i magen och därför lagar skolköken mat som eleverna tycker om. Eleverna ska fortsätta äta och tycka om maten och inte märka av någon skillnad, säger Sofia Faström, verksamhetschef. Foto: Lo Birgersson.

Skolköken serverar god och nyttig mat till bättre pris

Publicerad 18 oktober 2023

Nu anpassar skolköken menyn för maten i skolan för att hjälpa skolornas ekonomi. – Vi har sedan tidigare mycket hög nivå på skolmaten i Göteborgs kommunala grundskolor. Maten ska även i fortsättningen att vara god och nyttig, säger Sofia Faström, verksamhetschef för måltid, lokalvård och vaktmästeri i grundskoleförvaltningen.

Skolköken fortsätter att servera två maträtter varje dag, tillsammans med en salladsbuffé. På det viset finns det ofta något som eleverna tycker om. Skolmaten kommer nu kosta mindre per portion utan att den blir sämre.

– Eleverna får skolmat som kostar mindre. Det är viktigt att vi vänder på varje sten för att eleverna ska få en så bra utbildning som möjligt, trots det ekonomiskt svåra läget, säger Sofia Faström.

Kockarna kan köpa mat på erbjudande

Förändringarna betyder att skolköken får större frihet att köpa livsmedel till lägre pris. Till exempel genom att köpa livsmedel på erbjudande eller med kort utgångsdatum. Skolmaten kommer fortfarande att följa riktlinjerna från Livsmedelsverket så att eleverna orkar med skoldagen.

– Anpassningarna i skolmatsmenyn innebär att vissa skolkök kan välja att köpa livsmedel som inte är ekologiskt till lägre pris eller att byta ut ett livsmedel i en gryta till ett billigare alternativ, säger Sofia Faström.

Detta innebär förändringarna

Mindre ekologisk mat. Skolköken kan leta efter billigare livsmedel framför ekologiskt.

Vi ökar flexibiliteten i skolköket. Det gör att kockarna kan byta ut livsmedel med mindre framförhållning när de planerar matsedlarna och enklare kan hitta erbjudanden.

Det kan bli mindre variation i skolkökets matsedel. Eleverna kan få äta av samma råvara oftare under en kortare period. En råvara kan vara fisk, fågel, rött kött, fläsk eller baljväxt.

Kontakt

För mer information om anpassningarna i skolmatsmenyn, kontakta Sofia Faström, verksamhetschef för måltid, lokalvård och vaktmästeri i grundskoleförvaltningen:

sofia.fastrom@grundskola.goteborg.se

${loading}