Till sidans huvudinnehåll
Liten del av Avenyn med ett cafe och strosande människor
Visionsbild från Nyréns Arkitektkontor

Här är vinnande team och förslag för Aveny-tävlingen

Publicerad 20 oktober 2022

Nu har tävlingsjuryn fattat ett beslut. Nyréns Arkitektkontor med team vinner med förslaget AveNy. Tillsammans med staden, fastighetsägare och övriga intressenter kommer förslaget att ligga till grund för fortsatt arbete med utveckling av stadsmiljön på Avenyn och Götaplatsen.

– Juryn har haft ett spännande arbete i att analysera de fyra tävlingsförslagen. Vi är eniga om att AveNy är en värdig vinnare, säger juryns ordförande Birgitta Lööf, arkitekt på stadsbyggnadskontoret och projektledare för utvecklingen av Avenyn och Götaplatsen.

I sin motivering skriver tävlingsjuryn bland annat:

" "Teamet bakom AveNy visar tydligt att man har en förståelse för platsen. AveNy bedöms vara ett realistiskt och väl genomarbetat förslag, med bra förankring i områdets funktion, kvaliteter och kulturmiljö."

"Sammanfattningsvis skapar AveNy förutsättningar för en 'Aveny för göteborgarna', där det finns något för alla. Kulturinstitutionerna är synliga men här finns även plats för det tillfälliga. En fortsatt paradgata med stärkt rumslighet och med mat, nöjen, handel, och kultur som dragare.”

Det vinnande teamet

Arbetet i det vinnande teamet leds av landskapsarkitekterna Emelie Brunge och Bengt Isling, båda på Nyréns Arkitektkontor.

– Det är stort för oss att få arbeta med Avenyn, Sveriges mest kända gata. Vi vill återupprätta göteborgarnas gröna paradgata till en levande och attraktiv plats för alla, säger Emelie Brunge.

– Vi ser fram emot att få utveckla förslaget tillsammans med staden och Avenyns intressenter, det kan bli hur bra som helst, säger Bengt Isling.

Bland tidigare uppdrag som Nyréns har arbetat med finns Yogapaviljongen i Vasaparken, Stockholm, Slakthusområdet i södra Stockholm och här i Göteborg - Slottsskogsvallens entrépark som nyligen utvecklades till en attraktiv aktivitetspark.


För dig som vill veta mer


${loading}