Till sidans huvudinnehåll
Bild 1: Visionsbild överhalvöns kajstråk. Kanozi Arkitekter. Bild2: Visualiseringfrån projektets 3D-modell över träbryggor och färjeläge

Nytt färjeläge till Masthuggskajen

Publicerad 22 mars 2024

Den nya halvön som byggs på Masthuggskajen ska få ett nytt färjeläge. Det beslutades under torsdagens kommunfullmäktige.

Efter ett beslut i kommunfullmäktige på torsdagen står det nu klart att det kommer att byggas ett färjeläge på Masthuggskajens nya halvö. Färjeläget kommer ligga på en sex minuters promenad från Järntorget och bidrar, förutom till bättre förbindelser över älven, till en mer levande och vattennära stad.

När Masthuggskajen utvecklas kommer området få minst 10 000 fler som bor och arbetar samt mångdubbelt fler besökare. Många väntas röra sig från Järntorget ned till områdets nya stadsdelspark och vattnet.

- Det blir ett myllrande stadsliv här, likt det i innerstaden och på långgatorna, säger Marit Sternang projektchef på Masthuggskajen för Göteborgs Stad.


I takt med att området utvecklas behöver också kollektivtrafiken bli mer effektiv. Järntorget är redan en viktig knutpunkt för kollektivtrafiken och platsen mellan torget och Olof Palmes plats kommer så småningom att kompletteras med nya hållplatser och filer för stadsbussarna. Även Masthuggstorgets hållplats har nyligen byggts om för att kunna ta hand om fler resenärer och för smidigare av- och påstigning.

- Färjeläget på halvön kommer bli ett bra komplement till övriga satsningar på kollektivtrafiken i området. Härifrån kommer man kunna ta sig på några minuter över älven till Lindholmen, säger Marit Sternang.

Hur färjeläget kommer trafikeras är ännu inte helt klart.

- Göteborgs Stad har ett avtal med Västtrafik som gör det möjligt att ha gratis färjetrafik mellan Masthuggskajen och Lindholmen. Vi kommer att arbeta vidare med denna fråga tillsammans med Västtrafik, säger Marit Sternang.

Beslutet i kommunfullmäktige innebär också att det kommer byggas träbryggor utmed kajstråket längst ut på halvön. Här kommer göteborgare och besökare kommer kunna slå sig ned och njuta av närheten till vattnet.

Färjeläget och bryggorna med tillhörande kajstråk planeras vara klart runt 2028.

${loading}