Till sidans huvudinnehåll

Både charm och utmaning att jobba med växter

Publicerad 27 mars 2024

Med en känsla för färg och form och att jobba med ett levande material är Sofia Cronelid samordnare för Göteborgs blomsterprogram. Hon planerar, beställer och planterar ut stadens vår- och sommarplanteringar.

Hur många blommor är det som planteras nu till våren?

– Nu till vårplanteringarna är det nästan 9000 växter som ska planteras och ut inom loppet av tre veckor. 75 blomsterurnor ska ut i staden under påskveckan. En del planteras på plats som vid Gustav Adolfs torg och Frölunda trappor.

Finns det något tema i vårens blomsterutsmyckningar?

– Ja under året kommer vi följa Agenda 2030s tema Hav och marina resurser, i vårens planteringar inspirerar Sjömanshustrun som en länk mellan staden havet. Havets blåa toner tolkas i förgätmigej och pärlhyacinter som blandas med de rostiga och varma tonerna från bland annat ranunkler och narcisser som tillsammans ska spegla stadens siluett och solens varma strålar vid solnedgången mot hamninloppet.

Vilken är din favorit bland vårens blommor?

– Ranunklerna som går i varma toner är en favorit!

Vad är roligast med jobbet?

– Det som både är en utmaning och en charm är att förhålla sig till att det man planerat och beställt i växtväg ofta ändras. Det kan handla om en frösådd som inte varit gynnsam, frostskador eller en försenad sådd. Även sjukdomsangrepp och den mänskliga faktorn kan påverka. Då får man tänka om och hitta nya lösningar. Jag har en ständig kontakt med odlarna om vad som finns och vad man kan byta ut. Så klart vill man ju hålla den tänka färgskalan så ibland får man vara lite kreativ.

Mer information

Varje år skapar stadsmiljöförvaltningen nya vår- och sommarplanteringar för att skapa ett grönare, skönare och mer blommande Göteborg. Läs mer om stadens planteringar och årets tema.


${loading}