Chefen som kör med snälltolkning på jobbet
Publicerad 21 mars 2024
Ryktet går om en chef som arbetar med empatiskt ledarskap och fick toppbetyg i senaste medarbetarenkäten. Vi åker till socialkontoret i Centrum för att träffa Jessica Kraft som precis ska ha möte med enhetens ledningsgrupp. I praktiken innebär det att hon ska träffa Anna Croneberg och Madeleine Gyllenram, båda förste socialsekreterare på Jessicas enhet. Anna har inspirerats av Jessica Kraft och går nu stadens internutbildning – morgondagens chef.
Bild: Jessica Kraft i ledningsmöte med Anna Croneberg och Madeleine Gyllenram.
- Jag tycker att Jessica är fantastisk och brukar studera i smyg hur hon hanterar olika saker för att lära mig. Jag är imponerad över hur hon ser alla, tar tag i saker direkt och håller ihop enheten, säger Anna Croneberg.
Jessica Kraft uppmuntrar alla medarbetare att ha en öppen dialog och prata om allt.
- Om något inte är bra, så vill jag att vi pratar om det. Vi använder oss också av snälltolkning på kontoret. Alla kan till exempel ha en dålig dag eller skriva något som kan misstolkas i ett mejl, då väljer vi alltid att snälltolka det, säger Jessica Kraft.
Som person är hon prestigelös och visar sina fel och brister för medarbetarna. Genom att bygga tillit, så kommer folk till henne och vill berätta.
Varför blev du chef?
För Jessica Kraft var det här med att bli chef, något som växte fram efter hand. Hon började inom restaurang och hotell, men skolade om sig och var färdig socionom när hon fyllde 30. Hon arbetade även för BRIS och fick ett stort engagemang för sociala frågor.
- Jag började jobba som socialsekreterare och blev sedan chef för tio år sedan. Jag har idrottat större delen av livet och även varit ledare inom fotboll. Det var nog där jag upptäckte hur kul det är med ledarskapsfrågor och vikten av att få alla att dra åt samma håll med sina olika egenskaper.
Hon pratar om hur viktigt det är att se alla, att ta vara på deras individuella kompetenser och placera dem på rätt plats i teamet. En plats där de mår bra och får möjlighet att utvecklas.
Empatiskt ledarskap
Jessica Kraft pratar inte om ”empatiskt ledarskap”, men det handlar mycket om det. Om du förstår andra personers känslor och ser saker från deras perspektiv, kan du leda och motivera dem på ett bättre sätt. Hennes enhet har hand om både barn och vuxna med funktionsnedsättning. Enheten ska bestå av 18 medarbetare med olika roller i form av socialsekreterare, 1:e socialsekreterare och daglig verksamhetslotsar. I senaste medarbetarenkäten fick Jessica Kraft betyget 86 av 100, vilket tyder på att hon är mycket uppskattad av sina medarbetare.
Finns det en baksida med att vara för engagerad i sina medarbetare?
- Det är viktigt att ta tag i saker direkt och lyssna in allas perspektiv, men du måste också våga ställa krav och prata om det som är obekvämt. Men jag tror att det finns en trygghet i att medarbetarna vet var de har mig.
Hur får du tiden att räcka till?
- Jag försöker att inte ta med jobbet hem, våga delegera och hålla en ”good enough-nivå”, vilket är svårt ibland, skrattar hon.
Löpturer i naturen får henne att koppla av. Men det är stressigt att ha ett nära ledarskap med många medarbetare. Det gäller att sätta upp egna gränser och sedan hålla på dem.
- Jag tror inte att jag skulle kunna vara på ett annat sätt utan att göra avkall på min personlighet. Men det är en balansgång att inte engagera sig så mycket att du själv mår dåligt.
Ett nära ledarskap kanske inte passar för alla. Men en god arbetsmiljö är avgörande för att få nöjda medarbetare, vilket i sin tur ger större chans för en god verksamhet och i slutändan en god ekonomi. Sedan ska vi inte glömma att vara snälla mot varandra på jobbet, för som Jessica Kraft säger, vad vore världen utan snälla människor?
Jessicas tips till dig som funderar på att bli chef
- För det första, fundera på varför du vill bli chef.
- Tappa aldrig dig själv och det du tror på och vilka grunder du bygger ditt ledarskap på.
- Väl där som chef, tro på dig själv och dina medarbetare.
Text och foto: Johan Twedberg