Köksmästaren vill lära eleverna om mat och klimat
Publicerad 27 augusti 2020
Susann Forsberg är ute i klasserna och berättar för eleverna om grönsaker, hur djur behandlas på ett bra sätt och om skillnaden mellan ekologiskt och vanligt jordbruk.
— Eleverna prövar på hur det är att arbeta i skolköket. Det är viktigt att eleverna får veta hur råvarorna tillagas, säger Susann Forsberg.
Susann och hennes kolleger arbetar för att maten i skolan ska påverka miljön så lite som möjligt. De kokar soppa på rester eller dukar upp buffé av vegetariska rätter för att eleverna ska lära sig tycka om vegetarisk mat.
— Vi pratar med eleverna varje dag. Om att testa nya grönsaker. Eller att det är bättre att ta en mindre första portion och hämta mer istället för att slänga det som finns kvar på tallriken. Ofta kommer eleverna fram och vill prata med oss om maten, berättar Susann Forsberg.
I Lillebyns matsal finns en tavla som visar hur mycket koldioxid som går åt för att göra elevernas mat. Det är ett bra sätt att visa dem att de på lång sikt är med och bidrar till en hållbar miljö genom maten de äter, avslutar Susann Forsberg.
Tre nomineringar i tävling för skolmat
För sitt arbete i skolköket har Susann Forsberg och hennes kollegor flera gånger blivit nominerade till priser i tävlingen White Guide Junior. I år är de nominerade i tre kategorier:
- Årets klimatkök
- Årets skolrestaurang
- Årets hållbara offentliga restaurang.
Tävlingen avgörs den 15 september. Vi önskar skolköket på Lillebyn stort lycka till.
Här kan du läsa mer om White Guide Junior.
Lillebyns arbete med att lära eleverna om att äta
klimatsmart är en del i Göteborgs Stads arbete med en hållbar stad som är öppen
för världen.
I början på nästa år kommer Susann Forsberg och hennes kollegor att tillhöra grundskoleförvaltningen. Från och med 1 januari 2021 tar grundskoleförvaltningen emot bland annat måltid från nuvarande stadsdelar.