Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 1 juni 2023 klockan 15:16

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15.00 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen
Kollage med bilder på elfordon, så som buss, lastbilar, bilar och grävskopor.

Nu kan du få svar på frågan om hur Göteborg får hållbara resor och transporter?

Publicerad 2 juni 2023

Hur ska Göteborg klara av den alltmer brådskande övergången till att vi människor kan förflytta oss själva och alla varor på ett klimatneutralt och miljöanpassat sätt? Den 5 juni är du välkommen på ett seminarium där vi diskuterar dessa frågor.

Under Göteborgs 400-årsjubileum bjuder staden in dig till en hel förmiddag om svåra utmaningar som hur Göteborg ska klara av den alltmer brådskande övergången till att vi människor kan förflytta oss själva och alla varor på ett klimatneutralt och miljöanpassat sätt. Vad gör staden själv? Vad gör fordonsindustrin och andra företag? Vad gör forskarna och universiteten? Och hur kan elektrifierade transporter bidra till stadens mål?

Förmiddagen består av presentationer, samtal och paneldiskussioner. Seminariet genomförs på svenska men det kommer delas ut utskrivna versioner av talen på engelska. Det går även bra att ställa frågor på engelska.

När och var är seminariet?

Du är välkommen att ta del av seminariet om hur Göteborg kan få mer hållbara resor och transporter måndagen den 5 juni, klockan 08:30 – 12:30 i Paviljongen på södra Frihamnspiren. Det är helt gratis att delta men kom ihåg att anmäla dig!

Efter seminariet är du också välkommen att besöka den stora utställningen på Frihamnen 7: Tekniken som driver framtidens stad.

Tekniken som driver framtidens stad

Seminariet är en del av utställningen Tekniken som driver framtidens stad. På utställningen kan du se, testa och få veta mer om de fordon, den teknik och de lösningar som hjälper till att driva och bygga framtidens hållbara stad. Med fokus på bland annat bygg- och anläggningsprojekt, transporter av gods och människor, mikromobilitet och gatuunderhåll testar vi i Göteborg hur eldrivna fordon och maskiner kan fungera. Elektrifiering och smarta, effektiva uppkopplade lösningar är centrala delar i den omställning som krävs för att nå viktiga miljö- och klimatmål – samtidigt som det ger en renare, tystare och mer hälsosam stadsmiljö för invånarna.

På området för utställningen hittar du produkter och tjänster som har arbetats fram inom Smart Trafik, en samling innovationsprojekt som Göteborgs Stad deltar i och upplåter ytor som testarena till för att nå omställning och hållbar utveckling. Göteborgs Stad deltar i dessa utvecklingsprojekt tillsammans med andra städer, näringslivet, akademin, trafikoperatörer och andra för att bygga kunskap och få fram lösningar för ett mer hållbart resande och transportsystem.

Läs mer om Smart Trafik
Läs mer om utställningen: Tekniken som driver framtidens stad

Samarbetspartners inom innovationsprojekten och inom Smart Trafik

  • Göteborgs Stad
  • Lindholmen Science Park
  • AB Volvo
  • NCC
  • Ericsson
  • Västtrafik
  • DHL
  • Göteborg Energi Nät
  • Volvo Cars
  • Chalmers
  • Voi
  • Ryde

En del av Prototyp Göteborg

Både seminariet och utställningen är en del av Prototyp Göteborg som i sin tur är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till Prototyp Göteborg kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen, i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningar och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.

Målet har varit att skapa en plattform för samtalet om stadens utveckling och att bransch och medborgare blir vana att tillsammans diskutera stadsutveckling för en ännu bättre, mer hållbar stad.

Prototyp Göteborg – staden som utställning ska styra bort ifrån det förväntade, uppmärksamma det som pågår och vända sig till de som utgör staden. Den ska diskutera, etablera och synliggöra nya sätt att arbeta med stadsplanering samt utveckla läroprocesser och möjliggöra kunskapsutbyte.

${loading}