Tre picknickvänliga parker


Publicerad 26 april 2021

Göteborg har tolv stadsparker, 40 stadsdelsparker och 30 naturområden. Däribland finns en variation av fantastiska platser och oupptäckta smultronställen med olika karaktär som bara väntar på att få besök av just dig.

Njut av en park eller grönområde nära dig

Du som inte bor i centrum, välj gärna en park, naturområde eller plats nära dig, istället för att besöka de centrala parkerna. På så vis hjälper du till att minska risken för folksamlingar. Det finns många platser att upptäcka som inte är lika kända och välbesökta som till exempel Slottsskogen, Kungsparken och Trädgårdsföreningen. Du hittar information om Göteborgs olika parker på goteborg.se/parker samt naturområden och naturreservat på goteborg.se/naturomraden. Här nedan får du tips på tre picknickvänliga parker där du kan fira in våren.

Gårdstensdalen – en park med stora öppna gräsytor för bollsport, umgänge och lek

Foto på Gårdstensdalens park

Stadsdelsparken Gårdstensdalen är en populär mötesplats i Gårdsten i Angered. I parken finns något för alla. Stora öppna gräsytor för lek, aktivitet, picknick och umgänge. I parken hittar du promenadvägar, sittplatser, bouleplan, utegym, tennisplan med basketkorg, en lekplats och en liten fruktlund som nyligen fått sina första blomknoppar.

På den nyrenoverade lekplatsen hittar du bland annat en lekställning med dubbla rutschkanor, flera gungor, en kryptunnel, en sandlåda med bakbord samt ett stort klätternät och en klätterställning. Inom kort kommer det finnas grillplatser i parken där du kan ställa din medhavda grill och njuta av en middag i det gröna.

Hitta hit

Stadsdelsparken Gårdstensdalen ligger i Gårdsten. Närmaste hållplats: Peppargatan (från väster) eller Salviagatan (från öster).

Parkering

Parkering (betalparkering) hittar du exempelvis vid Kanaltorget.

Tillgänglighet

Parken är lättillgänglig med asfalterade gångvägar och vid lekplatsen är det hårdpackade grusgångar.

Att göra

Ha picknick, promenera, spela boule, basket, tennis eller andra bollsporter. I området finns också utegym och en lekplats.

Billdals park – lummig skog, picknickbord och 1800-talshistoria

Foto på Billdals park

Billdals park erbjuder stora gräsytor som inbjuder till picknick och aktivitet. I parken finns en lekplats med studsmattor, klätterlek med rutschkanor samt flera bord, bänkar och hängmattor för en härlig dag utomhus. Berg och skog omger den öppna delen av Billdals park åt både öster och väster. Många gamla vackra lövträd och ekar växer i parken och Krogabäcken slingrar genom landskapet med vackra stenbroar från svunna tider. Genom parken går också en ridväg där du behöver ha lite extra uppsikt och visa hänsyn gentemot både häst och ryttare (på ridvägen får du inte cykla).

Det finns mycket att upptäcka både längs den kilometerlånga promenadslingan och de mindre skogsstigarna. Ihåliga träd är en populär sevärdhet med både hackspett, ugglor och fladdermöss som hyresgäster. I parken kan du uppleva vårens ankomst på många sätt. Lyssna till småfåglarna som sjunger för att imponera på sin framtida partner eller gå på upptäcktsfärd efter årets första fjäril – här finns citronfjäril, nässelfjäril och påfågelsfjäril. På försommaren blommar hästkastanjerna i norra delen av parken.

I parken kan du se historiska avtryck från en herrgårdsmiljö från 1800-talet. Vid parkens södra entré ligger Billdals gård, som byggdes som sommarbostad åt grosshandlaren och kommunpolitikern James R Dickson på 1860-talet. Strax intill parken hittar du också Billdals stall. Mellan lekplatsen och gården ligger en fruktlund med äppleträd som fått sina första blomknoppar.

Hitta hit

Billdals park ligger i södra delen av Göteborg, i södra Askim. Närmaste hållplatser: Billdalsgård, Johannesberg eller Hästebäck.

Parkering

Bilparkering finns i norr i form av pendelparkeringen (p-biljett) samt i söder vid Billdals ridklubb (gratis). Du kan parkera din cykel antingen vid Billdals Ridklubb i söder eller vid pendelparkeringen i norr.

Tillgänglighet

Gångvägen är utan större lutningar och passar bra även för barnvagnspromenader och rullstolar. Det är sämre tillgänglighet på skogsstigarna, som bitvis även kan luta en del.

Att göra

Promenera längs de anlagda promenadvägarna eller mer naturliga skogsstigarna, besök lekplatsen, titta på fruktlunden, lär dig mer om platsens historia och herrgården, njut i hängmattan eller ha en picknick.

Svarte mosse – en natur- och sjönära park

Foto på Svarte mosse park

Svarte Mosse är en naturnära park som ligger alldeles intill en vacker liten sjö och ett stort naturområde. I parken hittar du gott om sittplatser och stora gräsytor samt soldäck, beachvolleyplan och pingisbord. Här finns också en naturlekplats med lekredskap i naturmaterial som smälter in i den vackra omgivningen. Sjön är en fristad för flera fågelarter. Under sommarhalvåret kan du bland annat se knölsvan, sothöna, skäggdopping, vigg och skrattmås.

Kombinera gärna parkbesöket med en rundtur i den vackra Sjumilaskogen, som Svarte Mosse naturområde också kallas. I Svarte Mosse naturområde finns det bland annat två naturstigar, en i söder och en i norr, samt flera motionsspår med olika längd från 2 km upp till 11 km. I de små dammarna i området kan du hitta den fridlysta större vattensalamandern och andra skyddsvärda arter. Missa inte utsikten från berget Stora Vette eller fornborgen från 500 e.kr. sydväst om berget.

Hitta hit

Svarte Mosse park ligger i Biskopsgården i södra Hisingen. Närmaste hållplatser: Önskevädersgatan, Friskvädersgatan.

Parkering

Området nås med bil från Länsmansgården. Parkeringsplats hittar du vid Länsmansgårdens Motionscentrum.

Att göra

Promenera runt sjön eller i naturområdet, ha picknick, spela beachvolley, pingis eller lek på lekplatsen. Upptäck Svarte Mosse naturområde med både utsiktsberg och historiska sevärdheter.

Utflyktstips: Spela vårteckenbingo

Ge dig ut och leta vårtecken med våra färdiga bingobrickor eller skapa en egen. Gör ditt eget spel av Fem i rad med vad naturen har att erbjuda.

Ta hand om varandra och naturen

Minska smittspridningen

Smittspridningen i Västra Götaland är fortsatt hög. Därför är det mycket viktigt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen. Så gör du skillnad:

  • Håll avstånd.
  • Undvik trängsel.
  • Minska dina kontakter.

Läs Göteborgs Stads rekommendationer med anledning av Covid-19

Allemansrätten – frihet under ansvar

Tack vare allemansrätten har du en otrolig frihet att röra dig och vistas i den svenska naturen. Tänk på att med denna frihet kommer även ett ansvar att ta hänsyn och visa respekt för både natur, markägare och andra besökare. Detta innebär exempelvis att du tar hand om ditt skräp, håller hunden kopplad och följer regler kring eldning.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du lära dig om vad som gäller

Vill du ha fler utflyktstips?

Du hittar fler tips på platser att besöka, där du kan vara ute och njuta på säkert avstånd från andra besökare på goteborg.se/utochnjut.