
Promenera i intressanta natur- och kulturmiljöer
Publicerad 19 november 2020
I Göteborg finns många ställen att besöka som har fina och intressanta natur- och kulturmiljöer. Här tipsar park- och naturförvaltningens naturpedagog om några miljöer som är fina att promenera i. Välj väder efter kläder och ut och njut!
Delsjöbäcken, natur i centrala kvarter
Den slingrande Delsjöbäcken i östra Göteborg utformades av Albert Lilienberg, som var förste stadsingenjör i Göteborg mellan 1907 och 1927. Bäcken rinner från Delsjöområdet och slingrar sig längsmed Delsjövägen för att mynna ut i Mölndalsån strax öster om Liseberg. Promenadstråket går längsmed bäcken mellan Sankt Sigfridsplan och Kålltorp.
Här passerar du Örgryte trädgårdsstad, Bö herrgård, Ekmanska sjukhuset, bostadsområdet Bö och slutligen kommer du fram till stadsdelen Kålltorp med sina landshövdingehus och småhusbebyggelse.
Du promenerar genom boklundar, stora gamla ekar och alar som växer längs med ån. För den fiskintresserade finns det bland annat öring i bäcken. Dock är fiske förbjudet. Här och var längsmed promenaden finns skyltar med intressant information som Örgryteföreningen har tagit fram.
Mer information finns på Örgryteföreningens webbplats och på goteborg.se.
Hitta till Delsjöbäcken
Delsjöbäcken löper längs Delsjövägen från Kålltorp i Härlanda och tar sig fram till Sankt Sigfridsplan strax öster om Liseberg.
Att göra
Promenera, natur- och kulturhistorisk vandring.
Tillgänglighet
Gångstråket är asfalterat och är relativt platt. Det går bra att ta sig fram med barnvagn. Det finns bänkar längs hela sträckan att slå sig ner på. Spårvagnen löper längs hela sträckan (cirka 2,5 kilometer) och flera hållplatser finns på vägen.
Toalett
Finns ej.
Parkering
Vid spårvagnshållplatsen i Torp/Kålltorp och vid Sankt Sigfridsplan.
Cykelparkering
Finns vid spårvagnshållplatserna vid Torp/Kålltorp och Sankt Sigfridsplan
Närmaste hållplats
Torp i Kålltorp och Sankt Sigfridsplan.
Stora Amundö - varierad natur och intressant historia
Stora Amundö är ett naturreservat som ligger vid Billdal, i södra Göteborg. Ön har en varierad natur med klippor, sandstränder, saltängar, lövskogslundar, fina hedar med ljung och stora gamla ekar.
På nordöstra sidan betar hästar för att strandängen inte skall växa igen. På sommaren växer många intressanta växter och du kan också se ekarna som har blivit låga och knotiga av de hårda vindarna från havet, så kallad krattskog. På Stora Amundö bodde det förr familjer som levde av jordbruk och fiske. Du kan se spår av detta när du promenerar på ön.
Länk till information på goteborg.se.
Hitta hit
Stora Amundö ligger i Billdal i sydvästra delen av Göteborg.
Att göra
Promenader, picknick, bad och snorkling.
Tillgänglighet
Naturstigen är bitvis mycket kuperad och är inte lämplig för barnvagn, rullstol eller för personer med rörelsesvårigheter. Men det går bra att gå på delar av stigen som är lättillgängliga. Gångvägen ut till Drottningviken och tillbaka är tillgänglig.
Toalett
Det finns två friluftstoaletter som är öppna året runt. De finns längs gångvägen ut till Drottningviken.
Parkering
Ja.
Cykelparkering
Ja.
Närmaste hållplats
Lillövägen.
Skändla - vacker utsikt från historisk mark
I norra Hisingen vid foten av Skändlaberget ligger medeltidsbyn Skändla med några gårdar. I närheten av dessa finns vandringsstigar som löper genom skogar, förbi öppna fält och uppe på bergen. Här finns skyltar med information om sten-, brons- och järnåldern.
På höjderna finns fina picknickplatser. Vid entrén finns också en av de sex naturspots som är placerade runt om i Göteborg.
Länk till information och folder i pdf-format på goteborg.se
Länk till information om Göteborgs naturspots, på goteborg.se
Hitta till Skändla
Skändla ligger på Hisingen. Entrén till naturområdet ligger vid Skändla Sörgårdsväg.
Att göra
Vandra längs en sju kilometer lång historisk slinga med informationsskyltar, som är uppdelad i tre olika etapper. Det finns bra picknickplatser vid entrén och vid naturspoten och uppe på berget cirka 80 meter över havet, med utsikt över hela nejden.
Tillgänglighet
Kuperad terräng med branta berg och smala spänger.
Toalett
Finns inte.
Parkering
Ja, gratis, vid entrén till naturområdet vid Skändla Sörgårdsväg.
Cykelparkering
Nej, men går att ställa cykeln vid parkeringen.
Närmaste hållplats
Skändla, 300 meters promenad till Skändla entré.
Håll avstånd och följ myndigheternas rekommendationer
Vi har alla ett ansvar att minska risken för smittspridning av Covid 19. Av omsorg om varandra, för allas säkerhet och solidaritet med riskgrupper, tänk på att:
- alltid hålla avstånd oavsett om du promenerar, tränar, har picknick eller slår dig ner för att vila
- om du behöver hosta eller nysa, gör det i armvecket
- inte samlas i stora grupper
- fika och rasta på platser med utrymme
- ta med ditt skräp hem om det inte finns papperskorg eller om den är full
- hålla hunden kopplad
- följ allemansrätten.
Du hittar fler tips på platser att besöka, där du kan vara ute och njuta på säkert avstånd från andra besökare på goteborg.se/utochnjut.