Bertil Marklund

Föreläsningar och workshops

Alla föreläsningar och workshops är kostnadsfria men gratisbiljett krävs till alla. Se hur du ska göra under respektive aktivitet.

Så lever du längre

Måndag 20 februari kl. 13
Frölunda Kulturhus, Stora salen
Bertil Marklund är tidigare professor i Allmänmedicin men numera känd som ”poddprofessorn” genom den uppskattade
podden ”Så lever du längre”. Hans forskning har gått ut på att hitta enkla sätt med stor effekt att hejda sjukdomar och bromsa åldrandet. Du kan lätt ändra din livsstil - och få flera extra friska år. Hur detta går till berättar Bertil i sin föreläsning.
Boka gratisbiljett i receptionen på Frölunda Kulturhus, 031-366 27 25 eller på www.ticketmaster.se

Livsviktiga snack – rusta ditt barn för livet!

Onsdag 1 mars kl. 18-ca 19.20
Digitalt via Teams
Välkommen på föreläsning i samarbete med Suicide Zero. Här får du som förälder eller annan vuxen med en 9–12 åring i din närhet kunskap om hur du kan prata med barn och unga om deras mående. Forskningen visar nämligen att förmågan att uttrycka hur man mår och känner, tillsammans med en god relation till en förälder eller annan närstående vuxen, är en av de viktigaste skyddsfaktorerna som finns i livet.
Föreläsningen innehåller bland annat information om skyddsfaktorer, psykiska besvär, barns utveckling, verktyg för samtal med barn samt praktiska övningar.
Materialet är helt baserat på boken Livsviktiga snack, som tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, kuratorer,
läkare och forskare.
Anmälan via halsoteket.vaster@socialsydvast.goteborg.se länk skickas ut dagen innan föreläsningen.För dig som är förälder och lever med funktionsnedsättning, utmattning, kronisk eller dödlig sjukdom. Här kommer två workshops och en föreställning: 

Workshop med dans och samtal

Torsdag 23 mars kl. 17–19.30
Frölunda Kulturhus, Lilla salen
Välkommen till en workshop med dans, rörelse, musik och samtal. Med ödmjukhet, allvar och humor väcker vi frågor kring normer som rör kroppen och föräldraskapet. Idéerna bottnar i den oförberedda smärtan som upplevs när en nekar sitt barn. När tröttheten eller känslan av otillräcklighet i en funktionsnedsättning, kronisk eller dödlig sjukdom blir absolut
i sig själv. En vilja att kunna göra mer som bottnar i kärleken till barnet men också i hur man kanske tror att en förälder bör vara, oavsett nedsättning eller ej. För vuxna.
Anmälan: 031-366 28 64.

Skapa scenografi av skedar

Söndag 26 mars kl. 12–15
Frölunda Kulturhus, Verkstan
Med hjälp av olika material skapar vi scenografi till den kommande dansföreställningen ”På tunn is, ur nödvändighet” samtidigt samtalar vi kring temat. För vuxna och barn från 5 år.
Anmälan: 031-366 28 64

På tunn is, ur nödvändighet

Det kommer att bli bra mamma, jag är byggd av kärlek
Lördag 15 april kl. 15
Frölunda Kulturhus, Stora salen
Med ödmjukhet, allvar, humor och kärlek vill vi väcka frågor som rör normer kring kroppen och föräldraskapet. Genom uttryck av dans, musik, text och film hyllar vi det vackra i relation till barnen. Det där som kunde ha varit skevt eller ett hinder men som blivit något enastående i form av respekt och enorm empati i något slags ordlöst samförstånd.
Hur kan relationen till barnet och den egna kroppen hjälpa oss att navigera bland de val vi gör? Vad värmer oss, får oss att le och hur kan barnens ord läka föräldrahjärtat fullt av skuld och otillräcklighet?
Koreograf: Anna Emilsson, Kompositör: Xenia Kriisin, Dansare/aktör: Anna Emilsson och Emilia Wärff
I samarbete med Frölunda Kulturhus.
Boka gratisbiljett i receptionen på Frölunda Kulturhus, 031-366 27 25 eller på www.ticketmaster.se, biljettsläpp 20 mars

Glutenfritt: Trend, hälsodiet eller medicinsk behandling?

Onsdag 26 april kl. 17.30
Frölunda Kulturhus, Lilla salen

Allt fler väljer idag att äta glutenfritt, och glutenfria varorna har fått stort utrymme i affärerna. Hur kommer det sig? Personer med den autoimmuna sjukdomen celiaki behandlas med glutenfri kost, men långt fler undviker gluten. Föreläsningen förklarar vad celiaki är, hur man vet att man har celiaki, vem som skulle kunna må bättre av glutenfritt och vilka missförstånd det finns kring glutenfri kost.
Margareta Elding-Pontén är doktor i kemi, författare och har i många år arbetat med vetenskapsinformation.
Celiakiföreningen i Göteborg med omnejd kommer att finnas på plats från kl. 17 med information om föreningen och smakprovning av glutenfria produkter.
Boka gratis biljett i receptionen på Frölunda Kulturhus, 031-366 27 25 eller på www.ticketmaster.se