Föreläsningar och workshops

Alla föreläsningar och workshops är kostnadsfria men anmälan krävs till flera av aktiviteterna. Se under respektive aktivitet.

Föreläsning om psykisk livräddning, ONLINE

Onsdag 19 maj kl. 17-19
Länk via Teams, skickas ut dagen innan.

Om någon drabbas av hjärtstopp finns hjärt-lungräddning (HLR), men när någon mår psykiskt dåligt vet vi inte alltid hur vi ska hjälpa. Psykisk livräddning (PLR) tar upp vad vi som medmänniskor kan göra när vi möter människor som har tappat livsviljan eller befinner sig i en kris. Hur kan vi prata om det som känns svårt och tungt? När är det akut läge och hur kan vi hjälpa någon vidare?
Välkommen till en kostnadsfri föreläsning om psykisk livräddning. Anmälan till föreläsningen sker på Hälsoteket Örgryte-Härlandas hemsida, klicka här!

Workshop: promenad och träning INSTÄLLD

– Konkreta verktyg för att uppnå hälsoeffekter vid promenad.
Torsdag 15 april kl. 15–16.30
Uppföljning 6 maj och 27 maj samma tid.
Frölunda, mötesplats meddelas vid anmälan.
Välkommen till workshop i utomhusmiljö om hur du kan variera och stegra din promenad för att optimera din fysiska funktion och hälsa.
Forskning visar tydligt att fysisk aktivitet är bra för hela kroppen men när kan vi egentligen börja märka de goda effekterna av att vara fysiskt aktiv? Hur länge måste vi röra på oss, hur mycket och hur ansträngande ska det kännas för att få önskad effekt?

Kom och träffa fysioterapeuter från Centrum för fysisk aktivitet vid tre tillfällen och bli inspirerad till hur just du kan göra för att utmana din kondition och styrka. Tänk på bra skor och kläder efter väder.
Vid sista tillfället följer vi upp gruppens träningseffekter och hur man kan fortsätta utveckla sin träningsnivå på egen hand.
Anmälan: 031-366 28 64.

Hitta ut!

Måndagar kl. 14–ca. 16
3 maj, 17 maj 31 maj
Samling nedanför trappan till Frölunda Kulturhus
Med hjälp av Hittaut-kartan, tar vi oss gemensamt ut i Göteborg för att leta checkpoints.
Hälsoteket tar med några kartor och visar hur det går till. Du kan behöva ett västtrafikkort.
Ledare: Hälsotekets friskvårdsterapeut.

Skogsbad – Shinrin Yoku FRAMFLYTTAD

Onsdagar kl. 10.30–12.30
3 tillfällen
Start 26 maj. Pågår till 9 juni.
Plats: Tynnered, mötesplats meddelas vid anmälan.
Skogsbad ger möjlighet till avslappning, välmående samt att närma sig naturen på ett nytt sätt. För att öppna våra sinnen använder vi oss av lukt, hörsel, syn, känsel och smak. Vi går 1–2 km i väldigt lugnt tempo. Kursen genomförs utomhus och vandringen sker i skog och på stigar. Nya deltagare har företräde.
Ledare: Laurence Nachin, certifierad natur och skogsterapiguide, PhD Mikrobiologi & Cellbiologi.
Anmälan: 031-366 28 64.

Lev hela livet INSTÄLLD

– Filosofiska tankar om det goda och meningsfulla åldrandet.
Torsdag 8 april kl. 18–20
Frölunda Kulturhus, Stora salen
Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, diskuterar olika aspekter av åldrandet och de frågor kring framtiden som många av oss brottas med. Han går igenom fyra olika förhållningssätt som kan hjälpa oss att få bättre liv efter 50, 65 eller 80, och lyfter fram olika strategier som kan hjälpa oss att hantera de utmaningar och problem som åldrandet brukar föra med sig. Han sätter dessutom in åldrandet och synen på åldrandet i ett historiskt och kulturellt perspektiv.

Boka gratisbiljett i receptionen på Frölunda Kulturhus, 031-366 27 25 eller på www.ticketmaster.se från och med 8 mars.