Foto: Beatrice Törnros

Utbildning

I Göteborg och Västsverige finns filmutbildningar på flera olika nivåer. Oavsett om du redan är yrkesverksam filmarbetare, har viss erfarenhet av film eller står helt i startgroparna är möjligheten stor att du hittar en utbildning som passar just dig.

Akademin Valand

Akademin Valand är en av tre konstnärliga institutioner vid Göteborgs universitet. Här hittar du filmutbildningsprogram på både kandidat- och magisternivå samt olika fristående kurser. Bland annat har institutionen ett konstnärligt kandidatprogram i filmisk gestaltning som ger 180 högskolepoäng.

Akademin Valands hemsida hittar du information om alla utbildningar på institutionen.

Göteborgs folkhögskola

Den 1-åriga filmproduktionsutbildningen på Göteborgs folkhögskola omfattar både fiktivt och dokumentärt berättande och varvar praktiska övningar med teori . Den vänder sig till dig som har gymnasiekompetens med grundläggande filmkunskaper och ett aktivt filmintresse.

Inte minst passar utbildningen dig som söker en förberedande utbildning inför fortsatta filmstudier.

På Göteborgs folkhögskolas hemsida får du veta mer om innehållet i filmproduktionsutbildningen.

Filmarbetarutbildningen

Vill du lära dig filmarbetets hantverk i skarpt läge och av proffsen själva? På filmarbetarutbildningen utbildas specifika teamfunktioner och stora delar av den 1,5-åriga yrkeshögskoleutbildningen förlagd till olika filmproduktioner. En ny omgång av utbildningen startar vartannat år.

Filmarbetarutbildningen har en hemsida där du hittar det du behöver veta för att söka nästa gång det är dags.

Kulturakademin Trappan

Kulturakademin Trappan riktar sig till dig som redan är yrkesverksam inom bland annat film och tv. De arbetar med kompetensutveckling och arrangerar allt från enstaka branschdagar till längre kurser.

Kulturakademin Trappans hemsida finns mer information om aktuella kurser och hur du kommer i kontakt med verksamheten.

Skolbio Göteborg

Skolbio Göteborg är en kommunal verksamhet som finansieras av Göteborgs Stad. Skolbion arrangerar filmvisningar på biograf för elever från förskoleklass till gymnasiet samt samarbetar med Akademin Valand i projektet Drömskolan där barnen får skapa film själva.

Skolbio Göteborgs hemsida finns information för dig som vill veta mer.

Vidareutbildningar för yrkesverksamma

Kreativa Europa Desk MEDIA

Kreativa Europas delprogram MEDIA är EU:s stödprogram till den audiovisuella sektorn.

Kreativa Europa Desk MEDIA informerar om de stöd, marknader och kurser som erbjuds genom delprogrammet MEDIA.