Foto: Beatrice Törnros

Utbildning

I Göteborg och Västsverige finns filmutbildningar på flera olika nivåer. Oavsett om du redan är yrkesverksam filmarbetare, har viss erfarenhet av film eller står helt i startgroparna är möjligheten stor att du hittar en utbildning som passar just dig.

HDK-Valand, Högskolan för konst och design

HDK-Valand (en sammanslagning av tidigare Akademin Valand och Högskolan för Design och Konsthantverk), är en konstnärlig institution vid Göteborgs universitet. Här hittar du filmutbildningsprogram på både kandidat- och magisternivå samt olika fristående kurser. 

HDK—Valands hemsida hittar du information om alla utbildningar på institutionen.

Göteborgs folkhögskola

Den ettåriga filmproduktionsutbildningen på Göteborgs folkhögskola omfattar både fiktivt och dokumentärt berättande och varvar praktiska övningar med teori . Den vänder sig till dig som har gymnasiekompetens med grundläggande filmkunskaper och ett aktivt filmintresse.Utbildningen passar också dig som söker en förberedande utbildning inför fortsatta filmstudier.

Göteborgs folkhögskolas hemsida får du veta mer om innehållet i filmproduktionsutbildningen.

Filmarbetarutbildningen

Vill du lära dig filmarbetets hantverk i skarpt läge av proffsen själva? På filmarbetarutbildningen utbildas specifika teamfunktioner och stora delar av den 1,5-åriga yrkeshögskoleutbildningen är förlagd till olika filmproduktioner. En ny omgång av utbildningen startar vartannat år.

Läs mer på Filmarbetarutbildningens hemsida.

Nordiska Folkhögskolan

På Nordiska Filmskolan är det en lösningsinriktad och konstnärlig process att göra film. Du lär dig att bli medveten om hur man använder de filmiska verktyg genom övningar och genom att producera film med dina klasskamrater.

Nordiska filmhögskolans hemsida

Vidareutbildningar för yrkesverksamma

Kulturakademin 

Kulturakademin riktar sig till dig som redan är yrkesverksam inom bland annat film och tv. De arbetar med kompetensutveckling och arrangerar allt från enstaka branschdagar till längre kurser.

Kulturakademins hemsida finns mer information om aktuella kurser och hur du kommer i kontakt med verksamheten.

Kreativa Europa Desk MEDIA

Kreativa Europas delprogram MEDIA är EU:s stödprogram till den audiovisuella sektorn. De informerar om de stöd, marknader och kurser som erbjuds genom delprogrammet MEDIA.

Kreativa Europa Desks hemsida kan du läsa mer om aktuella kurser, konferenser och workshops.