Utbildning
I Göteborg och Västsverige finns filmutbildningar på flera olika nivåer. Oavsett om du redan är yrkesverksam filmarbetare, har viss erfarenhet av film eller står helt i startgroparna så kan du hitta en utbildning som passar just dig.
Universitetsutbildningar
HDK-Valand, Högskolan för konst och design
HDK-Valand är en konstnärlig institution vid Göteborgs universitet. Där kan du läsa kandidatprogram och olika fristående kurser.
Konstnärligt kandidatprogram i film
På kandidatprogrammet i film får du utveckla dina filmiska metoder och färdigheter utifrån ett kritiskt, undersökande förhållningssätt. Som student utvecklar du kunskap om hela den filmiska processen där både teknisk färdighet och konstnärlig och teoretisk förmåga ingår. 3 årig utbildning på helfart.
Filmisk gestaltning
I denna baskurs får du genom egna praktiska filmövningar utveckla grundläggande filmiska arbetsmetoder och möta begrepp som observation, iscensättning, avbildning, rum, tid, det egna seendet och lyssnandet. Du får träning i att föra en konstruktiv dialog kring ditt eget och de andra kursdeltagarnas arbete. 1 termins utbildning på halvfart.
Filmens tekniska grunder i praktiken
Vill du utveckla dina tekniska kunskaper i ditt filmskapande eller använder du rörlig bild i ditt arbetsområde? I denna kurs kommer du att tillägna dig grundläggande tekniska färdigheter inom filmskapande, inklusive filmfotografi, ljudinspelning, ljudläggning, videoredigering och färgkorrigering. Kursen omfattar även en diskussion om de etiska och hållbarhetsrelaterade aspekterna av filmproduktion. 1 termins utbildning på halvfart.
Läs mer om utbildningarna på HDK—Valands webbplats
Yrkeshögskoleutbildningar
Producent film och TV-drama
Vill du skapa framgångsrika produktioner inom film och tv? På utbildningen Producent film och TV-drama får du verktygen för att leda projekt från idé till färdig produktion. Du lär dig produktionsledning, budgetering och idéutveckling samt att balansera kreativitet med ekonomi. Praktikperioder på produktionsbolag ger ovärderlig erfarenhet. För dig som brinner för storytelling och vill ta ansvar är detta en språngbräda till ett spännande yrke. 2 årig utbildning på heltid.
Filmarbetarutbildningen
Filmarbetarutbildningen utbildar dig som brinner för ett praktiskt arbete inom film och tv-produktion. Genom branschnära teori varvat med gästföreläsare, workshops och lärande i arbete (LIA) får du kunskap, förståelse och erfarenhet för den kreativa processen. I den tekniska eller kreativa inriktningen hittar du din plats i teamet och bygger ett brett nätverk samt blir rustad för ett snabbt inträde på arbetsmarknaden. 2 årig utbildning i Trollhättan.
Folkhögskoleutbildningar
Filmproduktionsutbildningen
1 årig utbildning med fokus på det praktiska filmskapandet. Du kommer att få en solid grund i foto, ljud, ljus, manus, regi och klippning för att arbeta med både fiktion och dokumentär. Utbildningen fokuserar mycket på att hitta den egna rösten som filmskapare, att formulera vad just du vill berätta samt hitta rätt uttryck för det. Vårterminen består främst av ett längre block med eget filmprojekt under handledning med premiärvisning i maj på Bio Capitol. Det finns ett påbyggnadsår på halvfart och distans.
Nordiska Filmskolan
Intensiv utbildning inom filmproduktion med fokus på korta formatet. För dig som vill bli bra på att berätta i film och rörlig bild. Alla har en intressant story att berätta, och på Nordiska Filmskolan får du möjlighet — genom praktiska övningar och handledning — att hitta ditt sätt att berätta din story. Du har tillgång till kamera och redigering dygnet runt, så här får du verkligen möjlighet att bli bra på något du brinner för.
Filmlinjen på Katrinebergs Folkhögskola
Filmlinjens ettåriga grundutbildning fokuserar på filmiskt berättande och produktion. Handledning inom regi, manus, foto, ljus, ljud och redigering varvas med praktiska övningar. Vi samarbetar tätt med skolans skådespelarlinje. Gästföreläsare och studiebesök ger inblick i filmbranschen.
Filmlinjens andra år syftar till att ge deltagarna fördjupade kunskaper i filmproduktion och fortsätta utveckla sitt personliga berättande, bland annat genom att driva ett eget större filmprojekt.
Lärlingsprogram
Filmarbetarlärling
Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig jobbet på jobbet! Programmet kombinerar 80% arbetsplatsförlagt lärande (APL) med 20% teori på distans. Här får du praktisk erfarenhet inom en specifik yrkesroll inom film, TV, reklam eller annan typ av rörlig bild-produktion. Programmet ger dig möjligheter att utöka ditt nätverk och efter examen är du väl förberedd för en karriär inom branschen.
Filmarbetarlärling — Uddevalla vuxenutbildning
Vidareutbildningar för yrkesverksamma
Kulturakademin
Kulturakademin riktar sig till dig som redan är yrkesverksam inom bland annat film och tv. De arbetar med kompetensutveckling och arrangerar allt från enstaka branschdagar till längre kurser.
Kreativa Europa Desk MEDIA
Kreativa Europas delprogram MEDIA är EU:s stödprogram till den audiovisuella sektorn. De informerar om de stöd, marknader och kurser som erbjuds genom delprogrammet MEDIA.