Finansiering och resurser

Här hittar du information om finansieringsmöjligheter och verksamheter som kan hjälpa dig med olika former av stöd för filmproduktion.

Finansiering via Göteborgs Stad och Lindholmen Science Park

Produktionsstöd för film och rörlig bild

Du kan söka Produktionsstöd för film och rörlig bild för att skapa ett konstnärligt verk för film och rörlig bild med koppling till Göteborg. Det kan till exempel vara kort- eller långfilm, spel- eller dokumentärfilm, tv- eller webbserie, konstfilm, virtual reality-verk eller olika hybridformer.

Du kan söka stödet för alla faser i ett projekt: utveckling, produktion eller postproduktion, så länge det innefattar något slags produktionsmoment.

Läs mer och ansök om produktionsstöd för film och rörlig bild

Innovationsstöd

Lindholmen Science Park söker innovativa projekt, dvs. projekt som innehållsmässigt, affärsmässigt, arbetsmässigt eller på annat sätt är nyskapande och/eller kan skapa ett mervärde för branschen.

Stödet vänder sig huvudsakligen till etablerade producenter och kreatörer för att utveckla och producera professionella produktioner inom film, tv-serier eller andra format avsedda för distribution via biograf, linjär tv, streaming-tjänster eller andra plattformar för rörlig bild.

Läs mer och ansök om Innovationsstöd

Projektstöd

Du kan söka Projektstöd för att skapa ett konstnärligt verk eller för att arrangera ett kulturevenemang i Göteborg. Projektet ska på något sätt presenteras publikt och vara tillgängligt för allmänheten. Exempel på projekt som tidigare har fått stöd är egenarrangerade filmvisningar och samtal och mindre filmfestivaler.

Om du söker för ett konstnärligt verk omfattar det planering, förberedelser och genomförande.

Läs mer och ansök om Projektstöd 

Projektstöd Pronto

Du kan söka Projektstöd Pronto för samma typer av projekt som Produktionsstöd för film och rörlig bild och Projektstöd. Du kan som mest få 40 000 kronor.

Läs mer och ansök om Projektstöd Pronto 

En snabb slant

En snabb slant är för dig mellan 18-25 år som är skriven i Göteborg och som vill göra en  filmproduktion eller ett filmarrangemang.

Du kan söka En snabb slant löpande under året. Du kan som mest ansöka om 20 000 kronor.

Läs mer och ansök om En snabb slant 

Verksamhetsstöd

Verksamhetsstöd riktar sig till löpande konst- och kulturarrangemang/verksamheter. Du kan bara söka för löpande verksamhet, alltså inte för tidsbegränsade projekt.

Läs mer och ansök om Verksamhetsstöd

Kulturstipendier

Du som har ett konstnärligt yrke inom film och är skriven och konstnärligt verksam i Göteborg kan söka Kulturstipender.

Läs mer och ansök om kulturstipender 

Utvecklingsstöd

Hos Kulturstöd kan du ansöka om utvecklingsstöd. Observera att detta stöd gäller inte för filmproduktioner.

Läs mer och ansök om Utvecklingsstöd 

Andra resurser i Göteborg och Västsverige

FilmCloud

FilmCloud är en verksamhet och en hemsida som stödjer unga vuxna filmare i deras utveckling. Här hittar du erbjudanden om talang- och utvecklingsprogram, kurser, workshops och andra mötesplatser som leder till att du bygger nätverk som filmare. Sök även FilmCloud projektstöd och rådgivning så att du utvecklar ditt eget skapande.

FilmClouds webbplats kommuniceras regionala, nationella och internationella partners insatser och erbjudanden till dig som är filmare.

Filmbryggan

Filmbryggan är en ideell förening som på olika sätt verkar för att stärka unga filmare. De arbetar både med filmutbildning av ungdomar och professionellt med filmproduktion. Flera av föreningens filmer har visats på filmfestivaler både i Sverige och utomlands. På Filmbryggans webbplats får du veta mer om föreningens verksamhet.

Göthenburgo

Göthenburgo är en ideell förening som vill föra stadens, landets, världens människor närmare varandra. Deras huvudfokus är film men de gör även andra kulturprojekt. Göthenburgo gör film med alla som vill, skapar strukturer för fortbildning inom film, håller filmworkshops och bistår med utrustning till sina medlemmar, läs mer på Göthenburgos webbplats.

Kinemalab

Inom Kinemalab's verksamhet finns möjlighet att utvecklas inom film- och rörlig bild. Det finns en plats att verka på, labmöjlighet inom VP/VR samt stöd att söka både om du är i behov att jobba i en studio eller av inspelningsteknik. Vår huvudsakliga målgrupp är 16-29 år & boende i Västra Götaland. För mer information, besök Kinemalabs webbplats.

Medieverkstan

Medieverkstan drivs av Nätverkstan och erbjuder sina medlemmar tillgång till lokaler, teknik, kurser och handledning. Bland annat finns här kunskap och utrustning för videoredigering, colourgrading och ljudläggning och mix. Vill du veta mer eller bli medlem hittar du information på Medieverkstans webbplats.

KulturUngdom

KulturUngdom är en ideell kulturförening för unga mellan 13-30 år i Västra Götaland. Föreningen stöttar och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang inom film och andra kulturyttringar. Här kan du få hjälp med marknadsföring, nätverk, teknik samt finansiering genom kulturstödet K-Pengar. Läs mer på KulturUngdoms webbplats 

Regionala filmfonder och resurscentrum

Förutom Film i Väst finns tre andra regionala produktionscentrum i Sverige: Filmpool Nords, Film i Skåne och Film Capital Stockholm. De agerar som samproducenter och har krav på rättigheter i de filmer de går in i. De kräver också att hela eller delar av filmproduktionen ska ske i den egna regionen och att lokala företag och filmarbetare ska engageras. På deras respektive hemsidor hittar du mer information och kontaktuppgifter.

Det finns 19 regionala resurscentrum för film vars uppgift är att stärka filmen och de filmkulturella frågorna över hela landet. De regionala filmkonsulenterna jobbar för att stödja att det görs film, visas film och pratas om film.

Nationella resurser

Svenska Filminstitutet

Filminstitutet har i uppdrag att stimulera svenskt filmliv i vid mening. Det betyder att de fördelar ekonomiskt stöd till allt från produktion, distribution och visning till filmkulturell verksamhet för barn och unga. Dessutom kan du som är producent söka stöd till lansering av svensk film i utlandet.

Svenska Filminstitutets webbplats hittar du mer information

Konstnärsnämnden

Konstnärsnämnden fördelar främst stöd till dig som är yrkesverksam filmare på frilansbasis. Ett krav är att du är bosatt i Sverige eller att du bedriver din huvudsakliga konstnärliga verksamhet i landet. Bland de sökbara stöden finns arbetsstipendier och projektbidrag. På Konstnärsnämndens webbplats får du mer information.

SVT

Har du en helt klar kortfilm som du vill skicka in till Svt för att få den visad i rutan eller i Play? Vill du ha med Svt som samproducent? Eller är du professionell filmare med programförslag? På Svt:s B2B-sida finns mer information.

Det finns såklart också möjlighet att söka finansiering hos de olika streamingtjänsterna samt andra kanaler som finns i Sverige.

Internationella resurser

Kreativa Europa Desk MEDIA

Kreativa Europas delprogram MEDIA är EU:s stödprogram till den audiovisuella sektorn. Kreativa Europa Desk MEDIA informerar om de stöd, marknader och kurser som erbjuds genom delprogrammet MEDIA. På Svenska Filminstitutets webbplats finns mer information om Kreativa Europa Desk MEDIA.

OLFFI

Olffi är en helhetsservice för dig med offentliga finansieringsfrågor. Här hittar du all information du behöver om de särskilda regler som gäller för finansiering för film och TV-produktion i över 70 länder. Olffi erbjuder också rådgivning för producenter och filmfonder. På Olffis hemsida finns mer information.